PDA

Zobacz pełną wersję : Bezpłatne sprawdzenie stanu technicznego samochodu - ASO PROMOCJA!!!

Ordi
20-09-12, 18:13
Zakładam nowy temat aby każdy mógł sobie sprawdzić za free swoje auto :)
Link do całej informacji poniżej:
LINK (http://honda.pl/pl/samochody/moja-honda/promocje-na-serwis-czesci-i-akcesoria/150-jesienna-promocja-serwisowa.html)

ga_cex
20-09-12, 20:40
Po rozmowie z ASO powiedzieli mi że to zgrubny przegląd bez zdejmowania kółek i sprawdzania hamulców np.
Sprawdzą zawias, płyny itp. Co dokładnie będę wiedział jutro wieczorkiem - termin mam na 18ta.

Jak ktoś już zaliczył to proponuje wpisać wrażenia czy podejście profesjonalne czy raczej "na odwal się"
Pozdrawiam.

TeeS1975
20-09-12, 21:01
jak już ktoś będzie opisywał co mu zrobili ;) to podstawowa informacja to ASO , wpisy bez podanego ASO będę kasował.

Pretorian
20-09-12, 22:32
Byłem, zrobiłem bodajże 14 września - Autokopex Katowice.
Wrażenia, wymieniałem olej, filtr oleju i filtr powietrza, a ten przegląd przy okazji. Na FV nie ma żadnej informacji co zrobili w ramach tej akcji serwisowej.
Jedynie mogę powiedzieć co zauważyłem czasem zerkając na mechanika przy Hani.

-światła,
-poziom płynów,
-pasy bezpieczeństwa (czy wracają),
-hamulce (bez zdejmowania kół),
-luzy na przednich kołach,
-czy są jakieś wycieki.

Tak jak kolega wyżej powiedział. Jest to taki przegląd z grubsza.
Nie miałem podświetlenia rejestracji z tyłu to mi wymienili żarówki i tyle.
Aaaa i znaleźli luz na przednim łożysku jednak cena za wymianę trochę odstrasza 850zl brutto. Nie najgorszej marki łożysko + wymiana u znajomego mechanika wyjdzie połowa tego co w ASO.
Jeszcze bym zapomniał. Miałem źle spasowaną tylną klapę bagażnika, zrobili mi to za free.

Generalnie na plus, polecam... przynajmniej w Autokopex.

Ordi
20-09-12, 22:46
Jutro zadzwonię do serwisu i umówię się na przegląd za tydzień w Krakowie. Jak tylko będę po przeglądzie dam znać jak wrażenia...
Btw.
Tak jak piszecie wyżej - nie spodziewam się, że będzie to mega dokładny przegląd ale zawsze to 'coś' da, jeśli przejrzą mi luzy w zawieszeniu (przednim i tylnym) - będę wiedział co ewentualnie mam do wymiany według ich 'uznania'

kvas
21-09-12, 09:21
Ja skorzystałem z tej akcji w AutoWest w Wawie. Sprawdzili mi dodatkowo wydajność akumulatora. Jest teraz okazja bo można kupic nowy z 30% upustem. Reszta to w sumie to co pisał Pretorian.

Camaro
21-09-12, 11:33
AutoWest w Warszawie. Przegląd zrobiłem 20.09.2012 przy okazji regulacji luzu zaworowego. Sprawdzają też stan ogumienia i mają ciekawe zniżki. Za regulacje z uszczelką zapłaciłem 212 zł :)

Ordi
21-09-12, 13:02
Dzwoniłem dzisiaj do Car-Partner kraków i umówiłem się na za tydzień. Pytałem czego dotyczy ten przegląd. Mówili, że to jest taki zgrubny przegląd i sprawdzają stan zawieszenia, oświetlenia, hamulców i poziom oraz wycieki płynów exploatacyjnych...
Mnie interesuje tylko stan zawieszenia :) Jak będę po przeglądzie, dam znać

