PDA

Zobacz pełną wersję : skrzypi sprzęgło w środku

ziewiec
27-09-12, 19:02
Witam, posiadam Hanie V gen. z 94r. gdy wciskam pedał sprzęgła wyłaniają się straszne skrzypy najpierw w okolicach wysprzęglika (dziś odkręciłem i nasmarowałem łape i wpuściłem głębiej sporo tavotu i zobaczymy czy to coś pomoże) a pózniej w środku. I tu mam do was pytanie, gdzie może być źródło tego skrzypienia w środku, czy przy pedale, czy może przy jakiejś pompie? I jak pozbyć się tego nieprzyjemnego odgłosu?

Sgt
27-09-12, 19:05
Podłączam się, mam podobny problem w 6 gen, zawsze rano skrzypi, dopiero po przejechaniu kilku km i co za tym idzie powyciskaniu sprzęgła problem znika.

skolopendra
27-09-12, 19:06
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?118185-Skrzypi%B1ce-sprz%EAg%B3o-w-EJ9&highlight=skrzypi+sprz%EAg%B3o

szukaj !

ziewiec
27-09-12, 19:35
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?118185-Skrzypi%B1ce-sprz%EAg%B3o-w-EJ9&highlight=skrzypi+sprz%EAg%B3o

szukaj !
spoko tylko juz to wszystko zrobiłem, co podałes w tym topicu... Narazie nic nie daje, a w dodatku pojawia się inne skrzypienie- w środku, więc nadal nie jestem oświecony

posejdon
27-09-12, 21:28
A dobrze posmarowałeś? Tylko kulki przy siłowniku czy wewnątrz obudowy też? Ciężko trafić tam ze smarem we właściwe miejsce. Mnie się udało dopiero po wyjęciu chłodnicy. Wtedy od przodu miałem dobry dostęp i nic nie musiałem robić na czuja bo wszystko widać jak na dłoni.

ziewiec
28-09-12, 07:07
A dobrze posmarowałeś? Tylko kulki przy siłowniku czy wewnątrz obudowy też? Ciężko trafić tam ze smarem we właściwe miejsce. Mnie się udało dopiero po wyjęciu chłodnicy. Wtedy od przodu miałem dobry dostęp i nic nie musiałem robić na czuja bo wszystko widać jak na dłoni.

Tak, już wczoraj skrzypienie z okolic wysprzęglika ustało. Zostało jeszcze to, które strasznie słychać wewnątrz auta. Dokładnie występuje ono gdy zwalniam pedał sprzęgła. Gdy naciskam go już nic nie skrzypi ( to miejsce wczoraj posmarowałem).

posejdon
28-09-12, 11:31
To posmaruj pod pedałem. Więcej ruchomych elementów już tam nie ma.