PDA

Zobacz pełną wersję : CB radio

Simonides
05-07-05, 11:58
W zwiazku ze mam dosc placenia mandatw na trasie za glupie przekroczenia a wiem, od ludzi jezdzacych na busach, ze CB radio lepsze niz antyradar mam pytanie.
Zna sie moze ktos na tym? Mysle o antenie na magnes, gdyz nie chce blachy niszczyc. Sa takie metrowej dlugosci? Wie ktos jak to zbiera? Moze wie ktos cos na temat radi samych? Z tego co wiem radio to obojetnie jakie wazna antena. Za wszelkie uwagi i doswiadczenia z CB dzieki.

Nota do moderatorow :D
1. Szukalem w szukaj i jeszcze nigdzie "CB" nie ma :D
2. Wklejam tu bo to ani tuning ani obsługa i naprawa :D

pozdro

JAPAN
05-07-05, 12:05
Pogadaj z Piotrem, Ppm702, on to ogarnia bardzo dobrze :)
Tez powoli sie na CB czaje.....

tomborek
05-07-05, 13:11
Ja od czasu do czasu uzywam. Mam antene na magnes o dlugosci okolo 60cm, ale niestety powyzej 165km/h odpada.. :(

Dobrym wyjsciem jest mocowanie na srubke, ale bez wiercenia dziur..

||| - antena
|||
----------- - gorna czesc blaszki
| =============== - krawedź blachy (np. klapy bagażnika)
----------- - dolna część blaszki
/\
| - sruba mocujaca (oczywiscie sruba ma tak wywiercony otwor, ze trafia w blache a nie szczeline 8) zeby nie uszkodzila lakieru wystarczy podlozyc cos pomiedzy blaszke a element nadwozia)

takie mocowania powinienes dostac w niemal kazdym sklepie z CB

badyl
05-07-05, 13:51
antene mozesz miec mała jak dopałke sobie załozysz(czyt.wzmacniacz):)
kiedys miałem CB,dawne czasy hehe

onua
05-07-05, 14:15
a takie reczne cb radio nie bedzie dobre, ile takie ma zasiegu ?

MartinS
05-07-05, 14:34
reczne może być ale musisz mieć z zewnetrzna anteną, bo auto troche powstrzymuje fale, choc takie krókofalówki do porozumiewania sie samochód do przodu samochod do tylu daja rade. Jak jechaliśmy do czech wiekszośc miała CB, naprawde bardzo przydatne urządzenie.... ppm ma nei duża antenkę wygląda jak od zwykłego radia a zbiera bardzo dobrze, ja miałem magnesóke długa na ponad metr zbierala też git, tylko stawiajac magnes na aucie trzeba sprawdzić czy nic sie do niego nei przyczepiło (mądry polak po szkodzie )..... sam zamierzam zakupic taki sprzecik

qbutek
05-07-05, 16:10
Rzecz przydatna.

A czy antena na magnes odpadnie to zależy tylko od niej.
Mi przy 190 nie odpada.

Radio jest tylko ważne, żeby było gdzie je upchnąć.

Jeszcze kabel do anteny musi być dobry.

ppm702
05-07-05, 16:59
w końcu trafiłem na ten topic :D

Tak naprawdę najlepszym rozwiązaniem jest antena wiercona z dwóch powodów. Pierwszy to taki, że nie ma szansy porysować lakieru (o czym przekonał się MartinS :( na własnej skórze) a drugi o wiele ważniejszy że antena wiercona ma cały czas kontakt bezpośredni z masą co zdecydowanie poprawia odbiór. Tyle mówi teoria.

Z praktyki powiem Ci, że dla potrzeb "antyradaru" wystarczy jakakolwiek dedykowana dla CB antena bez znaczenia czy wiercona, czy magnesowa. Na Wolumenie w Wawie kupisz magnesówkę, która ma około 70cm i dla potrzeb podstawowej komunikacji wystarcza, kosztuje około 50PLN a i na allegro znajdziesz. Oczywiście fachowcy powiedzą, że antena musi mieć odpowiednią długość, tak jak kabel itd, ale czy łączymy się z Afryką, czy z autem jadącym z naprzeciwka na odległości max 3km? Ja powiem, że to drugie. Wobec tego nie zawracaj sobie głowy i weź to co Ci się po prostu podoba. Ja swój sprzęt kupowałem na allegro, dałem z anteną 360PLN + 20PLN strojenie i hula bez zarzutu (jak na moje potrzeby).

