Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kombinacje ze światłami USA style?

Frydzio
14-09-07, 16:16
witam

od jakiegoś czasu jezdze na 4 swiatlach z tyłu (tzw. usa stajl). Z tym ze mam oprawke jednowloknowa z prawej i z lewej, wiec nie mam przeciwmgielnego. Ostatnio dzieki Lucyferowi, wszedłem w posiadanie dwu dwuwłóknowych oprawek, mam też oczywiście zarowki z dwoma włóknami. Problemu nie ma - chce podlaczyc dwa włókna z lewej, zeby było przeciwmgielne na 21w i pozycyjne na 5w, a z prawej pozycyjne na 5w. Zastanawiam sie czy nie dało by się jakochś zrobić, aby z tyłu świeciły cztery stopy (to łatwe - 2 dwuwłuknowe 21/5w po obu stronach), ale z jednoczesnym przeciwmgienlym (nie w zderzaku)? Cos podobnego chyba jest w opisie usa style do 6gena? robił ktoś cośwg własnego pomysłu aby mieć 4 stopy/pozycyjne i do tego przeciwmgielne?

pzdr

ceelx
14-09-07, 16:21
ja mam u siebie 4 pozycje + 4 stopy kosztem przeciwmgielnych bo jak je#$% w heble to i nie jest potrzebne :D nie ma bata zeby ktos nie zauwazyl :D a i we mgle jezdzilem i testowale swieca naprawde razaco :aloha:

Lcfr
14-09-07, 16:24
witam
Zastanawiam sie czy nie dało by się jakochś zrobić, aby z tyłu świeciły cztery stopy (to łatwe - 2 dwuwłuknowe 21/5w po obu stronach), ale z jednoczesnym przeciwmgienlym (nie w zderzaku)?
pzdr
bez dodatkowej oprawki raczej sie nie da...

Frydzio
14-09-07, 16:29
bez jakiej oprawki? bo w tej chwili posiadam 2 dwu i 4 jednowloknowe, czy chodzi Ci o druga oprawke w kloszu? ale to chyba niewykonalne?

Lcfr
14-09-07, 16:33
cos porzeźbic mozna...(dodatkowa oprawka) tylko czy warto....?

ewentualnie mozna zrobic tak:
4xpozycja + 4xstop
z takim podłaczeniem, ze po właczeniu 2xprzeciwmgłowe zostaje tylko 2 x stop.
to by sie dalo...

Frydzio
14-09-07, 16:46
musze nad tym pomyslec, ale moj filologiczny umysł nie myśli tak szybko jeśli chodzi o elektronike, dzieki :aloha:

Efyr
14-09-07, 20:32
Jeżeli masz żarówki dwu włóknowe to jak najbardziej się da
Mam tak u siebie zrobione, że śwaitłą zewnętrzne to światła pozycyjne i hamulca, natomiast wewnętrzne to pozycyjne/hamulca i przeciwmgielne.
Przy czym przeciwmgielne wykorzystują te same włókna co hamulce.
Czyli jak zapalasz przeciwmgielne to w środkowych zapalają się 5 (pozycyjne) i 21 W (mgłowe), w zewnętrznych świecą pozycyjne 5W, a jak dasz po hamulcach to wtedy swiatła hamulcowe są jak w oryginale i są tylko w zewnętrznych lampach.

Aby nie było cyrków z tym, że właczy się wszystkie 4 żarówki włącznikiem od przeciwmgielnych i aby przy hamowaniu nie zapalała się kontolka przeciwmgielnych trzeba użyć 4 diód kierunkowych, półprzewodnikowych chyba się mówi.

PS kabli nie trzeba ciągnąć bo do kostek w środkowych, obu, są pociagnięte tak pozycyjna jak, hamulce, jak i przeciwmgielne. Są to te puste gniazda w kostce.

dymek
15-09-07, 19:55
Spokojnie da się zrobić 4xpozycje, 4xstopy i 1/2 przeciwmgielne. Wystarczy przy żarówce/włóknie żarówki przeciwmgielnej dodać diodę prostowniczą (koszt 50 groszy) lub dwie (wszystko zależy od włącznika przeciwmgielnych). Ja tak mam u siebie i uważam że od razu lepiej widoczne jest auto z tyłu.

Opis: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=28701

Frydzio
16-09-07, 20:54
oki zabiore sie za to, ten "schemat" podpasuje z topicu o przerobce do 6 gen rowniez w 5gen?

Nowy Kubi
18-09-07, 09:42
ewentualnie mozna zrobic tak:
4xpozycja + 4xstop
z takim podłaczeniem, ze po właczeniu 2xprzeciwmgłowe zostaje tylko 2 x stop.
to by sie dalo...

Ja miałem właśnie tak w "kanadzie" zrobione. Normalnie wszędzie daje STOP (5 lamp razem z centralną). Do tylnej klapy były 2 kabelki doprowadzone i włącznik mgły włączał obie 21W w klapie. Wtedy dla stopu zostawały 3 pozostałe lampy. Wszystko pięknie, zgodnie z przepisami, a stop tak dawał, że przez 3 lata nawet pisku opon za sobą nie słyszałem, każdy z daleka hamował.

IMHO najlepsze z możliwych rozwiązań.