Zobacz pełną wersję : kompresja
nightcrawler
05-07-05, 17:29
Witam mam kolejny problem z moja coupe.
zalatwilem sobie taki maly przyzad do pomiaru kompresji, wynik mnie przeraził wiem ze powinno byc kolo 11 wzwyz ja mam polowe z tego :570: :570:
bez manometra (czy jak to sie nazywa) mozna okreslic ze auto poprostu nie jedzie
max jaki mialem to 180km/h i to z gorki a jadac na biegu bez gazu auto jedzie jak na luzie nie chce hamowac malo co hamuje biegami
przedchwila robilem test z dymkiem nie dymi nic nawet do odciecia
zalalem nowy olej kilka tys km temu na bagnecie nic nie ubylo zmienil sie tylko lekko kolor
co to moze byc bo pierscionki raczej nie, ja stawiam na zaworki
auto jezdzi na gazie ma ponad 100tys i mysle ze zbyt wysoka tepmeratura i zaworki powiedzialy papa
jesli myslicie ze to zaworki to jaki koszt wymiany zaworow i renowacja gniazd zaworow i co tam jeszcze bedzie trzeba ??
prosze o pomoc bo chce wrescie autko doprowadzic do dobrego stanu :573:
masz kompresje ok 6 na każdym cylindrze?? :shock: albo nie ma pierścieni, albo faktycznie zawory ustawił jakiś pajac i może są podparte - ale raczej niemożliwe :roll: Na początek zdejmij pokrywę zaworów i sprawdź luzy - dopiero później kombinuj z pierścieniami. Robienie całej głowicy będzie sporo kosztowało, jak się okaże że jest do zrobienia to szukaj używanej - będzie zdecydowanie taniej.
nightcrawler
05-07-05, 18:21
niewiem czy ten miernik taki jakis lewy czy co
raz mialem ze zawory mi sie zawiesily i palil silnik na 3 cylindry sciagnalem gore popukalem troszk w zaworki i wrocilo do normy ale auto nadal slabe
co jeszcze radzisz ?
Popieram, szukaj uzywanej glowicy.
no jak miales takie przygody juz z zaworkami to moze cos byc nie tak. Prowadnice moze.
Poza tym jak manometr ch.. kiepski :-) to moze wyjsc nieprawidlowo. Wkrecany w gniazdo swiecy, czy przytykany ?
Mierzyles z gazem w podlodze ?
nightcrawler
05-07-05, 18:30
tak przepustnica otwarta na max i manometr przytykany na koncu ma taka stozkowa gume ale trzyma szczelnosc. Co radzicie ? sciagac gore i glowice ? czy zlecic to komus ? jakie sa mniej wiecej koszta zaworow i pierscionkow bo z regenreacja gniazd nie ma problemu
rozpietosc ogromna w zaleznosci ile bedzie do robienia
Zawory jedne kosztuja cos w granicach 25zl/szt a drugie okolo 35z/sztl (ssace, wydechowe)
prowadnice to tez po jakies 30zl/szt. Uszczelniacze zaworowe, bylo juz na forum, sa po 6zl a sa i po 15zl albo drozej.
Ja bym kupil glowice od D16y8, albo latwiej bedzie D16Z6, tylko z obd chyba trzeba sie juz cos pobawic.
Ja powiem jedno. Gaz nie jest wcale tani.
raz mialem ze zawory mi sie zawiesily
wszystkie :shock: po tym co napisałeś na 99% były źle ustawione i pewnie są podparte, może jeszcze nie ma tragedii, ustaw koniecznie jeszcze raz luzy i zobacz jaki będzie efekt, bo na razie ciężko jest cokolwiek więcej powiedzieć. Albo tak jak pisze LIO - przytarły sie w prowadnicach....
ps. jak dobrze kojarzę to ta coupete chyba Ci odradzaliśmy.....
nightcrawler
05-07-05, 19:03
no hania wywieziona do mechanika jutro rano ogarnie i powie o co chodzi, tez byl w lekkim zaniepokojeniu slyszac o kompresji rzedu 5 atmosfer :roll: sprawdzi luzy i co trzeba
jak bede cos wiedzial dam znac
pozdro i dzieki za pomoc
Zawory jedne kosztuja cos w granicach 25zl/szt a drugie okolo 35z/sztl (ssace, wydechowe)
prowadnice to tez po jakies 30zl/szt. Uszczelniacze zaworowe, bylo juz na forum, sa po 6zl a sa i po 15zl albo drozej. eh ta wawa :P...ja bym stawial na pierscienie, ale ze oleju nie lyka...bo naprawde dziwne byloby zeby mial pokierane na kazdym zaworze, chyba ze przed sprzedaza zaliczyl pekniety pasek i ktos zlozyl liczac ze jakos bedzie chodzil, a moglo sie zdazyc ze udalo mu sie go uruchomic :/ ciekawe co mechanik na miejscu stwierdzi ??
nightcrawler
06-07-05, 09:47
luzy byly minimalne na 3 tłoku na wylotowych, tak to luzy takie jak powinny byc.
Mozliwe ze rozrzad sie przestawil i tego jest taka slaba lecz to bede wiedzial dopiero w przyszlym tygodniu bo jade na wakacje. :roll:
pozdrawiam