Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Alarm + rozladowany akumulator

kubaszow
29-09-12, 21:09
Kupielm auto mam w nim jakis alarm z centralnym zamkiem i odcieciem zaplonu.
Nie wiem co to za model bo nie ma zadnej naklejki, zadnego nr. itd
Problem jest tego typu ze wystarczy pol dnia zeby rozladowalo aku,do tego jest jakas mocna dioda, chcialbym odlaczyc alarm i zostawic tylko odciecie zaplonu i centralny, da rade takie cos zrobic?
Tak to wyglada moze ktos pozna co to za model
http://i.imgur.com/33sb1.jpg
http://i.imgur.com/Aytp6.jpg
http://i.imgur.com/YHvd8.jpg

Son - Goku
29-09-12, 21:23
Ja miałem tak:

Pobór pobierał aku podczas postoju, wina była od strony alarmu.

Odłączyłem alarm i auto już nie ruszyło.

Musiałem całkowicie wyjąc ten alarm, by móc zapalić go.

Z czego nie mam już centralnego z pilota i alarmu

kubaszow
29-09-12, 21:42
Troche poszperalem w necie i obawiam sie ze u mnie bedzie podobnie.

Chipsy2
29-09-12, 21:47
tak naprawdę nie masz pewności że winowajcą takiej sytuacji jest alarm bo tak naprawdę nie wiesz w jakiej kondycji jest sam akumulator

kubaszow
29-09-12, 22:40
Aku ten rozladowany przelozylem do innego auta, odpalilem na kable, auto pochodzilo z 5 min.
Tera po kilku godzinach bylem spr. i auto odpala na dotyk.
Zobaczymy jak bedzie rano ale obstawiam ze aku jest w dobrym stanie.

CRX1
30-09-12, 00:45
Pomierz pobór prądu i napisz ile masz.Możesz też sprawdzić co żre Ci prąd odłanczając poszczególne odbiorniki i zacznij raczej od tego ,a nie usówanie na pałę.

Feniks333
30-09-12, 18:48
No pewnie że tak miernik w dłoń i badać po kolei co pobiera tyle prądu na postoju, może okaże się że alarm wcale nie jest temu winien.

kubaszow
30-09-12, 20:40
No wlasnie, od 2 dni nie moge miernika znalezc! :)
Na dzien dzisiejszy wyglada to tak, odlaczylem syrene i czujniki wstrzasowe, wymontowany wzmacniacz + skrzynia (to i tak mialo wyleciec z auta)
Auto po nocy odpala ale wystarczy ze na zaplonie otworze i zamkne z 2 razy szyby lub poslucham radia z 5-10min to auto juz sie zaczyna meczyc przy odpalaniu i jak za pierwszym razem nie odpale to juz nie odpale???

Ma ktos jakies pomysly?

Silent
30-09-12, 23:18
Ja polecał bym najpierw dobrze naładować aku przynajmniej te 12 godzin, później tak jak wyżej pisali sprawdzać co ile bierze prądu. U mnie jak zostawię samochód otwarty to 1-2 dni i aku rozładowany ale jak włączę alarm to wszystko jest ok i może stać nawet 2 tygodnie i odpali na dotyk.

kubaszow
01-10-12, 00:01
jak zostawię samochód otwarty to 1-2 dni i aku rozładowany
No wlasnie u mnie jest podobnie, nie uzbrajam alaru i aku sie rozladowuje (ten alarm chu... daje) ludzie i tak na to nie reaguja, kazdy siedzi w domu i tylko psioczy ze znowu cos wyje!
Chcialbym odlaczyc ten alarm o ile sie da, zostawic centralny i odciecie zaplonu(jest to jakies zabezpieczenie) i wiecej da niz wyjaca syrena.

Ma ktos pomysl wiedze czy da sie tak zrobic, czy trzeba bedzie zwykly centralny kupic?

CRX1
01-10-12, 02:29
Widzę ze jesteś wrogiem zabezpieczeń antywłamaniowych /elektronicznych.Po odłaczeniu centralki nie będziesz miał nawet blokady,bo ona jest w centralce Twojego alarmu.Po raz kolejny proponuje, ustal przyczynę, a potem tnij.Miernik to szalony koszt:
http://allegro.pl/uniwersalny-miernik-elektryczny-dt-830b-z-przewod-i2673836095.html
Po za tym ,można nim sprawdzić ,czy masz prawidłowe ładowanie !
Jeżeli nie wiesz jak pomierzyć pobór i prąd ładowania ,to poprostu zapytaj i albo ja ,albo koledzy napisza jak to zrobić.

Chipsy2
01-10-12, 20:29
a jaśli chodzi o to że jak twierdzisz na nie zabezpieczonym alarmie prąd znika a w trakcie jego czuwania jest okej to alarm raczej nie jest tu winien tylko może centralny źle podłączone domykanie szyb niestety nez wiedzy o całym elektrycznym wyposażeniu auta i miernika w ręku to pewnie tylko wróżka coś pomoże a ta jest w chwili obecnej na urlopie

Son - Goku
01-10-12, 21:36
a ja napiszę to:

Czasem na prawdę nie warto się bawić w "elektryka" i szukać winowajcy.

Sporo szukało takiego problemu jak tu.

Ja się napracowałem i nic.

elektryk samochodowy ogarną to i kwota śmieszna.

kubaszow
01-10-12, 21:40
Narazie aku trzyma napiecie , auto odpala:) ale i tak pomierze jak bede mial troche wolnego.

marcin82
02-10-12, 20:10
JA miałem to samo i u mnie winą był alarm,Jak zamykałem z kluczyka,czyli sam centralny, to stał tydzień i odpalał bez problemów,a jak z pilota razem z alarmem to po wekendzie nie zapalał.A aku był nówka kupiony, bo zaraz po instalacji alarmu,się rozkraczył i myślałem,że ze starości.Typu alarmu nie pamiętam,ale jakiś alegrowy,wyjebałem go,a w jego miejsce wstawiłem sam centralny z pilota, i problem znikł.A tamten alarm zakładał mi kolega który w alarmach i w eletronice robi 15 lat,także napewno go źle nie założył,pamiętam jeszcze jak mierzyliśmy pobór prądu to był jakiś strasznie duży.I jeszcze jedno,centralka strowała tylko centralnym zamkiem,nie było ani czujnika wstrząsowego ani ultradzwięków

Son - Goku
02-10-12, 22:29
Autko w spoczynku powinno pobierać 0,005A

Jeżeli jest większa wartość, znaczy tuż iż dany element w stanie spoczynku auta pobiera napięcie.