Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przestawianie zapłonu

gacuus
01-10-12, 20:39
Nie mogę znaleźć nigdzie na forum, nie wiem czy dobry dział jeśli nie to uprzejmie proszę o przeniesienie.

Mam pytanie o przestawianie zapłonu, jak wiadomo każdy producent ustawia w miarę "optymalnie i katalogowo" zapłon
przyspieszając lub opóźniając zapłon możemy zwiększyć moc, i teraz moje pytanie czy ktoś się w to bawił, warto to robić czuć przyrosty i o ile można przyspieszyć zapłon, z tego co się dowiedziałem granicą jest spalanie sutkowe ale czy tylko ?

gacuus
03-10-12, 01:58
Nikt nie odpowie ?

Karpiczek
03-10-12, 10:38
Nie wydaje mnie się, aby samym przestawieniem zapłonu, można było za wiele ugrac. Wszystko sprowadza się do wykresu przebiegu silnika. Wydaje mnie się, że zmiany wyprzedzenia mają sens dopiero w mocno pomodzonych silnikach, gdzie doszło do zmiany st. sprężania. Granicą są również strzały w kolektory:)

gacuus
05-10-12, 02:13
Chyba kilka koni i niutów moze idzie ugrać, w silniku wolnossacym zawsze to cos.

SCKAPE
05-10-12, 02:31
Ja sporo porobilem przy moim silniku - porting, zwiększyłem kompresje, kompletny wydech, ostrzejszy walek rozrządu, dużo wieksza przepustowosc dolotu etc... wzrost mocy blisko 40% i wtedy zacząłem kombinować z zapłonem na pałe zmieniałem ---> jedyne odczuwalne zmiany były tylko wtedy gdy tracił na mocy jak ustawiałem inaczej niz zalecane (a w okolicach zalecanego tak powiedzmy 2-3 stopnie bez zmian), moze na hamowni by pokazalo coś lepiej przy jakiejs nastawie ale jesli chodzi o odczuciaa podczas jazdy niczego na + nie odnotowałem..