Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana szyby przedniej.

KAMILLO
16-09-07, 20:17
Witam

Mam honde civic 5-D silnik 1.6 i LS D16Y3 (ANGLIK) i od jakiegos kamyczka pękła mi szyba, chcę ją wymienić ale nie bede kupywał nowej i chcę kupić ze szrotu.
Moje pytanie: czy szyba z tego samego rodzaju nadwozia tylko z silnikiem 1.4 lub 1.5 będzie pasowac do mojego D16Y3 ??

Pozdrawiam KAMILLO

Konrad84
16-09-07, 20:23
czemu ze szrotu ?? Nowa w Jaan auto glass kosztuje niecałe 600 zł. Nie kupuj starej szyby !!

KAMILLO
16-09-07, 20:35
1) mieszkam w Irlandii a ty napewno nie kupie tak tanio + wymiana (a na szrocie 20 EURO co wiem jak sam wyciągnę)
2) chcę zmienić moją hondę z 97 na cos 00 rok i też 5D bo mam juz małą księzniczkę ale silnik 1.6 ILS albo po dobrym sexie z drugą połówką, zagadam że 1.8 VTI jest lepszy itp jakas sciema :)

pasti78
16-09-07, 22:11
czemu ze szrotu ?? Nowa w Jaan auto glass kosztuje niecałe 600 zł. Nie kupuj starej szyby !!

Ja w listopadzie 2006 płaciłem 400 zł + montaż 120 zł w Jaan Bydgoszcz ul. Jagiellońska.
Ze szrotu ciężko dostać, sam szukałem jakiś czas, ale nie znalazłem do modelu 5D. Zresztą pracownicy szrotów mówili, że przednie szyby ciężko u nich dostać.

KAMILLO
17-09-07, 22:39
Wiec jak z ta szybą czy pasuje od innych modeli silnikowych do mojego 1,6 ??????

Gruszka
18-09-07, 13:15
We wszystkich wersjach silnikowych 5D/Aero jest taka sama szyba. Nawet od Rovera serii 400 (w tej samej budzie co 5D) pasuje.

Pzdr.

KAMILLO
18-09-07, 21:30
I juz masz u mnie browara

adaki
22-09-07, 10:39
Może inne pytanie. Czy ktoś orientował sie czy są gdzieś dostępne podgrzewana szyba przednia do tej Hondy? Widziałem taką szybę w Mondeo i zimą sprawa jest rewelacyjna.

smar
03-10-07, 23:30
Będę musiał wymienić przednia szybę (bo o zaklejeniu chyba mogę zapomnieć - za długo od pęknięcia).
I mam pytanie, co z naklejka na przednia szybę (rejestracyjną). Czy dostane nową, ewentualnie jakie kroki muszę podjąć?

Gruszka
03-10-07, 23:45
Przy wymianie szyby powinni sami Ci przekleic lub wczesniej zapytaj/popros o to. Po podgrzaniu naklejke da sie zdjac w jednym kawalku :)

saib
25-12-07, 14:43
Heh, mi dzisiaj również lekko pękła. Najśmieszniejsze, że nie od kamienia, ale sama z siebie... w poziomie, szrama na pół szyby, niewyczuwalna ani z zewnątrz, ani wewnątrz...
Koniecznie nowa, czy jest jakiś inny sposób na nią?
Cena nowej mnie przeraziła.

sajmon71
25-12-07, 21:45
ja mam 2 małe odpryski od kamyków..
mozna cos z tym zrobić ? czy rozglądać sie za nowa szybką ??

qba1983
25-12-07, 21:47
Cena nowej mnie przeraziła.
tak... na szrocie zawolaja 200, i masz uzuwana szybe, do tego robocizna, klej... nie, to sie nie oplaca. Ja u siebie dalem za pozadna szybe pilkington(czy jak to sie tam pisze) 370zl z montarzem, wiec da sie przerzyc. Na razie olej sprawe, szyba do srodka Ci nie wpadnie ;) , mandatu za to nie dostaniesz, najwyzej zabiora ci dowod i wtedy pojedziesz zmienic na nowa, a na razie zbieraj fundusze.

[ Dodano: Wto 25 Gru, 2007 ]

jak nie sa wieksze niz 22mm to mozna je naprawic

saib
26-12-07, 00:20
Poprawiłeś mi humor.
370 zł z montażem to konkretna cena. :) Jeśli za tyle uda się zrobić, to super.

Teraz tak sobie myślę... mogła pęknąć od ciepłego powietrza? Wiadomo, na dworze zimno (mróz), w środku ciepły nawiew ciągle walił na szybę, żeby nie parowała... możliwe.

Szkoda, mimo wszystko, bo planowałem zregenerować felgi przed sezonem letnim, ale może nie będzie tak źle. ;)

wunat
26-12-07, 00:46
w 5d z powodu konstrukcji i naprezen czesto szyba padala.

sajmon71
26-12-07, 01:44
sajmon71 napisał/a:

jak nie sa wieksze niz 22mm to mozna je naprawic

Poprawiłeś mi humor.
mi rownież...

nie jest wieksze niz 22mm

a konkretnie gdzie takie szybki naprawiają ??
i orientacyjnie jaki koszt ??

w sumie te odpryski mi nie przeszkadzaja ale boje sie , ze beda sie powiekszać...