ga_cex
21-09-12, 21:24
Autokopex - Katowice przebieg 123kkm (przy 120 robiony przegląd w zaprzyjaźnionym warsztacie)
Potwierdzam przedmówcę - przegląd tylko z grubsza,
- > hamulce - do koserwacji - cokolwiek to znaczy - przy 120 były zdejmowane i przesmarowane a to 3 tyg temu. Zapytałem o zużycie tarcz ile jest minimum to sobie zmierzę czy już nie zmieniać - nie wiedzieli :D
- > płyn chłodniczy do uzupełnienia,
- > cieknie z korka oleju w skrzyni biegów - (wymieniałem olej przy 120kkm jak w instrukcji, czy cieknie będę musiał sam sprawdzić, pod blokiem ani kropli, pod praca (stoi resztę czasu) ani kropli,
- > opony - OK dziwne że pomiar robili w jednym miejscu koła a na "check sheet" pomiar w 3 punktach :)
- > żarówki do uzupełnienia (4 żarówki - robocizna ponad 50 PLN , podziękowałem sztuka 2PLN bo same podświetlenia)
- > zawias - niby wszystko ok, ale auto na żadnych szarpakach nie stało więc chyba wnioski wyciągnięte z pogody, temperatury i ciśneinia atmosferycznego,
- > sprawdzenie ciśnienia we wszystkich kołach (także zapas) tu duży plus, mi sie zapasu sprawdzać nie chciało,
- > aku do doładowania (wymieniałem 1,5 roku temu bo ori zdechło)
- > świateł nie uregulowali, niby OK ale prawe wali za wysoko po zmianie żarówki na "noname"- padła w trasie, (sam se poprawie)
- > wypadła lamelka w skraplaczu - tu nie wiem o co chodzi, rozumiem że poprawili.
- > Najgorsze - rdza na skraplaczu - serwis stwierdził że może kamyk strzelił, nic nie zrobili, powiedzieli że jak się rozszczelni to trzeba będzie wymienić, nic się z tym nie robi. (jeśli ktoś miał z tym problem albo poruszał problem na forum, proszę o linka).

Ogólnie po przeglądzie trzeba wejść pod autko i wszystko potwierdzić samemu.
Akcje oceniam jako pozytywną gdyż jest darmowa.
Pozdrawiam,

goliathus
22-09-12, 12:55
Byłem dzisiaj. Krężel Kraków. To są kur#a jakieś jaja... Żałuję, że nie nagrałem tej rozmowy. Ale po kolei:
1. Mam spory problem ze stukaniem. Powiedziałem im o tym, parę dni wcześniej byłem u polecanego mechanika, jego diagnoza - przekładnia. Tutaj? "Przekładnia w bardzo dobrym stanie, proszę Pana, mechanik jeździł i nic nie zauważył, ale jeżeli faktycznie stuka, to pewnie amortyzatory" Jak powiedziałem, że wymieniłem 2-3 msc temu, to Pan zrobił bardzo dziwną minę...
2."Proszę Pana, tarcze i klocki w stanie TRAGICZNYM" no ok, gdyby nie fakt, że byłem w innym ASO i powiedzieli mi, że jeszcze na spokojnie 15000km...
3. Tu jest perełka Wyraźnie na papierze od nich mam zaznaczone, że ze sprzęgłem wszystko ok. Pytam się czy aby na pewno. "No jasne, przecież mówię" Mówię, że byłem 2 msc temu i najważniejszą rzeczą do wymiany to było sprzęgło. Naprawiło się w ciągu 2msc? Bez odpowiedzi...

Wymienili mi żarówkę stopu. Nie wiem ile jest prawdy w całym tym cholernym przeglądzie. Olej silnikowy do uzupełnienia. Filtr od klimy do wymiany. Jak ktoś chce to mogę zeskanować ten papierek od Hondy, żeby sobie zobaczyć co sprawdzają.

Co do mojej oceny? Niby darmowe. Ale wolę zapłacić te kilka stówek i żeby jakiś dobry człowiek mi powiedział: "Panie! to i to do wymiany." Ja wymieniam i jest cisza... i jest spokój...

//Edit//
Jest coraz lepiej. Poprosiłem o sprawdzenie radia. Teraz nie działa panel. Żaden przycisk. Tylko te na kierownicy. Oj wydaje mi się, że znowu ich odwiedzę :)

gresiek22
23-09-12, 12:29
Koledzy, mam takie pytanie odnośnie tego darmowego przeglądu.
W grudniu zbliża mi się przegląd okresowy (drugi dopiero), czy jeśli pojadę na ten darmowy przegląd to będę miał jakieś potwierdzenie od nich/wbite coś w książkę gwarancyjną, żeby na przykład na ten grudniowy nie musieć jechać lub przynajmniej będzie mnie taniej kosztował przez to, że nie będą musieli sprawdzać stanu płynów, zawieszenia i tak dalej? Jest sens na to jechać w moim przypadku czy nie bardzo? Pozdrawiam.

viwaldi
23-09-12, 12:45
Ja miałem podobny dylemat, jednocześnie badania techniczne i ten darmowy przegląd i się zastanawiałem, czy nie zrobić badań technicznych we wrześniu, a sprawdzić stan techniczny pod koniec tej promocji jeszcze raz.
Zrobiłem za jednym razem i to i to, bo jak już wszyscy wcześniej pisali jest to zwykłe sprawdzenie zawieszenia, filtrów i płynów, obejrzenie tarcz i klocków.

