PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło do D14Z1

hacker
01-10-12, 21:10
Wiem, że tematów jest pełno dotyczących sprzęgła do 1.4. Jednak nigdzie nie dopatrzyłem się żadnego konkretu, który dotyczyłby tego silnika. Ktoś się orientuje i może polecić coś dobrego, co nie kosztuje 1000zł + robocizna? Myślałem nad Exedy i można kupić wersję do mojego silnika za 500 zł, ale czy to ten typ, którym warto się zainteresować? Nie mam w temacie sprzęgła zupełnie doświadczenia. Szukam czegoś, co spokojnie będzie służyło przy spokojnej jeździe, ale da radę też czasem przy mocniejszym deptaniu i agresywnym traktowaniu. :confused:

posejdon
01-10-12, 21:53
Poważnie Exedy za 5 stów? Gdzie tak sprzedają? Nowe (nie używane)?

hacker
01-10-12, 22:03
Nowy komplet, czekam jeszcze na fotki, żeby potwierdzić czy to na 100% oryginał, a nie jakaś podróba :)

posejdon
01-10-12, 23:50
A jaki model tego sprzęgła? To jest komplet czyli tarcza, docisk i łożysko? W tej cenie znalazłem tylko Japan Line (468 zł dokładnie w Exedy24). Gdzie to kupujesz? U handlarza?

hacker
02-10-12, 08:04
To ja się w tym temacie pytam o sprzęgło. Możesz mi z tej racji nie robić spamu? Chcesz jakiś konkret na temat tego co już wiem to PW.

karas
02-10-12, 13:49
komplet sprzegła exedy tego standarowego zamiennika nie stage 1 z tarcza 200mm dociskiem i łożyskiem to koszt rzedu 500-520 pln - sam sie ostatnio dowiadywałem gdyz mam ten sam rozmiar sprzegła i miałem podejrzenie awarii ale niewazne. Niestety jest drozsze od sprzegła 212 mm. Sprzegła exedy maja bardzo dobry stosunek jakosc /cena no i są japońskie. Do wyboru z tych porzadniejszych masz jeszcza aisin ( asco ), blueprinta - to tylko pakowacz w swoim pudełku ma rowniez wszystkie czesci made in japan jednakze ich cena jest duzo wyzsza . W Valeo bym sie nie pchał gdyz mam niemiłe doswiadczenia z tym producentem - w tarczy sprzegła po przebiegu 5k km sprezynki latały i były luźne jak guma w majtach nastolatki.

hacker
02-10-12, 16:10
Karas, dzięki za info, ale też się dowiadywałem i są 2 sprawy warte poruszenia. Na allegro są niestety podróbki Exedy i są też jakieś gorszej jakości podróbki Valeo. Najbardziej skłaniam się właśnie ku exedy, ale zawsze to lepiej uzyskać więcej opinii od osób, które już to przerabiały w hondach.

karas
02-10-12, 16:55
spoko nie chce robic reklamy tylko pisze gdzie sie dowidywałem o sprzegło jakby ktos chciał wiedziec:
http://petrocar.com.pl/pl/p/SPRZEGLO-HONDA-CIVIC-15-95-01-WROCLAW-40-05043E/65350

hacker
02-10-12, 23:46
Już jestem prawie pewien, że jak tylko wykończę całkowicie moje to kupię właśnie Exedy. :)