Zobacz pełną wersję : Jaki akumulator kupic ? Jaki najmocniejszy wejdzie ?
Witam,
zeszłej zimy przy wiekszych mrozach aby odpalić auto musiałem robić spacerek. Z domu brałem akumlator ze zlomowaneg Poloneza i po kablach dawałem :)
Tej zimy chce mieć święty spokój, jaki akumlator kupic ?
Akumlator musi być wąśki, jaki największy moge wsadzić, z jak najwiekszym prądem rozruchowym
Autko to Civic 1.4 96r.
Kup akumulator, taki jaki powinien być, bez żadnych kombinacji, jak dasz mocniejszy to go nie naładuje i będziesz miał gorzej niż z seryjnym akumulatorem.Przy mrozach powyżej -20 stopni to normalne że trochę ciężej odpala.Ja mam 12V 45Ah 360A i taki jak najbardziej wystarczy, nawet w duże mrozy odpala samochód, ale jak napisałem wyżej, jeśli stoi pod chmurką, to jak są naprawdę duże mrozy, to najlepiej wyjąć do domu.
Proponuję panasonic'a , bardzo dobre aku w rozsądnej cenie.
Hondziarz84
26-09-12, 14:32
Ja mam 4 letniego Boscha S4 45Ah 330A i zimą zapala bez problemu nawet jak jest koło - 20.
Jendo pytanko ...
Wszystkie katalogi mówią L+ a ja pod maską widze P+
jak to jest u was ?
MadSkillz84
15-10-12, 11:41
Lewy + civic MB3
Hmm ja w Hatchbacku 3 drzwiowym 1.4 i 96r. jak otwieram maske to po lewej
http://www.roseshop.com.pl/_var/imgcache/500_4a25dc678d7c1a823505c2b26491afda.jpg
Dokladnie tak, prawy plus.
To normalka czy przeróbka ?
Ja w 5d też mam plusowy zacisk z prawej strony, stojąc przodem do auta.
http://allegro.pl/akumulator-45ah-380a-prawy-yuasa-wroclaw-053-pro-i2702931704.html
EG3 -> prawy plus.
A wlew paliwa po przeciwnej stronie do niemców :D
Żeby jeszcze było ciekawie.. bolce + i - są "wąskie", niektóre akumulatory mają szersze i klemy na te nie wejdą. Czasami podają tą informację w sklepach www.
Po kiego piszesz kolego w dziale PIĘCIODRZWIOWEJ wersj o swojej 3D?!?!?!!?
Podałem różne informacje, dla jednych przydatne a dla innych nie. Wybierz coś dla siebie i się nie irytuj.
Ponoć aku Yuasa są godne polecenia. Cena odpowiednio wyższa, ale warto.
Ja jeszcze o yuasie nie wiedziałem i z musu kupiłem Topla. Zbyt mało przejechałem na nim, żeby powiedzieć coś o żywtoności ;)
Podałem różne informacje, dla jednych przydatne a dla innych nie. Wybierz coś dla siebie i się nie irytuj.
Ale my wiemy jakie mamy aku a jak nie wiemy to sie nie pytamy w dziale 3D. Wiec dalej nie mam pojecia po kiego grzyba ten temat w 5D.
Ja mam 4 letniego Boscha S4 45Ah 330A i zimą zapala bez problemu nawet jak jest koło - 20.
Ten aku Boscha jest lepszy od innych aku ponieważ ma większy prąd rozruchu i łatwiej na nim samochód odpala i jest w przyzwoitej kwocie
Ja kupiłem 2 raz eurostarta poprzedni wytrzymal 5 lat :)
Odświeżę temat, bo mnie czeka wymiana. Kupiłem pół roku temu Vartę Blue 45 330 i od początku sprawiał problemy. Auto sprawdziłem u paru elektryków i każdy mówił, że auto sprawne - aku oddać na gwarancję. Przemęczyłem się jakoś, no i przyszedł czas zmienić. Muszę kupić nowy. W międzyczasie tamten oddam na gwarancję ze zwrotem kasy.
I teraz problem. Naczytałem się, każdy poleca co innego. Wczoraj w sklepie polecali mi firmę 4MAX. Miał ktoś coś takiego? Jakieś takie tanie (165zł) i się boję, że znowu będę miał loterię rano.
Ten aku Boscha jest lepszy od innych aku ponieważ ma większy prąd rozruchu i łatwiej na nim samochód odpala i jest w przyzwoitej kwocie
Jest 13:41, sobota, a ja czytam kolejną bzdurę.
Ten aku Boscha jest lepszy od innych aku ponieważ ma większy prąd rozruchu?
Większy od czego? Z tego co wiem, to słowo większy oznacza, że coś jest względne, więc musi być większe od czegoś, a ty nie napisałeś od czego. Kto Ci to powiedział? Robert Bosch, czy zaprzyjaśniony Kazio Akumulatorowiec?
Jeżeli Robert Bosch, to mu nie wierz, jeżeli Kazio Akumulatorowiec, to niech się jeszcze podszkoli.
45Ah 330A - to parametry jakie powinien mieć, a z tego co wiem to MA każdy prostokątny akumulator to Angielski/5D. Nie większy, nie mniejszy, więc 330A to jest może i większy prąd, ale ja nie mam pojęcia od czego większy.