Zresztą Panowie wydawali się trochę zaskoczeni i na miejscu zastanawiali się co sprawdzać w ramach tej promocji. Wymienili filtr kabinowy (Blueprinta) - promocja 20% na części niestety nie obowiązuje jeśli nie jest to oryginalna część, a zamiennik. Byłem w P.M. Auto Gdańsk.

wydma8
23-09-12, 22:52
Przeciez ta cala akcja to sciema...wiekszosc aso nabija klientow, u mnie najchetniej wszystkie czesci by wymienili bo nie wiedza co jest przyczyna usterki lub nie chca wiedziec, teraz omijam aso szerokim lukiem...

Dla przykladu wymiana czolowej szyby przedniej pilkingtona oryginal w aso 2300, wymiana w siedzibie pilkingtona z ta sama szyba 650zl, dzwonilem do aso czemu taka roznica...powiedziano ze to uszczelki tyle kosztuja...tyle ze szyby sa uzbrojone w te same uszczelki wiec sciema po calosci...

ga_cex
24-09-12, 09:50
Zresztą Panowie wydawali się trochę zaskoczeni i na miejscu zastanawiali się co sprawdzać w ramach tej promocji. Wymienili filtr kabinowy (Blueprinta) - promocja 20% na części niestety nie obowiązuje jeśli nie jest to oryginalna część, a zamiennik. Byłem w P.M. Auto Gdańsk.

Rozumiem że zapłaciłeś za niego jakieś 25-30 PLN, sklepie za taki sam tyle płaciłem.

viwaldi
24-09-12, 16:22
zapłaciłem 52zł, w iparts są po 54, na Allegro po 45-47 akurat tego producenta. Zresztą to nie chodzi o pieniądze, tylko o to, że taka akcja to taka totalna prowizorka. Powinna być opublikowana jakaś dokładna lista, co w ramach tej akcji jest sprawdzane, a nie że każdy serwis robi go po swojemu.

Ordi
01-10-12, 19:57
Byłem w piątek na sprawdzeniu auta.
Sprawdzili mi:
- światła
- poziom oleju :D
- hamulce przód i tył (bez ściągania kół)
- luzy w zawieszeniu (na podnośniku)

Ogólnie to trochę się 'uśmiałem'... W srewisie w Krk jest szklana ściana i wszystko przez nią widać. Zaczęło się tak: wjeżdża serwisant na serwis a mechanicy takie gały o_O i pokazują palcami na IC... :D Później jakieś sprawdzanie świateł i mechanik zaczął sprawdzać opony - patrzy a tam takie na maxa zdarte kapcie od bujania po torze. Nie mija chwila i już woła innego kolege po fachu i obaj patrzą na opony i kręcą głowami :D Za chwile dołączył do nich Pan z serwisu (zza biurka) :D
Później nabradziej interesowało ich jak jest zrobione orurowanie IC i przyglądali mu się 'chwilę' ;)
Ogólnie nie powiedzieli mi nic co bym nie wiedział - do wymiany wszystkie opony, hamulce z tyłu (tarcze + klocki) i żarówka stop lewa (tym akurat mnie zaskoczyli ;) )

buri
04-10-12, 18:45
Ordi czyli jednak sie cos dowiedziales!;)
ja bylem dzis w Autowest i musze powiedziec ze jestem zadowolony - sprawdzili mi w zasadzie te same rzeczyc co Ordiemu, dowiedzialem sie klamki mam do wymiany (rozwarstwiaja sie, jak to panowie ladnie okreslili, ale to juz widzialem wczesniej - po prostu peklo mocowanie na jednym koncu tej oslony srebrnej).
Poza tym zdziwilem sie jak mi Pan pokazal ze mam prawa felge z przodu krzywa i wypadaloby ja wyprostowac i co najwazniejsze zlokalizowali wreszcie co to mi stuka z przodu z lewej - jednak to lacznik stabilizatora, co stwierdzili juz w Ariesie 2 miesiace temu ale im nie chcialem wierzyc bo 30kkm temu wymienialem na oryginal wiec stwierdzilem ze to niemozliweale tutaj zaprosili mnie na warsztat i okazalo sie ze faktycznie gora lacznika ma luzy. suma sumarum uwazam ze jak na darmowy przeglad to dobrze wykonana usluga i mam wreszcie pewnosc co wymieniac i z tej radosci umowilem sie na wymiane tego lacznika za cale 80pln za robote