Zobacz pełną wersję : Jaki olej i filtr ? 1.5 Vtec-E
Od niedawna jestem zadowolonym posiadaczem Hondy Civic z '95 roku z silnikiem 1.5 Vtec-E. Gdy kupowałem pojazd poprzedni właściciel polecił mi olej który będzie najlepszy jednak na tą chwile nie wiem jaki to był. Mam więc pytanie do ekspertów, jaki olej i jaki filtr oleju zastosować ?
Osobiście od 3 lat stosuję olej Motul 6100+ syntergie oraz filtr Knecht, moze i trzeba dołożyć kilka groszy więcej niż za filtrona ale myślę, że warto gdyż slyszalem nienajlepsze opinie o filtrach Filtrona a olej motul to chyba kazdy wie o co chodzi
Warto założyć filtr hondowski. Kosztuje te 30 zł, ale przynajmniej nie ma zmartwień.
Co do oleju, to jak nie wiesz jaki był wcześniej, to najlepiej jakiś półsyntetyk.
Olej Valvoline Max Life 10W40 i markowy filtr najlepiej Knecht , ja osobiscie załozyłem Union Japan bo w IC nie mieli Knechtów !
Olej Valvoline Max Life 10W40 i markowy filtr najlepiej Knecht , ja osobiscie załozyłem Union Japan bo w IC nie mieli Knechtów !
NIE MIELI KNECHTOW ? Sam dzis zinwentaryzowałem z 5000tysiecy sztuk a to dopiero 1\4 :D a tak na serio. Lej motula 6100+ i OEM filtr oleju się nie wymienia co miesiąc można dołożyć te 40zl +\-
Yotomeczek86
03-10-12, 00:56
Ja polecę Mobil One z pewnego źródła. Jak nie chla litrami oleju to czemu nie pełny syntetyk np 5W50 ?
NIE MIELI KNECHTOW ? Sam dzis zinwentaryzowałem z 5000tysiecy sztuk a to dopiero 1\4 :D a tak na serio. Lej motula 6100+ i OEM filtr oleju się nie wymienia co miesiąc można dołożyć te 40zl +\-
No właśnie nie mieli też mnie to zdziwiło , sklep z takim zapleczem a tu taki babol.
Wszystko zależy od kondycji silnika. Nie zawsze ten sam olej będzie spełniał swoje zadanie w dwóch różnych silnikach. Ja osobiście pomimo dużego już przebiegu stosuję nadal zalecany przez Hondę i "lany" od początku Shell helix ultra 5W-40. Na próbę ostatnio kupiłem filtr oleju K&N i uważam, że filtr jak filtr, się sprawdza :p
U mnie Castrol 10w40 i 5w30 był wpijany litrami przez silnik a jak zalałem mobila 10W40 to problem zniknoł . Zalej Valvoline Max Life 10W40 jak koledzy radzą bo to dobry olej:)
Szczerze to trochę wątpie w znaczne różnice w braniu oleju po zmianie na inny, jeśli już to raczej setki ml a nie litry między wymianami. MaxLife rzeczywiście trochę pomaga na takie bolączki ale brania litrami to on nie zlikwiduje, jedynie remont. Co do lepkości to 5w40, 5w50 lub taniej 10w40, spokojnie wystarczy w tym niewysilonym silniku.
No oczywiscie ze to litry nie bylo ale od wymiany do wymiany 1l chlapnoł a na mobilu moze wziol 300ml. A to juz jest róznica.
Jesli D14 cos bierze to chyba znaczy ze zaczyna byc cos nie tak. Ja mam D14Z4 i od wymiany do wymiany jest to samo na bagnecie. Olej Shell Helix Ultra 5w40. Równiez wątpie zeby marka oleju powodowala ze redukuje sie jego spalanie. Wczesniej mialem civica 5d przedlifta równiez D serię, nie brała nic. Jeśli bierze trzeba wyeliminować przyczynę tego stanu rzeczy.
Umnie auto ma już nakulane 250tyś w tym 100tys moje wymiana co 10tyś olej Motul 10W40 i filtr filtrona OP 557 i grama problemów nie ma :)
http://moto.allegro.pl/japonski-filtr-oleju-honda-civic-prelude-accord-i2667294767.html
http://moto.allegro.pl/f10-4004-filtr-oleju-honda-accord-civic-i2681392367.html
http://moto.allegro.pl/knecht-filtr-oleju-honda-accord-civic-prelude-i2661836535.html
Jesli chodzi o olej to ostatecznie idąc za częścią porad stąd oraz poradą od poprzedniego właściciela zakupiłem Motul'a. Na filtrach nei do końca się znam, nie wiem który będzie pasował, wyżej wrzucam to co udało mi się znaleźć. Czekam na opinie albo linki.
Pozdrawiam
MadSkillz84
08-10-12, 19:31
Kurka wodna! ludziska! oemowy filtr kosztuje 40 zł na alle,a knetcha tyle samo z wysyłka....a nawet jesli jest 5 czy 10 zł różnicy to CO Z TEGO? Tyle kupicie za te 10 zł? szkoda silnika.....od zawsze i na zawsze motul 6100+ i oem filtr honda.
+
No właśnie, po co robić rozkminę, czy dobry filtr, jak można dołożyć, no fakt, drugie tyle i kupić oem honda.
Filtr kupowałem od pewnego kolegi z forum, kosztował mnie mniej niż 30zł...
Nie jestem zbyt biegły w rozpoznawaniu czy dany filtr to podróba czy nie, może mi ktoś po prostu wkleić link z odpowiednim filtrem OEM w możliwe korzystnej cenie ?
MadSkillz84
08-10-12, 21:27
http://allegro.pl/filtr-oleju-accord-civic-prelude-honda-oem-gratis-i2690623180.html
Dział giełda->sprzedam. Tyle, że kurier kosztuje niemal tyle, co sam filtr.
Jak chcesz zadbać o wóz, to zapytaj w jakimś pobliskim sklepie za ile mogliby ściągnąć Ci taki filtr, może wyjdzie taniej.
A jak nie, to bierz byle jaki.