Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tuleje

aribike
27-09-12, 00:51
Dzisiaj wymieniałem dużego cuksa, póki co tylko jednego bo się z deczka przedłużyło. Przy okazji niestety odkręciłem śrubę (później się okazało że w sumie niepotrzebnie), która przykręca do nadwozia niejakie ramię wyrównawcze. Na moje nieszczęście była spieczona z tuleją, co skutkowało rozszerzeniem fasolki (lipa bo to ustawia zbieżność :P), aby tuleja wyszła i uszkodzeniem tulei. Wsadziłem póki co inną tuleję zastępczą, ale trzeszczy. Nie mogę nigdzie takiej znaleźć. Ktoś wie gdzie taką dostać ?

Chodziło o te nr 15:
http://www.japancars.ru/cat/honda/index.php?hmodtyp=9421,9422,9423,9424&npl=17SR301&_nplgrp=4&nplblk=B__2900

Brylant1
27-09-12, 01:20
jdmshop, haparts

aribike
27-09-12, 09:19
No dobra, znalazłem: http://www.jdmshop.pl/sklep/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=302&category_id=66&option=com_virtuemart&Itemid=1

Tylko teraz pytanie mam. Stara tuleja miała na wierzchu tylko gumę, którą rozrywałem i została sama tulejka metalowa. A ta ze strony ma na zewnątrz metal, jak to jest ? Druga, która siedzi obok w tym ramieniu wyrównawczym też mi się wydaje, że nie ma metalu na zewnątrz..

CRX1
27-09-12, 10:33
Ma być z zewnątrz tulejka metalowa,nie sama guma.Może wyrwałeś gume i metalowa została.

aribike
27-09-12, 12:17
Aha, to może tą nową wsadziłem w tą metalową część hehe :D Ale tak patrzyłem to z jednej strony no fakt, rant był jakby tam coś siedziało, ale z drugiej strony już go nie było... Dziwne.

CRX1
27-09-12, 17:21
Po usunięciu starej,powinien zostać wąski kołnierz.

Brylant1
27-09-12, 18:49
Aha, to może tą nową wsadziłem w tą metalową część hehe :D Ale tak patrzyłem to z jednej strony no fakt, rant był jakby tam coś siedziało, ale z drugiej strony już go nie było... Dziwne.

Dziwne że Ci to się spasowało skoro została stara tulejka.

aribike
27-09-12, 22:22
CRX1 - no właśnie taki wąski kołnierz jest, z jednej strony tego ramienia wyrównawczego.

Ta nowa tulejka nie pasowała, musiałem zebrać 1mm, ale ona w ogóle nie była przeznaczona w to miejsce, była też za długa, musiałem ją uciąć. Taką wsadziłem na chwilę, jak kupię nową pasującą to wymienię bo trzeszczy. Ciekawe jaką grubość będzie ta nowa miała.

A tak jeszcze zapytam. To ramię jak będzie się poruszało, to ta tuleja będzie kręcić się na gumie ? A metalowe zewnętrze ma ciasno siedzieć w ramieniu i nie ma prawa się obrócić ? Pytam bo zastanawiam się jaka może być przyczyna trzeszczenia, może za dużo obrałem i nie siedzi ciasno i metal trze o ramię co ?

CRX1
27-09-12, 23:35
Mam nadzieję że szlifowałeś tulejkę.Tulejka wewnętrzna ,jak i zewnętrzna nie ma prawa się obracać,pracę wykonuje guma między tulejkami.Wciśnij nowe ,takie jak powinne być i będzie ok.

I jeszcze jedna sprawa,wciskałeś nie wymiarową ,więc mogłeś rozkalibrować otwór i nowa może okazać się zalużna,ale jak będziesz już ją miał to przymierzysz.

aribike
28-09-12, 09:27
Nie no oczywiście że tulejkę. Otworu nie rozkalibrowałem bo tulejkę oszlifowałem wręcz za dużo i weszła z nadmiernym luzem, praktycznie bez użycia siły ją wsadziłem, tak więc nowa będzie ok. Dzięki za odpowiedź :)

CRX1
28-09-12, 23:21
To ok,nowa ma Ci wejść ciasno ,najlepiej wcisnąc prasą.Jeżeli nie masz dostępu do prasy,to można posłużyć się dużym imadłem.Odradzam użycie młotka.

aribike
30-09-12, 23:53
A taką prasę można gdzieś kupić ? Ona jest uniwersalna do wielu takich tulei ?

bednar
01-10-12, 01:18
prasa ma tylko bolec, musisz sobie dobierać coś na wymiar do tulei, kombinować.

najprościej jest brać nasadki od kluczy

CRX1
01-10-12, 01:28
A taką prasę można gdzieś kupić ? Ona jest uniwersalna do wielu takich tulei ?
Są dostępne ,hydrauliczne ,ślimakowe itd,nowe i używane.Nadają sie do wciskania różnych rozmiarów tulei,łożysk piast .Można kupić z końcówkami pod różne wymiary,lub dorobić wałki pod dany wymiar i kształt u tokarza.

Brylant1
02-10-12, 00:59
od 600zł w górę, czyli nie opłacalny zakup żeby tylko sobie zrobić zawias. Nie lepiej poszukać mechanika który powiedzmy za 50zł udostępni prasę?

CRX1
02-10-12, 01:08
Można znależć taniej,1-mc temu była slimakowa za 250,- może kolega chce ruszyć z biznesem ,dlatego zapytał.