Zobacz pełną wersję : d16z6 czy takie powinny byc osiągi?
witam, od 2 miesiecy jestem posiadaczem hondy civic coupe VI gen d16z6.
honda pali ok, zawsze za 1 , nie dymi itp.
moze to glupie dla mnie nie ale mysle ze powinna byc troche szybsza...
do setki mam 9-10s , no i nie wgniata w fotel np jak sie przyspiesza. np bunia mojego kolegi e36 1.8is wgniata. brata passat tdi 130km wgniata naprawde ladnie,(a przeciez moc podobna do hondy dotego mam pare sport gratow) dlatego sie dziwie ze tak mam w hondzie. mam dopiero 18lat i nie zabardzo znam sie na mechanice( ale staram sie to nadrobic czytajac ,pytajac sie itp) a honda to moj pierwszy wlasny samochod na ktory odkladalem od dawna :). dodam ze moj civic
z tego co sie zorientowalem ma kolektor 4-2-1, filtr stozkowy z podprowadzonym powietrzem rura z pod zderzaka, no i wydech sportowy (nie wiem czysama koncowka czy full przelot),(na skrzyni widzialem oznaczenie s20). bo sie nie znam. no i posiada sekwencje , osobiscie jezdze na pb bo szkoda mi moja QPetke tankowac gazem :). powiedzcie czy to normalne czy cos mam sprawdzic itp cos jest do wymiany? nie jestem raczej napalonym 18 cisnacym caly czas do odciny , raczej jezdze dosc spokojnie ale chce zeby z hanią bylo wszystko okej :)
pozdrawiam :o
vnv_nation
26-09-12, 14:29
Moze kwestia jest ten gaz po prostu. Po kilku latach jezdzenia na lpg silnik na benzynie nie pracuje juz tak jak przez zalozeniem.. swoje droga moze silnik juz ma nalatane kupe kilometrow i po prostu lata swietnosci ma juz za soba. Pomierz kompresje i cos wiecej bedziesz wiedzial. No i jak planowales jezdzic na benzynie to trzeba bylo nie pchac sie w samochod z lpg. 90% ludzi zaklada lpg zeby bylo taniej bo robia mnostwo kilometrow
samochod kupilem na pelnym spontanie :), hmm kolega w prelude ma gaz 3lata i twierdzi ze na mocy nie stracił. i twierdzi ze sekwencja nie niszczy silnika i nie ma spadkow, dlatego obojetne mi to bylo, a wsumie i taniej jak w dlugie trasy bede jezdzic to wyjdzie (wlasnie lpg zamierzam uzywac w dlugie trasy wrazie czego ale bez katowania silnika max 4tys obr) a na pb tak ogolnie bede smigac. z tego co wiem to wlasciciel poprzedni wymienial silnik z d16y8 na d16z6.(dodam ze wtryski i przewody od sekwencji sa nowiutkie)
no i nie kopci ani nie dymi moja hania a to chyba oznaka padnietego silnika>? czy sie myle? w takim razie co polecasz/polecacie zrobic by przywrócic swietnosc silnika? zeby jezdzil jak trzeba? a ktos majacy d16z6 moze mi powiedziec czy wasz samochod wgniata w fotel?
porownaj moment obrotowy twojego civic'a i tdi... a bedziesz wiedziec gdzie uciekl ci twoj wgniot w fotel:)
niestety honda w benzynowcach z tych lat moze i w moc w koniach byla wysoka ale moment obrotowy byl slaby.
vnv_nation
26-09-12, 15:12
Jak silnik kompresji cos stracil to zadna dorazna pomoc nie nada sie. Gaz zawsze niszczy silnik, tak jak mowilem nikt nie zaklada gazu dla osiagow tylko bardziej dlatego ze robi kupe kilometrow i mu sie to oplaca. Przez pierwsze kilka lat jak sie o wszystko dba to na sekwencji jezdzi to ok, ale im wiecej kilometrow na liczniku przybywa tym niestety gorzej. To juz nie to samo auto.
A mowisz ze poprzedni wlasciciel silnik wymienial.. moze z tym cos nie tak popodlaczal? Ciezko zgadnac na odleglosc
claris1994
26-09-12, 15:13
a da sie jakos podniesc ten moment? powiedzcie mi koledzy jak to jest bo skoro tdi passat wgniata w fotel a ma tez 9-10 do stówki, czyli np jak jest taka honda civic z yt d16z6 i ona ma 7-8 do 100 to ona nie wgniecie w fotel bo ma niski moment mimo ze szybciej przyspiesza?
no i czekam na dalsze porady co i jak zrobic zeby przywrocic to przyspieszenie jakie mam do tego jakie maja chlopaki na filmikach z yt. czyli 7-8.
pozdrawiam
Jak silnik kompresji cos stracil to zadna dorazna pomoc nie nada sie. Gaz zawsze niszczy silnik, tak jak mowilem nikt nie zaklada gazu dla osiagow tylko bardziej dlatego ze robi kupe kilometrow i mu sie to oplaca. Przez pierwsze kilka lat jak sie o wszystko dba to na sekwencji jezdzi to ok, ale im wiecej kilometrow na liczniku przybywa tym niestety gorzej. To juz nie to samo auto.