Do meritum, do akumulatorów (handlowałem tym 3 lata, a teraz już nie handluje, więc jakkolwiek moja opinia powinna być obiektywna):
Co brać pod uwagę przy zakupie akumulatora? Jego wagę. To proste i mierzalne. Patrzymy tylko na akumulatory 45Ah/330A i wybieramy ten, który jest najcięższy. Dlaczego? Bo głównym składnikiem akumulatora jest ołów, a to on tak naprawdę w procesie produkcji akumulatora kosztuje. Im więcej ołowiu w akumulatorze tym lepszy akumulator. To proste.
Jakiej firmy - dowolnej. Osobiście kupiłbym oryginał OEM Honda raczej dla hecy, bo nie znam aktualnie jakości tych akumulatorów, ale wiedza o tym, że 20 lat temu produkowali akumulatory, które wytrzymywały 12-15 lat jest kusząca. Zaryzykowałbym.
Jeżeli nie Honda, to Bosch, bo średnio na 500 sprzedanych sztuk 3 były wadliwe i odpowiednio eksploatowane służą długo.
A jeżeli chodzi o drugą częsći sukcesu - eksploatacja. Samochód, który mało jeżdzi, albo non stop na krótkich odcinkach zabije akumulator szybko.
Jeżeli ktoś jeździ dużo - tak jak ja, ok. 100km. dziennie non stop, to nic dla dobra akumulatora nie zrobi, poza rokrocznym czyszczeniem klem i głownych mas/kabli prądowych w samochodzie. W takich warunkach eskploatacji nawet w mieście i największych mrozach temperatura w komorze silnika podnosi się do poziomu, które akumulatory lubią, łądują się i tyle. Jeździć.
Jeżeli ktoś jeździ samochodem rzadziej, albo ciągle na krótkich odcinkach, albo lubi sobie posłuchać muzyki albo poświecić światłami z akumulatora na zgaszonym silniku (co samo z siebie go zabija, bo akumulator to akumulator ROZRUCHOWY, służy do kręcienie rozrusznikiem i niczego poza tym), to warto raz na 6 miesięcy (najlepiej nie częściej i nie rzadziej) zanieść go do domku, postawić tam na 24 godziny (żeby przyjął temperaturę otoczenia, a to spora masa, więc pomału się ogrzewa) i dopiero po 24 godzinach podpiąć do ładowania pod dobry prostownik. Złota zasada mówi, że niedoładowany do końca akumulator to akumulator, który będzie działał dwukrotnie krócej. Ot, co.
P.S. Mój penis jest większy, a samochó szybszy. To tak jakby się ktoś pytał.
sacrosaint
17-11-12, 14:02
Ja polecam firme yuasa, poprzednii aku dzialal przez prawie 13 lat (byla data produkcji wybita), nowy kosztuje ok 250 pln, wiec cena ok
Wysyłane z mojego GT-P7320 za pomocą Tapatalk 2
Tak, właśnie kupiłem Yuasa 3 tygodnie temu i zimy sie nie boje :) Yuasa 053 :) Polecam
I teraz problem. Naczytałem się, każdy poleca co innego. Wczoraj w sklepie polecali mi firmę 4MAX. Miał ktoś coś takiego? Jakieś takie tanie (165zł) i się boję, że znowu będę miał loterię rano.
4max to akumulator pochodny z firmy Intercars. Jest tani,ale potrafi dłużej przetrzymać niż nie które Bosh'e
Coscie się tak uwzieli na Boscha. Ja mam juz 3.5 roku Boscha S4. Bezobslugowy. Od założenia nie zrobiłem nic. Kompletnie nic. Przez ten czas nie zawiódł mnie ani raz.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
to i ja dorzucę swoje... od 4 lat ponad na Centrze jeżdżę, auto dużo stoi, małe odcinki, raz w miesiącu trasa, pęknie kręci itp. Inni na nim psy wieszają, a mi się udał. Aku musi się udać, więc Bosh, Centra czy inne są ok, jak coś się dzieje to wymiana gwarancyjna.
misiekbydgoszcz
18-11-12, 20:20
Witam.Moim autku mam akumulator BANNER 45Ah 330A bezobsługowy żelowy koszt 220zł.Mam go 3,5roku i i sprawuje się w mrozach od -20 do -32 (sprawdzone).Przed każdą zimą ładuję akumulator w domu 12 godzin mogę polecić w 101 % koszt nie mały do innych marek ale coś za coś!!!
Jaka jest różnica między akumulatorem 300A, a 330A? I co sądzicie o akumulatorach firmy VARTA (jeżdżę na takim bezproblemowo drugą zimę i mam go jeszcze z czasów poprzedniego właściciela, ale nie wiem kiedy był wstawiany)?
MOLEK różnica jest taka że ten 330A ma o 30 Amper mocniejszy prąd rozruchowy . A co do waszych opini na temat różnych akumulatorów to najpierw sprawdźcie sobie ile wam ładuje alternator !!! Na włączonych światłach i uruchomieniu nawiewów, ogrzewania tylnej szyby i innych rzeczy powinien ładować od 13,8 V do 14,4 V.