Elementem najważniejszym jest jednak, żebyś pojechał do fachowca wystroić antenę na najlepsza komunikację na 19 kanale. I gwarantuję, że będziesz zadowolony, a po pwenym czasie w trasie będziesz czuł się jak bez ręki jesli nie weźmiesz radia :P

Jeszcze jedno: weź magnesówkę (jeśli taką chcesz) z maksymalnie dużej średnicy magnesem, żebyś czuł, że porzadnie łapie. MartinS jechał z anteną 1,60m około 170km/h (dobrze pamiętam :?: ) i nie spadła, więc tak naprawdę to są plotki. Tyle, że żaden producent magnesówek nie zaleca jazdy powyzej 120km/h z anteną na karoserii. Wlaśnie dlatego mam wierconą (przy dobrym zabezpieczeniu antykorozyjnym nie ma strachu) a i wyglada chyba przywoicie :P

To tyle co ode mnie, w razie pytań jestem do dyspozycji, chociaż podkreślam, że specjalistą w temacie nie jestem :? Co innego cała ppożka :lol: ale to inny topic ;)

[ Dodano: Wto 05 Lip, 2005 ]
jeszcze jedno - dopałka owszem pomaga. Ciebie będą słyszeć dalej, ale jeśli odpowiadał Ci będzie gość bez dopałki to go nie usłyszysz - to działa w jedną stronę, więc czy jest sens montować :?: U mnie lezy w szafce i się kurzy bo nie widzę sensu w czesaniu pasma jak i tak nikogo nie usłyszę. Już nie mówię o prawnych aspektach takiego postepowania. Od 1 stycznia bez pozwolenia można używać radia homologowanego do 4W i na to zwróć uwabę przy zakupie - żeby była polska naklejka homologacyjna albo chowaj radio w razie kontorli policji. Z reguły nie zwracają na to uwagi, ale jak podpadniesz to będa mieli punkt zaczepienia.

[ Dodano: Wto 05 Lip, 2005 ]
na ręczniaku bez zewnętrznej anteny w sprzyjających warunkach gość z naprzeciwka Ci ucieknie zanim zdąży odpowiedzieć jak droga...

Simonides
05-07-05, 17:56
huhu dzieki wielkie obszerna wiedza :)
dzis robilem rozeznanie i widzialem specjalne zaczepy (produkcja Alan), np na klape bagaznika czy cos i mozna duza antene zamontowac bez wiercenia, ma moze ktos z takim rozwiazaniem doswiadczenia?

ppm702
05-07-05, 22:03
nie mam doświadczenia ale jak zamontujesz na tym antenę to daj dodatkowy kabel do masy :)

hubiii
05-07-05, 22:46
heh .. cb ... kiedys bylem maniakiem tego urzadzenia

wiercic dziur w dachu nie ma co ... lepiej zamontowac uchwyt na klapie bagaznika i wystroic dobrze antene zeby koncowki mocy nie uwalic

magnes odradzam kiepska jakosc kiepska sprawnosc i szybko mozna uwalic radio ... ( ja juz mam 2 na sumienu ) poza tym lakier sie rysuje ...

ja mialem na takim alanowskim uchwycie antene .. ( tez markowa ALANA ) dlugi bat :) i naprawde smigala nieziemsko, co do masy ... jak dobrze przykrecisz uchwyt dodatkowa masa nie bedzie potrzebna .. jedyne co ci zostaje to zestrojenie anteny czyms takim jak SWR albo mozesz miec w radyjku miernik i tym sobie ustawisz antene ;)
jesli jeszcze nie kupiles radia kup takie z filtrem przeciw zakluceniowym i ze wstegami ;) USB na tej modulacji mozna *****iscie i na duza odleglosc pogadac .. ;)

ja w wozilem w swoim poprzednim samochodzie takie radyjko + wzmacniacz 400 W ;)))

co do przenosnej to taka tez mozna podlaczyc do anteny stacjinarnej i samochodowej ;) bez problemu ale jest nie wygodna w uzyciu ... odradzam

ppm jakie masz radio ?

ppm702
05-07-05, 22:49
niemieckie Stabo - proste ale działa bez zarzutu i wygląda do ludzi :D Nie psuje mi lansu :P

