Zobacz pełną wersję : Mechanizm szyby elektrycznej
MadSkillz84
30-09-12, 14:43
Cześc,czy ktoś z Was orientuje się czy da sie przyspieszyc mechanizm szyb elektrycznych? Civic 5D MB3 97 r.Troszkę za wolno chodzą,chciałbym to jakoś przyspieszyć,da się?
Tez mam ten sam problem moze po dokladnyn przesmarowaniu calego mechanizmu cos pomoze. Dzisiaj to zrobie i dam znac co i jak:)
W dodatku mi sie urwal ten bolec w ksztalcie torxa co laczy mechanizm z silniczkiem..jak myslicie dostane cos takiego w aso?
Narazie kleje na plynny metal ale nie wiem czy wytrzyma..
MadSkillz84
30-09-12, 23:25
Ja już przesmarowałem,jedyna róznica to to że chodzi płynniej,ale nie szybciej.
Co wam przeszkadza wolne opuszczanie i podnoszenie szyb?
Żeby przyspieszyć trzeba by ingerować w silnik podnośnika,czyli zmienić parametry-uzwojenia ,zwiększyć moc,są zakłady gdzie naprawia się silniki elektryczne,przewija się wirniki i stojany,więc wystarczy zdemontowac silnik podnośnika ,zlecić ,zapłacic i po sprawie:)
MadSkillz84
01-10-12, 09:29
Co wam przeszkadza wolne opuszczanie i podnoszenie szyb?
Żeby przyspieszyć trzeba by ingerować w silnik podnośnika,czyli zmienić parametry-uzwojenia ,zwiększyć moc,są zakłady gdzie naprawia się silniki elektryczne,przewija się wirniki i stojany,więc wystarczy zdemontowac silnik podnośnika ,zlecić ,zapłacic i po sprawie:)
No tak, pikuś:P
W zeszłym roku ,robili mi silnik do wibasta,koszt 240,- ten silniczek jest mniejszy ,to podejrzewam, że ok 100,-kosztowałby.Kwestia pozostaje, o ile mogą zwiększyć moc.I pozostaje pytanie po co?
Żeby przy kontroli drogowej szybciej otworzyć okno?:))
Jak to po co przyspieszyć? By szybciej mechanizm się wyrobił i założyć wątek: nie działa podnoszenie szyby. Przy standardowej prędkości dużo osób ma z mechanizmem problemy. A co jak się da więcej mocy? Wyleci w kosmos.
Przeczyszczenie i nasmarowanie prowadnic mechanizmu oraz szyby, poprawia prędkość podnoszenia. Tylko trzeba to zrobić dokładnie!
MadSkillz84
01-10-12, 16:55
Czyli tak,drwiny...z powodu że chce miec szybciej...sugestie ze nie nasmarowałem dokładnie....cos jesszcze?? koledzy....jak sie zamyka 4 szyby każda oddzielnie to ma to znaczenie po zgaszeniu silnika czy nawet przed zgaszeniem...poproistu ten silniczej jest za wolny....zapytalem tutaj bo wiem ilu jest posiadaczy civic-ów to może ktos juz ''tjuningował'' taki mechanizm i wie o co chodzi.
Ok nie ważne temat do zamknięcia.
Z twojej wypowiedzi rozumiem, że tak naprawdę to nic jeszcze przy tym nie robiłeś. Tak jak wcześniej napisałem przeczyszczenie i nasmarowanie. Przeczyszczenie jest najważniejsze. Trzeba to zrobić dokładnie. Jak zostawisz brud to będzie robił tarcie. Napiszę ci tak: u siebie robiłem mechanizm podnoszenia szyby kierowcy. Przy tej robocie czyściłem i smarowałem cały mechanizm. Po tej operacji szyba zamyka i otwiera się błyskawicznie. Ze dwa razy szybciej niż pozostałe. Więc na początek zacznij od tego. Jeżeli nie uzyskasz oczekiwanych efektów kombinuj dalej. A jak cię denerwuje oddzielne zamykanie szyb, kup sobie moduł domykania szyb. Jest dość tani i będzie za ciebie zamykał.
Czyli tak,drwiny...z powodu że chce miec szybciej...
Nikt nie drwi z Twojego problemu ,tylko zastanów się czy koszt przewinięcia czterech silniczków,i całej robocizny jest wart zachodu.Znajdż w sojej okolicy firmę zajmującą się naprawą silników elektrycznych i porozmawiaj n/t przewinięcia uzwojeń w celu zwiększenia mocy.
MadSkillz84
02-10-12, 00:12
A gdyby tak dodać jakiś moduł,pszyspieszający pracę silniczka,lub zwiększający moc,jest coś takiego? Albo najprościej silniczek od innego auta,jeśli przypasuje oczywiście.
Silnik podnośnika ma określoną moc ,ogranicza ją ilość uzwojenia.Żadna elektronika nie zwiększy mocy.Natomiast zastąpienie silnika z innego modelu ma sens.Tylko musisz ustalic jakiej mocy masz silnik i pobawić się w dobór o większej mocy ,takim samym mocowaniu i podobnej zębatce.
Witam, a czy moze wiecie albo ma ktos na sprzedanie mechanizm szyby elektrycznej bo moj sie wyeksploatowal:) mam honde civic 1999 1,4is ,dajcie znaka bo szukam i nie moge znalezc,pozdrawiam
Sprawdziłem dziś u siebie prędkość zamykania szyb. Tak więc szyba po stronie kierowcy, której mechanizm był czyszczony razem z prowadnicami dwa lata temu, zamyka się w czasie 3,8 sekundy. Szyba po stronie pasażera, której prowadnice były tylko smarowane dwa lata temu, zamyka się w czasie 4,6 sekundy. Podkreślam, że są to czasy zamykania. Czasy otwierania są delikatnie szybsze z oczywistych względów. Teraz pytanie, czy rzeczywiście jest potrzeba większej prędkości zamykania? Czy mechanizm i szyba wytrzyma naprężenia jakie by wystąpiły gdyby szyba zamykała się np. w 2 sekundy? Sprawdź u siebie czasy zamykania, jeżeli są większe i czyszczenie oraz smarowanie prowadnic nie pomoże to znaczy, że twój silniczek powoli umiera.