A mowisz ze poprzedni wlasciciel silnik wymienial.. moze z tym cos nie tak popodlaczal? Ciezko zgadnac na odleglosc
jest jakas rada na to? remont silnika? czy juz nie ma rady ;( ?
vnv_nation
26-09-12, 15:17
a da sie jakos podniesc ten moment? powiedzcie mi koledzy jak to jest bo skoro tdi passat wgniata w fotel a ma tez 9-10 do stówki, czyli np jak jest taka honda civic z yt d16z6 i ona ma 7-8 do 100 to ona nie wgniecie w fotel bo ma niski moment mimo ze szybciej przyspiesza?
Tdi wgniata w fotel od 2 do 3,5tys obrotow, ponizej i powyzej tej wartosci juz nie jest tak kolorowo dlatego wlasnie tak bardzo w dieslu mozna odczuc to przyspieszenie. Honda kreci sie duzo wyzej takze moze to przyspieszac do setki tak samo, a nie odczujesz az takiego naglego kopniecia jak w dieslu. Trzeba bylo klekota kupic ;)
zacznij od sprawdzenia kompresji na cylindrach
d16 jedzie dopiero od 4 tys w gore a vtec zalacza sie zalacza od 5 z kawalkiem
jak chcesz dynamicznie przyspieszac to zapomnij o jezdzie ponizej 3,5k
To wszystko czary weź ten swój wymarzony pojazd na hamownie pewnie tam jakąś macie w Krakowie dowiesz sie wiecej o kondycji silnika niź byś siedział na forum rok.
Bedziesz widział na wykresie wszystko ile ma koni kiedy vtec sie załacza ile niutków ma.
Porównaj z wykresami na forum i po temacie
dzięki za rady :) wlasnie zauwazylem ze od 4 to sie rusza. a gdzie takową kompresje mógłbym sprawdzić? zwykly mechanik? serwis?
To wszystko czary weź ten swój wymarzony pojazd na hamownie pewnie tam jakąś macie w Krakowie dowiesz sie wiecej o kondycji silnika niź byś siedział na forum rok.
Bedziesz widział na wykresie wszystko ile ma koni kiedy vtec sie załacza ile niutków ma.
Porównaj z wykresami na forum i po temacie
wymarzony to supra :) bądz acura rsx . no tak zrobie pojade na hamownie. tylko powiedz mi jesli cos wykryje ze cos z silnikiem to czy mozna to zrobic? zremontowac ? zeby bylo ok? czy jak sekwencja jest to nie ma takiej opcji?
Też pamiętaj, jak tu kolega wyżej napisał że TDI z dołu ciągnie, od razu, ale za to przy 4tyś to już trzeba bieg zmieniać bo nic nie daje kręcenie diesla :) Weź też pod uwagę że masz coupe, to trochę waży, inaczej byłoby jakby był to HB te 200 czy 300kg robi naprawdę sporą różnicę, jeszcze napiszę że uczucie wgniatania nie jest najważniejsze, braciak miał skodę II 1.9 TDI właśnie 105km i też jak tym jeździłem to wgniatało w fotel, ale jak sprawdziliśmy kilka razy moje D16Y2 miało lepsze przyspieszenie, ale pisałeś że znajomy ma 130KM to tutaj już nie ma o czym pisać, musiałbyś mieć B18C4 może żeby były szanse :)
Także moment obrotowy i waga robią swoje niestety :)
Kompresje sprawdzisz u w miare rozgarnietego mechaniora ale osobiście uważam że w hondzie to badanie czesto jest o kant dupy(zaraz ktoś napisze że jak to ???) dlaczego znam wiele hund które wperdalaja olej na potege a kompresje maja miód malina
Jak chcesz naprawde szybko wiedzieć czy coś jest nie tak ustaw sie z jakimś d16z6 i mimo wszystko bym najpierw jechał na hamownie która wszystkim kojarzy się z pomiarem mocy a przecież jest to bardzo dobre i czytelne badanie diagnostyczne
Też pamiętaj, jak tu kolega wyżej napisał że TDI z dołu ciągnie, od razu, ale za to przy 4tyś to już trzeba bieg zmieniać bo nic nie daje kręcenie diesla :) Weź też pod uwagę że masz coupe, to trochę waży, inaczej byłoby jakby był to HB te 200 czy 300kg robi naprawdę sporą różnicę, jeszcze napiszę że uczucie wgniatania nie jest najważniejsze, braciak miał skodę II 1.9 TDI właśnie 105km i też jak tym jeździłem to wgniatało w fotel, ale jak sprawdziliśmy kilka razy moje D16Y2 miało lepsze przyspieszenie, ale pisałeś że znajomy ma 130KM to tutaj już nie ma o czym pisać, musiałbyś mieć B18C4 może żeby były szanse :)
Także moment obrotowy i waga robią swoje niestety :)
no ale przeciez ten passat ma ok 9s do setki , a taka d16z6 przy takich modzikach jak moja powinna miec mniej wiecej 7-8. więc b18 to chyba przesada :).
powiedzcie mi jeszcze czy to moje zboczenie :D czy to prawda ze na benzynie jakby lepjej ciagnie no od tych 3-4 tys obr , jest tak jakby bardziej narowisty jak na sekwencje przełącze?