Simonides
05-07-05, 23:17
nom ja mysle na konfigurtacja narazie
uchwyt alana+ antena alan 9 Plus ( 1,5metra powinan styknac) + radio takei z tanszych alan 100+ jednak nie wiem a raczej nie ma ono filtru jakiegos tam
naprawde potrzebay i przydatny taki bo pewnie wiaze sie to juz z kosztami nie 230zl ale 300-400zl za radio?
sry za literki ale po ciemku nadaje ;)

ppm702
05-07-05, 23:20
tak naprawdę jak ni emasz zamiaru łączyć się z ciepłymi krajami to prawie każde radio i antena przy dobrym zestojeniu i prawidłowym połączeniu elektrycznym zda egazmin. A firmowe typu president, alan itd to na 100% będziesz zadowolony. Tylko jak założysz uchwyt alana na bagażnik to sprawdź miernikiem czy masz masę na ekranie kabla antenowego - to bardzo ważne.

Sknerus
06-07-05, 01:51
Ja smigalem na antenie z magnesem ale dosyc sporym i wszystko okey (ostanio jechalismy z artxem 220 napewno i nie odpadla haha) Radyjko chyab pamieta pierwsza wojne, antena ok 1,3m i jest wystarczajace. Demontarz szybki bo wrzucamy tylko na trase.

ARTX
06-07-05, 01:54
Radyjko chyab pamieta pierwsza wojne, antena ok 1,3m
widać, ze małe masz pojecie w CB :p antena 1,7m :)

adanus
06-07-05, 23:55
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56551597

a co mozecie powiedzieć o tym radiu

ppm702
07-07-05, 00:00
jeśli to naprawdę tylko przepalone podświetlenie i cena ostateczna nie będzie dużo wyższa od tych 105,50PLN to moim zdaniem warto

Simonides
20-07-05, 22:24
odkopuje temat bedzie dal potomnych

dzis sie mase rzeczy dowiedzilem,
mam juz antenke 1,5metra zaczepiona za uchwyt na klapie 3d czyli dosyc nisko na wysokosci wstecznego swiatla, niestety tak ustawionej anteny nei da sie dobrze wystroic, musi ona jednak byc na dachu musi byc srodek bo dach tworzy "sztuczna ziemie" i fale ladnie sie rozchodza a ja majac z tylu samochodu zakrywam calosc i emituje na tyl a nic w przod

kumpel co siedzi o poczatku lat 90-tych poradzi 50cm presidenta na dach i ze bedzie 10 razy lepsza od tych moich 1,5 metra niedajacych sie stroic na tyle na uchwycie
podobno nie ma to jak spasc
mam takie pytanie czy jak sa przypadki spadania to nie sa to anteny ala "allegro" produkcja chalupnicza i takie tam?

moimi doswiadczeniami i wiedza sie chyab podzielilem bedzie na przyszlosc :)

P.S. jedzialem jzu z tym pare razy w trase i super rzecz, polecam :)

ppm702
21-07-05, 02:06
super rzecz, polecam
Pod warunkiem, że nie lata się przez Elbląg - tam ostatnio jacyć debile na dopałkach siedzą i czeszą 19 kanał na odcinku jakiś 50km :( Nie da się nic dowiedzieć.... :(

adanus
21-07-05, 12:55
ja też panowie już kupiłem radyjko alan 100 plus i antenkę president 105cm mocowaną na tylnej klapie

ppm702
21-07-05, 13:08
no i baaardzo się cieszę :D Będzie nas więcej, łatwiejsza komunikacja i mniej mandatów :) Powodzenia w eksploatacji :!:

MartinS
26-08-05, 07:15
zioooomy kto pożyczy antene do CB w przyszłym tygodniu powiedzmy 1 września, oddaje 14 , oczywiście bedzie cos do niej dołączone :D

LIO
26-08-05, 13:22
pewnie guma pękuś na jej czubku :D

MartinS
26-08-05, 15:46
nie , coś w szklanej buteleczce :)

P i t
26-08-05, 16:02
żaglowiec? :D

ppm702
26-08-05, 18:25
Właśnie zamówiłem antenkę - mam nadzieję, że dojdzie do 1 września :) W razie czego zabierasz ją Zioom ;)

MartinS
26-08-05, 23:39
bardzo chętnie :D w przeciwnym razie prosze o namiary na sklepy z CB w warszawie i kupie sam dla siebie :)

kenny
26-08-05, 23:56
Mam na zbyciu takie cóś. Jest to antena od zestawu GSM. Na magnesie, wys. ok 50 cm. Nie wiem, czy się nadaje, nie znam się na tym, ale jeśli podpasuje to zapraszam.

