Zobacz pełną wersję : dziwne stukanie
ostatnio kupilem nowa hanie. podczas jazdy slysze dziwne stukanie. sa to delikatne pukniecia z przodu gdy najade na jakies nieduze nierownosci. co najlepsze jak podnieslismy samochod z mechanikiem nic tam nie znalazl, nie bylo nigdzie zadnych luzow w zawieszeni.
wie ktos moze gdzie lezy przyczyna tych odglosow?
drazki, swoznie, itp.ale jak mowisz zawieche masz ok.a moze przegub?
Nie wszystkie elementy da sie sprawdzic bez obciazenia (na podnosniku), czasami stuki wychodza dopiero przy sciezce diagnostycznej na stacji kontroli pojazdow, a dokladniej mowiac na szarpakach, wtedy mozesz zaobserwowac jak zachowuje sie zawieszenie przy zmiennych naprezeniach
no nic. pojezdze jeszcze troche i moze wyjdzie cos w praniu
Kapitan Zbik
17-09-07, 19:51
mam coś podobnego, szczególnie na nierównej kostce brukowej. Są to luzy na kolumnie kierowniczej, spróbuj na postoju i zgaszonym silniku energicznie ruszać kierownicą naprzemian w lewo i w prawo, jak będzie stukało to jesteś już blisko (wysarczy wtedy wyeliminować kwestię zużytych przegubów drążków kierowniczych). Ja się z tym pogodziłem i jeżdżę dalej. Co prawda z tego co wiem jest taka śrubka którą można docisnąć układ listwy zębatej ale wolę tego nie robić. W końcu jak powiedział mi mechanik w ASO "kostka to nie jest normalna nawierzchnia".
moglby ktos rozwinac temat tej srubki? tez mam luz na przekladni i na kostce wlasnie dosc mocno stuka
tylko ze jak ostatnio jechale po kostce brukowej to to stukniecie nie wystepuje calyczas. troche postuka, przestanie to znowu stuknie. tak samo ni na kazdym dole jest to stukniecie. wiec nie jestem pewien czy jest to samo.
u mnie tak stuka i jak wlazłem pod auto żeby obejrzeć to od spodu to zauważyłem luzy w prawej półosi... jak się szarpnie to właśnie taki odgłos jest... wie ktoś jak długo z tym jeszcze można pojeździć?
Mi tak sie tlucze i mam wyjeb...drążek...na jednym kole maly looz jest...no i tluczenie tez jest przy zużytych gumach przy stabilizatorze czy cos...
ale wydaje mi sie ze mechanik, uzywajac podnosnika, dojzalby przyczyne jesli nie bylaby skomlikowana.
koncowka drazka kierownicego
tez mialem dziwne stuki. podejrzewali drazek, maglownice, a wyszlo ze koncowka.
nie kazdy mechanik potrafi ja dobrze zdiagnozowac ale bardzo czesto ti jest wlasnie to.
koncowka drazka kierownicego
tez mialem dziwne stuki. podejrzewali drazek, maglownice, a wyszlo ze koncowka.
nie kazdy mechanik potrafi ja dobrze zdiagnozowac ale bardzo czesto ti jest wlasnie to.
duzy jest tego koszt? jesli nie to bym wymienil w ciemno i moze by sie udalo :d
Sprawdz czy masz kola dobrze podokrecane.
Sprawdz czy masz kola dobrze podokrecane.
sprawdze jutro ale na 99% to nie to.
co do tej koncowki drazka to liczy sie marka, sa jakies lepsze badz gorsze czy przy tej czesci marka nie jest tak istotna?
Gdzieś słyszałem że końcówka do 6 gena kosztuje ok 80zł od strony...
ktoś potwierdzi to info?
Proszę:
http://www.allegro.pl/item243799362_honda_civic_5d_ma_mb_koncowka_drazka _japan.html
Dodam,że firma 555 jest bardzo polecana na forum...
Pozdro :aloha:
Jak puka na nierównościach to mogą też być zużyte przeguby wewnętrzne te przy skrzyni biegów. Objawia się to tym, ze czasem słychać jedno głuche puknięcie przy ruszaniu, albo jak sie wolno zmienia bieg. Czasem słychać też na nierównej drodze, na bruku itp. Warto to sprawdzić, bo czasem można pół zawieszenia zmienic a bedzie pukać nadal. Jak jest luz na półośce to często właśnie już zużyte przeguby wewnętrzne.
Jak puka na nierównościach to mogą też być zużyte przeguby wewnętrzne te przy skrzyni biegów. Objawia się to tym, ze czasem słychać jedno głuche puknięcie przy ruszaniu, albo jak sie wolno zmienia bieg. Czasem słychać też na nierównej drodze, na bruku itp. Warto to sprawdzić, bo czasem można pół zawieszenia zmienic a bedzie pukać nadal. Jak jest luz na półośce to często właśnie już zużyte przeguby wewnętrzne.
stukanie sie nasililo i wlasnie czasem stuknie przy ruszaniu albo jak wejdzie na wysokie obroty i pusci sie gaz to razem z szarpnieciem samochodu jest to pukniecie. czyli moze to byc ten przegób wewnetrzny? jak jest z cena tej czesci?
na 90 % przegub wewnętrzny, a ceny nie znam.
okazalo sie ze kola byly niedokrecone ale dzieki za info bo na przyszlosc bede wiedzial kiedy wymienic przegub wewnetrzny