PDA

Zobacz pełną wersję : Mechanizm szyby elektrycznej

MadSkillz84
30-09-12, 14:43
Cześc,czy ktoś z Was orientuje się czy da sie przyspieszyc mechanizm szyb elektrycznych? Civic 5D MB3 97 r.Troszkę za wolno chodzą,chciałbym to jakoś przyspieszyć,da się?

blaszka
30-09-12, 14:51
Tez mam ten sam problem moze po dokladnyn przesmarowaniu calego mechanizmu cos pomoze. Dzisiaj to zrobie i dam znac co i jak:)

W dodatku mi sie urwal ten bolec w ksztalcie torxa co laczy mechanizm z silniczkiem..jak myslicie dostane cos takiego w aso?
Narazie kleje na plynny metal ale nie wiem czy wytrzyma..

MadSkillz84
30-09-12, 23:25
Ja już przesmarowałem,jedyna róznica to to że chodzi płynniej,ale nie szybciej.

CRX1
01-10-12, 01:39
Co wam przeszkadza wolne opuszczanie i podnoszenie szyb?
Żeby przyspieszyć trzeba by ingerować w silnik podnośnika,czyli zmienić parametry-uzwojenia ,zwiększyć moc,są zakłady gdzie naprawia się silniki elektryczne,przewija się wirniki i stojany,więc wystarczy zdemontowac silnik podnośnika ,zlecić ,zapłacic i po sprawie:)

MadSkillz84
01-10-12, 09:29
Co wam przeszkadza wolne opuszczanie i podnoszenie szyb?
Żeby przyspieszyć trzeba by ingerować w silnik podnośnika,czyli zmienić parametry-uzwojenia ,zwiększyć moc,są zakłady gdzie naprawia się silniki elektryczne,przewija się wirniki i stojany,więc wystarczy zdemontowac silnik podnośnika ,zlecić ,zapłacic i po sprawie:)

No tak, pikuś:P

CRX1
01-10-12, 11:36
W zeszłym roku ,robili mi silnik do wibasta,koszt 240,- ten silniczek jest mniejszy ,to podejrzewam, że ok 100,-kosztowałby.Kwestia pozostaje, o ile mogą zwiększyć moc.I pozostaje pytanie po co?
Żeby przy kontroli drogowej szybciej otworzyć okno?:))

Dextero
01-10-12, 16:34
Jak to po co przyspieszyć? By szybciej mechanizm się wyrobił i założyć wątek: nie działa podnoszenie szyby. Przy standardowej prędkości dużo osób ma z mechanizmem problemy. A co jak się da więcej mocy? Wyleci w kosmos.
Przeczyszczenie i nasmarowanie prowadnic mechanizmu oraz szyby, poprawia prędkość podnoszenia. Tylko trzeba to zrobić dokładnie!

MadSkillz84
01-10-12, 16:55
Czyli tak,drwiny...z powodu że chce miec szybciej...sugestie ze nie nasmarowałem dokładnie....cos jesszcze?? koledzy....jak sie zamyka 4 szyby każda oddzielnie to ma to znaczenie po zgaszeniu silnika czy nawet przed zgaszeniem...poproistu ten silniczej jest za wolny....zapytalem tutaj bo wiem ilu jest posiadaczy civic-ów to może ktos juz ''tjuningował'' taki mechanizm i wie o co chodzi.

Ok nie ważne temat do zamknięcia.

Dextero
01-10-12, 22:45
Z twojej wypowiedzi rozumiem, że tak naprawdę to nic jeszcze przy tym nie robiłeś. Tak jak wcześniej napisałem przeczyszczenie i nasmarowanie. Przeczyszczenie jest najważniejsze. Trzeba to zrobić dokładnie. Jak zostawisz brud to będzie robił tarcie. Napiszę ci tak: u siebie robiłem mechanizm podnoszenia szyby kierowcy. Przy tej robocie czyściłem i smarowałem cały mechanizm. Po tej operacji szyba zamyka i otwiera się błyskawicznie. Ze dwa razy szybciej niż pozostałe. Więc na początek zacznij od tego. Jeżeli nie uzyskasz oczekiwanych efektów kombinuj dalej. A jak cię denerwuje oddzielne zamykanie szyb, kup sobie moduł domykania szyb. Jest dość tani i będzie za ciebie zamykał.

CRX1
01-10-12, 22:53
Czyli tak,drwiny...z powodu że chce miec szybciej...
Nikt nie drwi z Twojego problemu ,tylko zastanów się czy koszt przewinięcia czterech silniczków,i całej robocizny jest wart zachodu.Znajdż w sojej okolicy firmę zajmującą się naprawą silników elektrycznych i porozmawiaj n/t przewinięcia uzwojeń w celu zwiększenia mocy.

MadSkillz84
02-10-12, 00:12
A gdyby tak dodać jakiś moduł,pszyspieszający pracę silniczka,lub zwiększający moc,jest coś takiego? Albo najprościej silniczek od innego auta,jeśli przypasuje oczywiście.

CRX1
02-10-12, 01:28
Silnik podnośnika ma określoną moc ,ogranicza ją ilość uzwojenia.Żadna elektronika nie zwiększy mocy.Natomiast zastąpienie silnika z innego modelu ma sens.Tylko musisz ustalic jakiej mocy masz silnik i pobawić się w dobór o większej mocy ,takim samym mocowaniu i podobnej zębatce.

janczes30
02-10-12, 08:59
Witam, a czy moze wiecie albo ma ktos na sprzedanie mechanizm szyby elektrycznej bo moj sie wyeksploatowal:) mam honde civic 1999 1,4is ,dajcie znaka bo szukam i nie moge znalezc,pozdrawiam

Dextero
03-10-12, 20:58
Sprawdziłem dziś u siebie prędkość zamykania szyb. Tak więc szyba po stronie kierowcy, której mechanizm był czyszczony razem z prowadnicami dwa lata temu, zamyka się w czasie 3,8 sekundy. Szyba po stronie pasażera, której prowadnice były tylko smarowane dwa lata temu, zamyka się w czasie 4,6 sekundy. Podkreślam, że są to czasy zamykania. Czasy otwierania są delikatnie szybsze z oczywistych względów. Teraz pytanie, czy rzeczywiście jest potrzeba większej prędkości zamykania? Czy mechanizm i szyba wytrzyma naprężenia jakie by wystąpiły gdyby szyba zamykała się np. w 2 sekundy? Sprawdź u siebie czasy zamykania, jeżeli są większe i czyszczenie oraz smarowanie prowadnic nie pomoże to znaczy, że twój silniczek powoli umiera.