qba1983
26-12-07, 08:50
a konkretnie gdzie takie szybki naprawiają ??
panowie, otwieramy panorame firm i znajdujemy samochody - szyby, tamm gdzie wymjieniaja szybki, zazwyczaj potrafia i maja sprzet do naprawy odpryskow. jak pytalem ile takie cos kosztuje to (z tego co pamietam) bylo od50 do 90zl od odprysku.
jak znajdziecie w swoich miastach to wykonac telefony do roznych i nie lamac sie jak beda mowic ze maja dobre szyby NORDGLAS(czy jakos tak) one sa drozsze (sama szyba 550) ale pilkingtony ponoc sa lepsze a tansze.
moge dac namiary na zaklad w Łodzi
MAZICO (zaklad maja przy nastapolu obok stadionu widzewa i drugi zaklad chyba gdzies kolo macro)
tel. 602110119 i 0426765153

i odrazu mowie koszt to byl 410zl a udalo mi sie utargowac do tych 370zl :aloha:
pozdrowionka

sajmon71
26-12-07, 13:35
bylo od50 do 90zl od odprysku.

eee to wole jezdzić z odpryskami :)

lucass_20
26-12-07, 14:05
Ja też wymieniałem szybę na początku grudnia bo była pęknięta od dolnego prawego rogu do połowy szyby. Pękła tak sama z siebie ale przyczyna najprawdopodobniej była przeszłość powypadkowa . . Za NOWA szybę z ROBOCIZNą płaciłem ... razem 310zł . I oczywiście była to szyba przyciemniana tzw zielona. Naklejkę od tablic odkleiłem w domu tzn jak wyjęli szybę to chcieli 20zł za jej odklejenie . , to postanowiłem sam ją odkleić i zajeło mi to 1min. dodatkowo chcieli 200zł za usuniecie rdzy papierem ściernym bo podkład sie nie będzie trzymał no i puzniej klej . To sam usunąłem tą rdze w 2-3min do czystego. Wkręcali każdemu ze kilka godzin będą usuwać rdze i najlepiej zostawić kluczyki i gdzieś sobie pójść. Szyba trzyma do dziś i nie dałem zedrzeć z siebie 220 zł za drobnostki.
Na początku tez szukałem na szrotach i w gazetach motoryzacyjnych no i były za 250zł czyli bym przepłacił .

Lechuuu
27-12-07, 00:45
To ciekawe co się dzieje z tymi przednimi szybami... mi poszła jakies ze 3 tygodnie temu... i tez od prawej strony... i teraz mam krecha prawie przez cała szerokosc szyby w poziomie... trzeba kasę zbierać... mi w JAAN AUTOGLASS zaśpiewali 550 zł z robocizna... szyba niby u nich kosztuje 440 zł plus montaz 110 zeta... oszalec mozna....

Bassmaster
27-12-07, 13:50
To ciekawe co się dzieje z tymi przednimi szybami...
Jeśli mnie pamięć nie myli, to było o tym na forum.
Wada fabryczna karoserii, która się wygina na nierównościach.
Rozpórka z przodu podobno zabezpiecza przed taką ewentualnością.

SoZa
29-12-07, 17:21
W warszawce szybkę można dostać w pilkingtonie na szyszkowej. To jest ich skład, nie ma marży pośredników, zakupy można robić w hurcie jak i detalu. Dużo szyb na miejscu ew czas oczekiwania 1 dzień. Do mojej poprzedniej qpy w wafce krzyczeli mi 450 z wymianką, a tam kupiłem szybkę za 210zł + ~25zł klej i znajomy który miał pojęcie o tym

zed
30-12-07, 19:48
To ciekawe co się dzieje z tymi przednimi szybami...
Jeśli mnie pamięć nie myli, to było o tym na forum.
Wada fabryczna karoserii, która się wygina na nierównościach.
Rozpórka z przodu podobno zabezpiecza przed taką ewentualnością.

Wcale tak nie jest ja mialem rozporke zalozona juz wczesniej a mimo to pojawilo sie pekniecie w dolnym rogu od strony kierowcy i musialem wymienic szybe bo akurat przeglad wypadal...

Bassmaster
30-12-07, 21:38
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28827
Tu jest wszystko opisane, podobno pęka w miejscach, gdzie jest więcej kleju.
Rozpórka powinna zapewnić sztywność karoserii z przodu a co za tym idzie sprawić, że szyba będzie mniej narażona na pęknięcia.

roocky
30-12-07, 23:24
Panowie gdzie najlepiej kupić listwy do przedniej szyby? Myślicie z na szrocie coś będzie?

qba1983
30-12-07, 23:32
Myślicie z na szrocie coś będzie?
no jak juz to bym sie kierowal wlasnie na szrot, moze allegro, lub zajzyj do dzialu gielda(w ogloszeniach masz ludzi ktorzy handluja czesciami uzywanymi - polecam Szymona SEPTIC, nie polecam HODA tanio- takie moje zdanie), a w ostatecznosci do ASO, ale tam na bank ceny zabijaja, wiec uwazaja na siebie ;)

Gregu
01-03-08, 15:24
Ja mam pęknięcie od lewego dolnego rogu, prawie do środka szyby:-/ Na szrocie znalazłem od Rovera 400 za 150zł + robocizna ok 100zł, to chyba niewiele w porównaniu do cen, o których piszecie. Popytam jeszcze o tego Pilkingtona - ciekawe jaka będzie u mnie cena. Naklejkę z numerem rejestracyjnym można kupić za 17zł w miejscu gdzie wybiera się dowód rejestracyjny(bynajmniej u mnie):-)

qba1983
01-03-08, 17:24
Naklejkę z numerem rejestracyjnym można kupić za 17zł w miejscu gdzie wybiera się dowód rejestracyjny(bynajmniej u mnie):-)tak ale mozesz to zrobic tylko raz. ja wolal bym przekleic.

Gregu
01-03-08, 19:38
a tego to nie wiedziałem... przecież to bez sensu:-/