Zobacz pełną wersję : Cicha muzyka z suba
czy moze jest ktos mi w stanie pomoc?
chodzi o to, ze w moim subie leci cicha muzyka, zamiast czystego basu:/ czy moze ktos sie orientuje co moze byc tego przyczyna, lub moze ktos wie jak tego uporczywego problemu sie mozna pozbyc?
pozdrawiam ! : )
To jakaś samoruba :) ?
Zasilasz ze wzmacniacza czy prosto z radia?
To chyba przydałby sie filtr dolnoprzepustowy.
eeee to nie jest samoruba:P
sub podpiety jest do wzmacniacza, i wlansie nie mam pojecia czemu tak mi sie dzieje
:(
Ale jaki to dokładnie zestaw i co gdzie/jak podłączyłeś?
Skoro na sub jest podawane całe pasmo to albo wzmacniacz bez filtra albo źle połączone innego wyjścia chyba nie ma ;)
wszytko jest podlaczone poprawnie :)
ale fakt faktem wzmacniacz nie jest jakis super, ponieważ jest to MacAudio MP2000.
to moze ten wzmacniacz nie ma filtra ?
albo nie jest włączony//
sprawdź czy na którymś z suwaczków/ przełączników (crossover) masz na pewno na LP a nie na HP albo FULL.. albo ogólnie masz coś ze wzmacniaczem ześwirowane..
Wzmak ma to co potrzeba http://www.elektrodor.pl/go/_info/?id=112&sess_id=b635ac1b74a7dea8017384e94b8cb401
Jeśli jest 100% sprawny to jednak musiałeś coś pokićkać ;)
a wiec wg zaleceń PITa sprawdzilem gdzie jest ustawiony suwaczek o nazwie CROSSOVER. a wiec znajduje sie on na LP. dalej nie dziala tak jak powinien. a czy sadzicie czy filtr dolnoprzepustowy moglby pomoc?
Sub gra jedną głośnością cały czas czy jak dajesz głośniej na radiu to gra głośniej? Czy w radiu masz jedną parę wyjść pod wzmaka czy dwie? Jeśli masz dwie pary (front i rear) i kabel cinch masz podłączony pod front lub rear to sprawdz jak masz ustawiony FADER (bardziej na przód czy na tył). Czy ten subek jak gra cicho to gra czysto czy nie? Może wzmak siada, może wyjście z radia pod wzmaka szwankuje. SPRAWDŹ ustawienie FADER i jeśli masz taką możliwość to podłącz suba pod jakąś inną końcówkę mocy, np. u kolegi.
[ Dodano: Pon 17 Wrz, 2007 ]
A masz na bank dobrze podłączonego suba? Tzn. czy masz włączonego bridge`a czyli mostek. Bridge ma odpowiednie wyjście "+" i "-" a nie tak jak w stereo.
[ Dodano: Pon 17 Wrz, 2007 ]
I jeszcze jedno. Czy w ogóle ten sprzęt kiedykolwiek miałeś podłączony i czy grał :/
MacAudio MP2000 to jest bardzo dobry wzmacniacz i z napędzaniem suba na mostku radzi sobie bardzo dobrze.
Akurat mam taki sam wzmak do popędzenia suba i jestem z niego bardzo zadowolony.
Kupiłes go nowego ?
Jak masz podłączonego suba >? Na mostku czy nie ? Jak masz ustawiony tryb pracy wzmaka na mono czy stereo ?
Z tego co piszesz źle poustawiałeś filtry i tyle. Poza tym samo przełączenie na LPF nie wystarczy.
Nie wiem czy zauważyłeś ale oprucz przełącznika X-OVER gdzie są pozycje FULL / LPF / HPF masz jeszcze pokrętła do regulacji LPF i HPf oraz BASS EQ i oprucz pokrętła LEVEL musisz do poprawnego zestrojenia "pokręcic" wszystkimi wyżej wymienionymi.
Nie wspomne już, że jeśli napędzasz tylk sua tym wzmakiem to powinien być podłaczony na mostku a wzmak powinien być ustawiony w trybie MONO i X-OVER ustawiony na LPF.