http://img357.imageshack.us/img357/3969/antena4qw.th.jpg (http://img357.imageshack.us/my.php?image=antena4qw.jpg)

MartinS
27-08-05, 00:01
też sie za bardzo nei znam ,ale raczej to nie bedzie dobre :) dzieki Kenny

ppm702
27-08-05, 11:11
Jest to antena od zestawu GSM. Na magnesie, wys. ok 50 cm. Nie wiem, czy się nadaje
nie pasi :P a sklepy CB są w wawie np przy Modlińskiej - tam stroiłem swój zestaw. Firma się nazywa DEMO - robią też car-audio.

Marcin z zakupem się wstrzymaj, bo prosiłem gościa, żeby wysłał jak najszybciej

KuBiK
27-08-05, 11:16
a sklepy CB są w wawie np przy Modlińskiej - tam stroiłem swój zestaw. Firma się nazywa DEMO - robią też car-audio.

potwierdzam i polecam ta zaprzyjazniona firme

zawsze robia robote profi i znaja sie na rzeczy

ppm702
30-08-05, 20:10
Marcin, antena przyszła - jutro ją zestroję na Modlińskiej i przywiozę na spot.

A przy okazji prośba do Tomo, boomera albo LIO - przenieście ten topic na Car-Audio, bo to chyba jedyny dział do którego pasuje. THX :D

MartinS
01-09-05, 07:49
ppm dzieki za antenke na pewno sie przyda......

ppm702
01-09-05, 10:41
na pewno sie przyda
mam naedzieję :)

Huti
13-09-05, 01:05
Ppm slyszalem od jednego goscia ze okolo 5 lat temu za uzywanie CB bez zezwolenia dostal wyrok w zawiazach czyli ze przestępstwem to bylo.Cos mi sie w to wierzyc nie chce.Moze to byc prawda?

ppm702
13-09-05, 01:09
może byc prawdą bo dopiero od 1 stycznia tego roku nie są wymagane uprawnienia (rejestracja w Polskim Związku Krótkofalowców - czy jakoś tak...) a jedynie homologacja na radio. Wcześniej używanie bez licencji było karane. Ale teraz śpij spokojnie nic Ci nie zrobią :D

Simonides
13-09-05, 09:57
homologacja albo deklaracja zgodnosci :P ja z jakas tam deklaracja jezdze ale w praktyce po zmianie przepisow to nawet juz nie sprawdzaja CB bo teraz coraz wiecej i wiecej autek ma
kiedys to fakt nawet taka ultra fajna legitymacje trzeba bylo :D
patenet uczonego radio...terpaeuty? :D

tomalo
02-01-06, 23:13
obojetnie czy homologacja czy deklaracja zgodnosci z normami okreslonymi w ustawie...
wystarczy miec jeden z tych dwoch papierkow i po sprawie.

tu jest najnowsze rozporzadzenie dotyczace m.in CB
http://www.urtip.gov.pl/_gAllery/26/12/2612.pdf

ja na wszelki wypadek (niezorientowanych miskow) oprocz deklaracji zgodnosci wydrukowalem sobie to rozporzadzenie i woze je ze soba...

W kazdym razie jesli radio CB ma homologacje lub deklaracje zgodnosci to zalatwia sprawe.

Pawel
20-07-06, 01:54
Co sadzicie o tym radyjku: http://allegro.pl/item115420060_cb_radio_midland_1001z_antena_nowe_g warancja.html

zastanawiam sie nad zakupem czegos takiego,

jak nie to to co mozecie polecic w podobnej cenie

Pozdro

MartinS
20-07-06, 14:10
standardowy zakup w dobrej cenie, radio do tego do czego potrzebujesz w zupełności Ci wystarczy ;)

ja zakupiłem sobie zestaw Uniden 510XL i antenka Hustler:
http://www.allegro.pl/item114711049_promocja_cb_radio_uniden_510_hustler _nowy_fv_.html
to przykład tylko bo sprzed używam już jakiś czas.... do uzyskania info o "przeszkodach" na drodze wystarczające :D

