PDA

Zobacz pełną wersję : EJ9 Słabo i buczący nawiew

bosch
22-09-12, 18:12
Przed rozebraniem wszystkiego chciałem się was zapytać bo może ktoś już miał podobny przypadek. Nawiew dmucha na 1 stopniu tak samo jak i na 4, bez względu na ustawienie na co wieje, do tego słychać buczenie i nawet jak się włączy nadmuch to czuć drganie na podłodze. Podejrzewam że raczej wentylator do wymiany ?

Barylak
22-09-12, 21:06
dmuchawa niedroga ~30zł, 3 śrubki bodajże pod schowkiem i po problemie :)

Brylant1
27-09-12, 04:27
Raczej obstawial bym sterowanie nawiewami, czesto sie zdarza usterka suwaka od predkosci wentylatora.

michalekbmw
27-09-12, 21:51
dokladnie wentylator do wymiany kiedys robilem to u znajomego ten sam obiaw mial jak ty napisales, bez wzgledu na predkosc nawiewu tak samo dmuchal ... wymien wentylator i po klopocie:)

CRX1
27-09-12, 23:57
Demontaż jest bardzo prosty,wyjmij i sprawdż jak obraca się wirnik ,jak ciężko tzn że się zaciera.

xandu
28-09-12, 00:15
ja jeszcze moge polecic probe "regeneracji". jak wyjmiesz dmuchawe musisz zdjac wiatrak i wyciagnac silnik. wysuwa sie go dosc ciezko po odkreceniu dwoch srubek od spodu. w silniku z obu stron wirnika sa takie kapsle pod ktorymi jest filc lub cos podobnego. ja to nasączyłem olejem zwyklym i dmuchawa przestała piszczeć. czy to dlugotrwaly efekt nie wiem, ale na razie na nowej dmuchawie oszczedzilem. pozdro.

CRX1
28-09-12, 23:12
Można spróbować jak radzi xandu,czasem da to pozytywny efekt ,choć nie zawsze .Wszystko zależy od tego w jakim stopniu zatarte są łożyska ślizgowe wirnika.

bosch
18-10-12, 16:50
Sory za odkop ale może ktoś ma lub będzie miał ten problem więc napiszę dla potomnych. Korzystając z dzisiejszego urlopu i chwili wolnego czasu zabrałem się za nawiew. Przyczyna tak działającego nawiewu była prosta - filtr przeciwpyłkowy który był w stanie naprawdę agonalnym. Był po prostu zalepiony brudem, myślę że nie był nigdy wymieniany lub chociaż bardzo dawno bo czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałem. Nawiew śmiga jak powinien, jeszcze niebawem rozkręcę dmuchawę to na pewno ją wyczyszczę bo pewnie i tam jest dużo syfu a teraz nie miałem dostępu do odkurzacza itp.

ziencioo
10-03-13, 20:20
dmuchawa niedroga ~30zł, 3 śrubki bodajże pod schowkiem i po problemie :)
Witam
Czy wentylatory nawiewu od Vgen pasują do VIgen?