Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czuję gaz

cichy
13-09-07, 22:04
Witam!

A więc tak w lipcu tego roku zainstalowałem w mojej Hani instalacje LPG, los chciał, iż kilka dni po założeniu instalacji (sekwencja prawie 2,5 tys) stojąc sobie na światłach wjechał we mnie rozpędzony Opel Vectra :-/ - troche zniszczył tył samochodu, ale wracjąc do sedna sprawy.

Po wszelkich naprawach blacharskich i lakierniczych czekała mnie pierwsza wizyta w firmie gdzie instalowałem "gaz" tak więc przy okazji postanowiłem poinformować o mojej "stłuczce" Pana który robił pierwszy przegląd, a więc dodatkowo sprawdził czy przypadkiem nie "ulatnia" sie gdzieś gaz.... okazało się że wszytko jest jak najbardziej OK.

Po opróżnieniu całego zbiornika z gazem podjechałem na stacje aby zatankować do pełna nowy gaz i od tego momentu zaczął sie mój "problem" mianowicie czuję w samochodzie gaz ??

Pierwszą moją myśla było iż to wina gazu, ale postanowiłem zadzwonić do firmy instalującej mi gaz i poinformować ich o tej sytuacji, jak się okazało Pan z którym rozmawiałem dostał w ostatnim czasie kilak takich telefonów że po ostanim tankowaniu czuje gaz w samochodzie....

Umówiłem się z nim iż wyjeżdżę ten gaz i zatankuję nowy, tak też zrobiłem.... ale nadal (lecz w znacznie mniejszym stopniu) czuję gaz w momencie kiedy zatrzymam samochód i mam włączony nawiew....

Mam zamiar teraz osobiście się wybrać do tej firmy aby jeszcze raz wszytko sprawdzili...

Jeden znajomy mówił mi iż po założeniu instalacji może się tak dziać... coś w stylu jakby instalacja miała się "układać" (czy jak to nazwać) Czy to prawda? Jeśli tak to dziwne, bo na początku wszytko było OK....

rafalb33
14-09-07, 14:13
Opcje są dwie:
pierwsza parownik do wymiany/regeneracji. Jesli gumy w srodku sa zuzyte to moze sie tak dziac.

druga masz gdzies nieszczelnosc. Olej gazownika i najpierw podjedz na stacje kontroli pojazdów. Maja tam czujniki do gazu i powinni ci zlokalizowac nieszczelnosc.

Domowymi sposobami ponoc woda z mydlem i spryskiwacz. Psikac na wszystko i patrzec czy nie bombluje.

piotrstrojek
14-09-07, 16:02
Potwierdzam opinię kolegi - kup zestaw naprawczy parownika i wymień gumki... powinno pomóc...

rafalb33
14-09-07, 16:44
Z tym niech sie wsztrzyma. Dopiero teraz doczytalem, ze gaz w lipcu zakladany, wiec parownik raczej na 100procent dobry. Najpierw zlokalizuj skad sie ulatnia gaz. Popatrz dokladnie na wszystkie polaczenia przewodów do parownika z parownika koło wtrysdkiwaczy.

Pozatym temat w nieodpowiednim miejscu jest kategorja Lpg w tematycznych !!!

cichy
14-09-07, 17:05
Pozatym temat w nieodpowiednim miejscu jest kategorja Lpg w tematycznych !!!

W związku z tym jeśli to możliwe prosiłbym administracje o przeniesienie tematu

A wracając do sprawy - wydaje mi się iż jest to to jakaś nieszczelność, ponieważ czuję "gaz" tylko przy włączonym nawiewie kiedy samochodu jest na "postoju"

W poniedziałek podjadę do serwisu żeby posprawdzali wszystko :)

[ Dodano: Pią 05 Paź, 2007 ]
Jak się okazało po dłuższych obserwacjach okazało się iż "czułem gaz" ze względu na nieszczelność poniższego elementu oznaczonego na poniższym rysunku:

[center:c6bc00b077]http://img114.imageshack.us/img114/1456/nieszczelnoscbr4.jpg [/center:c6bc00b077]

Pierwszy raz odwiedzając serwis okazało się że niby jest wszytko OK (faktycznie sam nie czułem gazu przy wizycie u nich - złośliwość elementów "martwych")

Następnie pytałem innych "mechaników" w czym może tkwi problem, aż przypadkiem natrafiłem na inny warsztat instalujący LPG i "wyszło szydło z worka" ;)

Jednakże postanowiłem podjechać ponownie do serwisu i sam im wskazać uszkodzenie (tym razem i oni zauważyli) - dzięki temu zyskałem jakieś 50 PLN

Jedyne co może wytłumaczyć serwis iż za pierwszym razem nic nie wykryli to to iż wtedy gaz czułem aby będąc w samochodzie (przy postoju i włączonym nadmuchu) a podjeżdżając drugim razem gaz było już czuć po podniesieniu maski - myślę że "nieszczelność" mogła sie powiększyć ;)

POdsumowując - po wymianie tego "zaworku" (czy co to jest) problem znikł :D

Lcfr
05-10-07, 16:49
przenosze w bardziej odpowiednie miejsce.