7-8 sek. do setki w coupe z wydech+dolot+lpg? Kto Ci takich rzeczy naopowiadał? Nierealne wg mnie. Poza tym, nie oczekuj wgniatania w fotel, za słabe auto kupiłeś.
no ale przeciez ten passat ma ok 9s do setki , a taka d16z6 przy takich modzikach jak moja powinna miec mniej wiecej 7-8. więc b18 to chyba przesada .
Tyle to moje mb6 ma do 100 :D wg dupo hamowni :D
Najlepsze jest to ze tez naoglądałem się tych filmów jak to vtec nie wciska w fotel. A realia b18 ? Przy seryjnym setupie dopiero IAB pokazuje co potrafi a vtec-a to ja slysze jak mi tłumik peknie :P
scoobany111
26-09-12, 18:35
Honda wciskajaca w fotel to moze 2.2 w dieslu..Benzyniaki pomijajac jakies franki k24 przyspieszaja plynnie bez wcisku w fotel,ewentualnie z szarpnieciem przy zmianie biegu..takie jest uczucie bo zazwyczaj moment obrotowy to praktycznie prosta kreska z lekkim skokiem na vtecu..W d16 zeby cisnelo w fotel musialbys miec meeega krotka skrzynie..Chodzi o to ze w takim 130Km tdi jest 320nm a u Ciebie 140,tak sie to odczuwa..co nie zmienia faktu ze powinienes byc od niego szybszy ze swiatel;)
no wlasnie mi sie tak wydaje ze powinienem byc szybszy . hmm no trzeba sprawdzic ta kompreche i hamownie. bo przeciez jak silnik nie jest zdrowy to nie ma co modzić . jak bedzie zdrowy to mozna kombinowac :P. powiedzcie mi tylko czy jesli sie okaze ze z silnikiem jest cos nie tak. to czy jak go zremontuje to ta sekwencja co siedzi , nie będzie wplywac na osiagi? mam jescze takie pytanie : jakie oznaczenie powinna miec skrzynia w d16z6 (chodz wczesniej byl d16y8),?
bo u mnie pisze s20. 1 modem ktory chcialbym zrobic jest wlasnie skrzynia, od d13 lub jakas hybryda z ekonomiczna 5teczka.
bo nie powiem ladnie to idzie : http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=-O8MEQ-qx0E
s20 wskazuje na to że to skrzynia z D16Z6. Skrzynia z Y8 powinna mieć s40.
A po przeczytaniu tematu wydaje mi sie że za dużo wymagasz od tego i tak bardzo zwinnego silnika :)
Jedna wielka racja, 1.6 nawet z VTEC to nie jest monstrum co wciągnie wszystko :) jest szybkie jak na taką pojemność niewielką, miło się jeździ, czuć że przyspiesza, ale właśnie ten moment ma ok 145 jak ktoś troszkę pomodzi, a nie 200 czy 300 jak w TDI. Najważniejsze to niskie opłaty niskie spalanie przy i tak zwinnym samochodzie. Ja tam nie oczekuje że mnie wgniecie w fotel i wyrzuci przez wydech, ale po zmianie z 1.4 jestem zadowolony, naprawdę niewiele samochodów z taką sama pojemnością ma coś do powiedzenia, np. vectra B 2.0 tak sobie wypada na tle takiej Hondy 1.6 zdrowej :)
e36 1.8is wgniata :eek: jaja sobie robisz? Przeciez to ja d13 objezdzalem :P
A te 1.8is nie ma 136km? Jeśli tak to wgnieść może tylko spalanie w fotel przed tv jak rachunki za pb podliczysz :p
Strasznie podeszliście do tego od strony mechanicznej, co może być "zepsute" a co nie. Przypomnijmy sobie, że Hondy nawet na seryjnym zawieszeniu - ono jest progresywnie twarde, specyficznie wygodne ale wciąż fabrycznie twarde, w niemieckich samochodach tego się nie uświadcza, auto po prostu "buja" się przy przyspieszaniu dzięki czemu odczuwalna jest tak znaczna różnica. W Hondach tego nie uświadczymy , nie mówiąc już o jakimś modyfikowanym zawieszeniu, wtedy na prawdę potrzeba sporą moc , moment.
Seryjne zawieszenie nie jest progresywne. Oraz progresywnosc w sprezynach tuningowych oznacza wlasnie ze nie jest twardo, tylko stosunkowo komfortowo.
I ze niby jak sie auto bardziej buja to bardziej czuc przyspieszenie?
Kwestia momentu na silniku w benzynie i dieslu - nie zapominajcie, ze takie samochody maja zupelnie rozne skrzynie i moment na kolach w dieslu juz nie wyglada tak imponujaco w porownaniu do benzyny.