Zobacz pełną wersję : Stacyjka?
kuchar1987
24-09-12, 08:16
Witam, mam problem w swoim Civicu VI 5D 96r a mianowicie wkładam kluczyk i go przekrecam do pozycji 2 chyba, swieca sie kontrolki itp i jak chcem odpalić czyli przekrecic dalej na pozycje 3 nic sie nie dzieje, zero reakcji, nic nie zgrzyta itp po prostu nie odpala, ostatnio było tak ze raz odpalał a raz nie a teraz to juz wogole nic sie nie dzieje... podejrzewam ze padła stacyjka albo ta kostka i niewiem co kupić (wymienic) stacyjke czy ta kostke sama wystarczy ?
Dorikin1989
24-09-12, 08:34
A słyszysz takie cyknięcie? Takie - klik?
Gaśnie czy wszystko? Moze Ci sie swieci zielony kluczyk ?
makaveliooo
24-09-12, 14:04
mogły się też szczotki w rozruszniku skończyć, ewentualnie problemy z immo
kuchar1987
24-09-12, 14:09
tak, slysze takie klik jakby dochodziło od str pasażera?
a i niema immo w aucie...
zielonego kluczyka tez niemam zadnego, nic nie gasnie konrtolki sie caly czas swieta tylko zero reakcji, kiedys jak mi w golfie 3 rozrusznik padał to kreciło i zgrzytało a tutaj cisza tylko cichutkie klik
edit: dodaje filmik
http://www.youtube.com/watch?v=V8ZTPPyZakw&feature=youtu.be
Dorikin1989
24-09-12, 16:32
Obstawiam szczotki. Poszukaj długiego klucza, uderz parę razu po rozruszniku, zobacz czy pomogło.
Jak nie to chyba elektromagnes do wymiany - jakieś 100zł.
kuchar1987
24-09-12, 16:42
pukałem i dalej to samo
hmm dziwne ze rozrusznik, bo kiedys w golfie 3 jak mi padał rozrusznik to przynajmniej krecił, zgrzytał itp a tutaj nic sie nie dzieje
wczoraj odpaliłem hanie i troche pojezdzialem, zgasiłem i jakos odpalał z kluczyka a dzisiaj rano znowu klapa:/ teraz wymontowałem kostke stacyjki i cala ja przecisciłem i ide ja wmontować spowrotem moze to cos da w sumie lepiej jakby mi ten rozrusznik sie skończył bo koszt uzywanego to 50-70zł a stacyjka kolo 100zl heh
aha a ruzrusznik da sie zregenerować tak samo jak alternator? wole wlozyć w ten kase i wiedzieć ze napewno sie nie z***** niz kupic uzywany... ale musze miec pewnosc ze to rozrusznik a nie stacyjka/kostka bo niechcem na darmo kase wywalac ;p
makaveliooo
24-09-12, 17:34
ostatecznie można na pych spróbować, wiem wiem zaraz wszyscy będą mówić że to nie maluch itp itd, zawsze jest ryzyko, ale wtedy sprawdzisz czy to problemy z rozrusznikiem
kuchar1987
24-09-12, 17:47
hehe wlasnie auto stoi pod blokiem na takiej górce i jakoś muszę dojeżdżać do pracy i się staczam z tej górki i odpala bez problemu... wiec, ze jest ryzyko ale niemam wyjścia :( jutro jade do mechanika niech obada mi tez rozrusznik
Dorikin1989
24-09-12, 18:35
No to jak odpala bez lipy to rozrusznik.
Przekaźnik rozrusznika mógł Ci paść.
Daniello205
24-09-12, 18:49
Ja ostatnimi czasy po swapie też szukałem tak dziury w całym. Podmieniałem rozrusznik i dalej nic na pych auto paliło zawsze. Rozebrałem pół auta żeby zdiagnozować problem. Okazało się że akumulator już był na skrajnym wyczerpaniu o trzeba było po prostu nowy kupić.
kuchar1987
24-09-12, 20:18
wlasnie chcialem odpalic i lipa, kumpel pomogl mi rozepchac i odpalil normalnie... 10min pojezdzilem i zgasilem, pol godz pozniej przekrecak luczyk i zapalil normalnie... sam juz niewiem
Daniello205
24-09-12, 22:46
U mnie było tak samo ;) po krotkiej przejażdzce było wszystko ok a po dłuższym postoju (np. noc) auto znowu paliło tylko na pych. Już myslalem że gdzieś jest masa niedokrecona wiec wziąłem akus od kumpla z ej2 żeby to sprawdzić, po 4 dniach jak auto stało poszedłem sprawdzić i sprawa była jasna mój akumulator nie był w stanie wygenerować takiej mocy żeby zakręcić rozrusznikiem ;)
kuchar1987
25-09-12, 08:17
akum mam na bank dobry... dzisiaj ide wyjac rozrusznik o ile mi sie uda :p
kuchar1987
25-09-12, 09:21
jednak oddałem auto do mechanika, powiedział ze na 100% rozrusznik, ma wymontowac i naprawic... dam znac pozniej co i jak :)
kuchar1987
25-09-12, 13:43
wlasnie odebrałem auto, zaplacilem 100zł (chcial 110 ale lubie sie targowac i na piwo spuścił) wymienił łożysko i szczotki :-) pozdrawiam
Daniello205
25-09-12, 13:46
Nie wiem czy dużo wziął czy nie ;) Ja mam ten plus że zawsze mam od kogoś podmienić część, ale jak już działa to dobrze :D
wlasnie odebrałem auto, zaplacilem 100zł (chcial 110 ale lubie sie targowac i na piwo spuścił) wymienił łożysko i szczotki :-) pozdrawiam
Dużo. Wolę kupić następny i się nie pieprzyć w naprawianie "lipy'
Miałem podobnie kiedyś, pod sklepem się zatrzymałem zona skoczyła na zakupy, po powrocie, przekręcam kluczyk nic..kombinowałem z pompa paliwa, itp..okazało się że bezpiecznik się przepalił..wymieniłem, i normalnie odpaliła.Nie pamiętam szczerze mówiąc który to był..ale pod kierownicą przejrzałem wszystkie na wszelki wypadek :)
Muszę się poprawić, u mnie kręciła jednak :) kolega w innym poście opisał swój problem i mi się przypomniło ;P kręciła normalnie ale nie odpalała, okazało się że bezpiecznik się przepalił, a u kolegi w w/w poście okazało się że "hebel" odcinający paliwo mu się popsuł, i kręcił i kręcił i nic..także przepraszam za pomyłkę.. :)
Odkopię gnata :p
Temat nie jak mój,ale zatytułowany odpowiednio.
Mam ostatnio problem ze stacyjką....Nawet już narzeczona wyklina jak wsiada (sporadycznie)
Blokuje mi się kluczyk. Wkładam grot w stacyjkę i nie chce się przekręcić....
Powyciągam,powkładam i za którymś razem puszcza..... Nie nie mam zablokowanej kiery....
Myślicie że pomoże czyszczenie stacyjki jak ktoś tu w tutku opisywał? Z tym że ten ktoś miał nie co inny problem.
wiesko1261
26-05-15, 20:58
czy na zapasowym to samo ? morze się już wytarł
u mnie samo włożenie nie pozwoli przekręcić klucza w stacyjce ,muszę przycisnąć wkładkę i dopiero płynnie się da przekręcić kluczyk
ja przerabiałem stacyjkę do baggy na swój klucz od hondy ( rozbierasz wkładkę wkładasz klucz
zamieniasz miedziane blaszki-zapadki , a resztę co wystaje i blokować morze ,zeszlifować trzeba
u mnie działa jeden komplet kluczy w dwóch stacyjkach ;) )
Miałem tak w jajku, żeby odpalić musiałem włożyć kluczyk i potrząsnąć kluczykiem jednocześnie próbując przekręcić. Kilka razy się udało później dorobiłem klucz za 15zł i po problemie. Z immo już tak tanio niema. Sprawdź inny klucz jak masz :)
czy na zapasowym to samo ? morze się już wytarł
u mnie samo włożenie nie pozwoli przekręcić klucza w stacyjce ,muszę przycisnąć wkładkę i dopiero płynnie się da przekręcić kluczyk
ja przerabiałem stacyjkę do baggy na swój klucz od hondy ( rozbierasz wkładkę wkładasz klucz
zamieniasz miedziane blaszki-zapadki , a resztę co wystaje i blokować morze ,zeszlifować trzeba
u mnie działa jeden komplet kluczy w dwóch stacyjkach ;) )
Morze to jest głębokie i szerokie ;)
W sumie na zapasowym nie próbowałem. Ale zapobiegawczo popsikam Contax czy jakoś tak.....
Dzięki za sugestie :)
Morze to jest głębokie i szerokie ;)
E nie czepiaj sie,pewnie słownik :)