Lubie poprawiac audio po partyzantkach speców co to wszystko dobrze popodłączali i dobrze poustawiali :) I dobrze aby tylko na poprawianiu się kończyło bo w wielu przypadkach kończy się na naprawie sprzętu :)
Nie będe wspominiał, że aby suba na tym wzmaku podłączyc na mostku to z lewego kanału bierzesz sobie "+" a z prawego "-"
Drogi kolego djibiza podłączanie suba pod inne radio (pod inne wyjścia RCA) u kolegi nic nie da. Końcówka mocy do której jest podłaczony sub jest we wzmaku a nie w radiu z radia idzie tylko sygnał do wzmaka. I teraz jesli mamy RCA typowe pod suba gdzie z poziomu radia możemy sterowac osobno podbiciem dla suba. częstotliwościa gdzie ma byc uciente pasmo. Fazami aby sub grał normalnie czy to w przeciwfazie to tylko ułatiwa nam wystrojenie. A jesli nie mamy wyjścia subwoofera tylko zwykłe wyjścia na wzmacniacz cala tajemnica grania tkwi w poprawnym zestrojeniu wzmaka i podłączeniu głośnika/-ków i tyle.
Pozdro
pozwólcie że troche sobie pokopie... zakupiłem skrzynie blaupunkta gt1200 i do tego jakiś wzmak voice kraft 400w i skrzynia gra jak głośniki mi a nie buumbuum. czytając powyższe posty chciałem pokręcić pokrętłami ale się okazało że tam żadnego nie ma!!!!!!! tylko input level(chyba regulacja głośności) dodam że w wzmaku są 4xRCA high input i low input. podłączyłem pod te low input i dalej jak było. czy dałby tu co ten filtr dolnoprzepustowy? gdzie się go montuje ?na kablu miedzy wzmakiem a subem?
Przede wszystkim to na twoim miejscu kupiłbym wzmacniacz...
wiem że wzmaka mam ciul%*^&ego ale na lepszego kaski brak i nawet dosyć dobrze słychać.... to jak ta zwrotnica/filtr da coś? bo tak chybq wkrótce może sie wykończyć sub?
Wykonczyc to sie nie wykonczy.. tylko chyba nie po to go kupiles, zeby Ci z niego muzyka leciala.. :) filtr dolnoprzepustowy to jedyna mozliwosc na wyciecie "reszty".. Wbudowany we wzmaczniacz filtr jest najwygodniesza z opcji.. Mozesz sobie dokupic/dorobic oddzielnie.. ale to rzezbistyka bedzie..
jestem laik wiec moja odpowiedz bedzie laicka
mam wzmak blaupunkta i mam na nim taki przełącznik z 3 możliwościami
1 - gra muza
2 - lekko muza I bass
3 - tylko czysty bass
wiec widocznie masz lipny wzmak bez tego filtra i przpuszcza ci wszystko...
wiem że wzmaka mam ciul%*^&ego ale na lepszego kaski brak i nawet dosyć dobrze słychać.... to jak ta zwrotnica/filtr da coś? bo tak chybq wkrótce może sie wykończyć sub?
Za 150-200 kupisz już jakiś wzmacniacz niższej pólki
Witam
odkopalem temat bo mam podobny problem a nie chcialem zakladac nowego tematu.
otoz mam radio kenwood z jednym wyjsciem na wzmacniacz, wzmaka u-dimension Jr. 4-300 i suba infinity ref 1050w.
przednie glosniki mam podlaczone na 2 kanaly a suba mam zmostkowanego na kolejnych dwoch (wzmacniacz podloczylem poprzez rozdzielacze RCA, dzieki czemu moglem podlaczyc 4 kanaly na jedno wyjscie) i gdy slucham muzyki to w subie slychac cicha muzyke ale slychac (czuc) tez bas. Czy jest to spowodowane tym ze mam tak podlaczony wzmacniacz do radia i musze sie rozejrzec za radiem z dwoma wyjsciami na wzmacniacz czy szukac rozwiazania gdzie indziej?
Pozdrawiam