Simonides
20-07-06, 14:33
nom antenka do tego radyjka to taka... :) nom na poczatek starczy, ale wiadomo ze cos lepszego by sie przydalo bo taki kurdupelek to musi byc ruch aby z nasluchu wystarczylo ;)
a radio to zawsze bede poleca unideny 520XL bo cena dobra, ma RF gain co z miastach sie przydaje gdzie duzy ruch, nom i ogolnie fajne :)
drugi zestaw z hustlerem juz lepszy od tego midlandowego czegos :D

oto artykul o Unidenie 520XL :)

http://www.cb-radio.neostrada.pl/artykuly/cb.pdf

driven22
22-07-06, 13:16
Witam, kupiłem Unidena 510 XL + Hustler 1 m. Mam spory problem z zakłóceniami z alternatora. Co jest ? sieje trzaskami, zreszta to samo mi robi w gwizdkach w moim audio. Oczywiście podpięcie masy i plusa bezpośrednio nie daje żadnych efektów. Da się jakoś zlikwidować zakłócenia z alternatora? Jakiś kondenastorek czy co ?

gadu
31-07-06, 16:34
poszukaj na allegro filterka , ja mam radio z wbudowanym takim filtrem ale wiem ze te z allegro działaja.

http://www.allegro.pl/16630_filtry.html?order=t&view=gtext

kenny
02-08-06, 00:55
Miałem to samo w swoim sedanie 6 gen, słychać było w gwizdkach obroty. Do CB filterek ok, ale jak już masz audio to kupa, bo razem z piskiem kosi Ci pasmo. Jeden spec polecił mi mały kondensator Helixa i montaż koło alternatora. Niestety nie zdążyłem sprawdzić, ale podobno problem rozwiązuje.

kenny
02-08-06, 00:55
Miałem to samo w swoim sedanie 6 gen, słychać było w gwizdkach obroty. Do CB filterek ok, ale jak już masz audio to kupa, bo razem z piskiem kosi Ci pasmo. Jeden spec polecił mi mały kondensator Helixa i montaż koło alternatora. Niestety nie zdążyłem sprawdzić, ale podobno problem rozwiązuje.

driven22
03-08-06, 09:24
Mój Uniden ma ANL - i sporo wycina trzasków- ale co za tym idzie - także słabsze modulacje itp. Właśnie wróciłem z Zakopca- radyjko uratowało mnie przynajmniej przed dwoma suszarkami z zakrzaków, poza tym każdy objazd bez problemu się pokonuje. Antenka Hustlera na trasie spisała się świetnie, rano na trasie w okolicach Radomia ciągneło do ok 20 km, przy większym zagęszczeniu ruchu, lub przy wzniesieniach- tak jak w okolicach zakopianki to 8-12 km bez większych problemów. Każdą szybę elektryczną, spryskiwacze, alternator słyszę- jest to upierdliwe i denerwujące i musze mocniej skręcać squelcha, przez co czasami ucinam osoby które dają na 2-3 esy. Alternator jest też bezpośrednią przyczyną pisków w moim nowym audio- nie ma tu różnicy czy masa jest do karoseri czy akumulatora- po prostu piszczy. Na dniach podjadę do jakiegoś fuchmajstra- może kondensator coś da (jak to miało miejsce kiedyś w poldkach czy fiaciorach). Innej opcji nie widzę. Kumpel ma S40 Volvo - zero pisków- zero szumów. No cóż :(

driven22
03-08-06, 09:24
Mój Uniden ma ANL - i sporo wycina trzasków- ale co za tym idzie - także słabsze modulacje itp. Właśnie wróciłem z Zakopca- radyjko uratowało mnie przynajmniej przed dwoma suszarkami z zakrzaków, poza tym każdy objazd bez problemu się pokonuje. Antenka Hustlera na trasie spisała się świetnie, rano na trasie w okolicach Radomia ciągneło do ok 20 km, przy większym zagęszczeniu ruchu, lub przy wzniesieniach- tak jak w okolicach zakopianki to 8-12 km bez większych problemów. Każdą szybę elektryczną, spryskiwacze, alternator słyszę- jest to upierdliwe i denerwujące i musze mocniej skręcać squelcha, przez co czasami ucinam osoby które dają na 2-3 esy. Alternator jest też bezpośrednią przyczyną pisków w moim nowym audio- nie ma tu różnicy czy masa jest do karoseri czy akumulatora- po prostu piszczy. Na dniach podjadę do jakiegoś fuchmajstra- może kondensator coś da (jak to miało miejsce kiedyś w poldkach czy fiaciorach). Innej opcji nie widzę. Kumpel ma S40 Volvo - zero pisków- zero szumów. No cóż :(