Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : woda pod dywanikiem kierowcy

yaca78
22-09-12, 23:41
Witam,
Witam forumowiczów. Mam pewien problem. Kilka dni temu na gumowym dywaniku kierowcy po deszczowym dniu wieczorem pojawiła się woda. Po podniesieniu dywanika okazało się że mokra jest też wykładzina pod dywanikiem. Mokra jest wykładzina w okolicach dołu tej metalowej podkładki na lewą nogę. Tak mi się przynajmniej wydaje. Czy ktoś z was miał podobny problem? Skąd może dostawać woda? Z tego co wiem to w tym aucie była już wycinana i wklejana szyba czołowa (w ASO), czy może ona być nieszczelna? Kilka dni temu wymieniałem amortyzatory, na uszkodzonym właśnie z lewej strony przejeździłem z 600-700 km (jeździło się strasznie, jak to z niesprawnym amortyzatorem), tłukło i trzęsło, ale nie miałem innego wyjścia. Czy te drgania mogły spowodować "rozszczelnienie" szyby? Okolice szyby (rynienki zewnętrzne) są wyczyszczone, nie sprawdzałem podszybia, czy tam może przeciekać woda? Dodam, że to okienko w dole szyby w którym widać VIN było pełne skroplonej wody (od wewnątrz), wczoraj wyschło. Proszę o pomoc.

Paluch_tcw
23-09-12, 11:28
Pierwsza rzecz to zdemontuj podszybie i tam masz kanały odpływowe zobacz czy nie są zapchane.

zyga502
23-09-12, 13:36
wg mnie masz nieszczelną szybę po wymianie,miałem identyczną sytuację w innym aucie,innej marki ,ale wyglądało to tak samo,długa historia i nie będę zamulać,ale sprawdź to optycznie i nie wierz w jakieś sprawdzanie ultradźwiekiem

agrttc
24-09-12, 14:59
Pierwsza rzecz to zdemontuj podszybie i tam masz kanały odpływowe zobacz czy nie są zapchane.

Miałem dokladnie to samo, kanały były zapchane syfem z ulicy, przeczysciłem i gotowe :)

yaca78
25-09-12, 18:41
jutro lub pojutrze będę się zabierał za rozebranie podszybia i mam kilka pytań: Czy listwa podszybia jest zamocowana tylko na tych trzech spinkach widocznych w komorze silnika? czy z boku też ją coś trzyma? No i gdzie szukać tych kanałów odpływowych?

adamos
04-10-12, 22:29
powypadkowe auta tez maja ten problem

yaca78
09-10-12, 07:58
zdemontowałem podszybie, przeczyściłem kanały z brudu i w aucie sucho, dzięki za pomoc

grz3hoo
09-09-20, 08:29
odnawiam wątek. Mam wodę pod dywanikiem po stronie kierowcy. Przedtem tego nie było a auto mam od 6 lat, szyba nie była wymieniana, auto nie było naprawiane blacharsko. Zaczęło się od zaparowania w dolnym rogu po stronie kierowcy od wewnątrz. Potem się okazało że dywanik jest mokry. Ostatnio jechałem kilkadziesiąt km w wielkiej ulewie.
Rozebrałem plastiki na podszybiu od strony silnika bo chciałem oczyścić te odpływy o których mowa powyżej. Nie ma tam za wiele miejsca aby wsadzić ręce ale na tyle co się udało latarką poświecić nie widać tam żadnego syfu i nie było co czyścić. Kilka liści, jakieś drobne śmieci które nie mogą zapchać niczego a już na pewno nie jakieś odpływy. Co jeszcze można?

Lucas.FK2
11-09-20, 11:13
odnawiam wątek. Mam wodę pod dywanikiem po stronie kierowcy. Przedtem tego nie było a auto mam od 6 lat, szyba nie była wymieniana, auto nie było naprawiane blacharsko. Zaczęło się od zaparowania w dolnym rogu po stronie kierowcy od wewnątrz. Potem się okazało że dywanik jest mokry. Ostatnio jechałem kilkadziesiąt km w wielkiej ulewie.
Rozebrałem plastiki na podszybiu od strony silnika bo chciałem oczyścić te odpływy o których mowa powyżej. Nie ma tam za wiele miejsca aby wsadzić ręce ale na tyle co się udało latarką poświecić nie widać tam żadnego syfu i nie było co czyścić. Kilka liści, jakieś drobne śmieci które nie mogą zapchać niczego a już na pewno nie jakieś odpływy. Co jeszcze można?

Wilgoć pod dywanikiem to przeważnie zasługa uszkodzonej nagrzewnicy także tam polecam się przyjrzeć a nie na odpływy.

grz3hoo
11-09-20, 11:55
Wilgoć pod dywanikiem to przeważnie zasługa uszkodzonej nagrzewnicy także tam polecam się przyjrzeć a nie na odpływy. Jeśli uszkodzona miałaby być nagrzewnica to powinno obywać płynu chłodniczego, muszę się przyjrzeć ale na razie nic takiego nie zauważyłem. To czym jest nasiąknięty dywanik i gąbka pod nim to raczej woda bo jest bez zapachu i barwy a płyn chłodniczy ma wyraźny kolor. Więc obstawiam, że to jednak woda.

grz3hoo
14-09-20, 09:01
Problem zdiagnozowany, jeszcze nierozwiązany. Uszczelka przedniej szyby w lewym dolnym rogu przepuszcza. Spróbuję uszczelnić masą do uszczelnień szyb samochodowych

filipfm
15-09-20, 10:00
Problem zdiagnozowany, jeszcze nierozwiązany. Uszczelka przedniej szyby w lewym dolnym rogu przepuszcza. Spróbuję uszczelnić masą do uszczelnień szyb samochodowych

uszczelka jest dekoracją. Szyba jest wklejana. Byla wymieniana wczesniej? Jak cieknie to moze ta byc juz gruba impreza rudej

grz3hoo
15-09-20, 10:45
Niedokładnie się wyraziłem. Ten klej na którym wklejana była szyba minimalnie przepuszcza w dolnym rogu szyby. Szyba nie była wymieniana. Po zdjęciu tej ozdobnej listwy rudej nie widać. Uszczelniłem klejem do szyb Boll i czekam na deszcz :)

kohoshi
15-09-20, 11:48
ja miałem przypadek że uszczelka na górze drzwi nie dociskała już idealnie a przez to przeciekała, następnie woda ściekała po słupku czego efektem było chlupanie pod dywanikiem kierowcy, sporo czasu trwało zanim zorientowałem się skąd się to bierze...