Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co wymienic przed zalozeniem silnika?

BartekR
23-09-12, 13:48
Moze glupie pytanie ale wzialem silnik (slupek z glowica) od Kolegi z forum. Co w nim wymienic przed zalozeniem zeby potem sie nie wkurzac ze znow musze go wyciagac czy cos?.....

Ja myslalem, rozrzad, uszczelniacze walu korbowego. I hmmm. nic wiecej mi na mysl nie przychodzi. Reszte klamotow mozna spokojnie chyba wymienic na samochdzie jesli juz cos poleci....... Chyba ze sie myle.

skolopendra
23-09-12, 14:05
od Kolegi z forum

dopytałeś w jakim stanie jest?

poza rozrządem nic bym nie wymieniał ...

karmel
23-09-12, 14:23
Uszczelniacz wału też można zrobić na samochodzie, tak samo jak sprzęgło, więc ciężko powiedzieć, jak to jest H seria w jaju to ciężko jest zmienić rozrząd jak jest silnik w komorze. Nie ma co wymieniać. Sprawdzić stan sprzęgła, bo wiadomo więcej miejsca jest poza samochodem i tyle :o

BartekR
23-09-12, 14:48
Wiem ze mozna zrobic na samochodzie, ale skoro mam silnik w piwnicy ( goly silnik ) to moge zrobic sobie odrazu :). Silnik jest bez skrzyni, sam slupek z glowica.
Silnik wzialem od Tygryska. Wiec jest ok :) Z2 w miejsce A3 bede pchal :)
Myslalem nad wymiana uszczelniacza walu od strony kola zamachowego. Na aucie wiem ze sie da, ale jest wiecej roboty bo trzeba skrzynie sciagac, poloski wydzierac itd....

karmel
23-09-12, 18:19
Myslalem nad wymiana uszczelniacza walu od strony kola zamachowego. Na aucie wiem ze sie da, ale jest wiecej roboty bo trzeba skrzynie sciagac, poloski wydzierac itd....

Tak samo jak sprzęgło.
Jeszcze jest uszczelniacz z 2 strony, który przy robieniu rozrządu warto wymienić:]

BartekR
23-09-12, 23:14
Z gory zalozylem ze wkladajac motor odrazu bedzie nowe sprzeglo. Dlatego chcialem jeszcze dopytac o Zimmering :)

Saiti
23-09-12, 23:16
wymień, ale załóż oem, zeby potem nie plakac

BartekR
24-09-12, 12:44
Dla potomnych, ASO Rzeszów. Uszczelniacz walu od strony kola pasowego 20-25zł. Uszczelniacz walu od strony kola zamachowego 85zł.....

Gumka23
24-09-12, 13:10
A pytales w haparts.pl? Ja za wszystkie uszczelniacze, uszczelki etc bloku d16z6 dalem mniej niz 200zl, Ty za jeden uszczelniacz 85...

Yotomeczek86
24-09-12, 13:44
Tylko ostrożnie z tymi uszczelniaczami bo mają na sobie specjalny smar ;) Poza tym ten od skrzyni skubaniec ciężko się nabija ;]

karmel
24-09-12, 14:12
Poza tym ten od skrzyni skubaniec ciężko się nabija ;]

Smarujesz olejem i od razu wchodzi łatwiej :] ja tam założyłem uszczelniacz Corteco i nic nie cieknie:o

Yotomeczek86
24-09-12, 14:30
A jesteś święcie przekonany że wytrzyma 200tyś jak ten co był :) ?

karmel
24-09-12, 15:49
A jesteś święcie przekonany że wytrzyma 200tyś jak ten co był :) ?

Sprzęgło na pewno 200 tys nie wytrzyma, więc przy wymianie można prewencyjnie wymienić i uszczelniacz. Na pewno tym samochodem nie zrobię takiego przebiegu, więc mało mnie to interesuje:rolleyes: