PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana rozrządu w d15z6

mariusz89
20-09-12, 10:47
Witam. Chciałbym wymienić rozrząd w d15z6 i chciałbym się dowiedzieć co dokładnie muszę wymienić i jakiej firmy części kupić. Czy jakieś specjalne narzędzia będą potrzebne? A i jaki olej zalać do tego silnika, skoro ma już 250 tys przebiegu? Zostać przy tym co jest czyli mobil super2000 10w-40?

KamilVTEC
20-09-12, 11:27
Sam chcesz to zrobić ?
Wymienia się zawsze komplet czyli:

-Pasek rozrządu np. firmy MITSUBOSHI
-Rolka napinająca np. firmy KOYO
-Pompa wody AISIN

Co do oleju to jak nic nie cieknie i silnik trzyma swoje właściwości to nie zmieniaj oleju na inny, wymień na ten sam. Takie jest moje zdanie, jak nie to proszę mnie poprawić

FaziRBK
20-09-12, 11:31
To co wyżej lub:
Pasek firmy Gates
Rolka - Koyo
Pompa wody - GMB

I tak przy okazji, zmieniałeś kiedyś rozrząd? Jeżeli nie to lepiej nie rób tego sam.

posejdon
20-09-12, 11:35
Ze specjalnych narzędzi jeszcze potrzebowałbyś taki sześciokątny klucz do blokowania koła pasowego z dwumetrową przedłużką. Tam jest 180 Nm i wrzucenie biegu albo trzymanie hamulca nie starcza.

bednar_ek35
20-09-12, 13:36
Polecam również:
-pasek ContiTech
-rolka NSK
-pompa wody MPV
Jeżdze już na tym zestawie 25tyś i jest git.
Tak jak pisze posejdon najlepiej mieć klucz do blokowania koła pasowego oraz jakaś mocna przedłużka bo jeżeli ktoś wcześniej zmieniał rozrząd i potem doyebał śrube pneumatem to będą problemy z jej odkręceniem.

mariusz89
20-09-12, 16:25
Sorry, nie dopisałem, że sam tego nie będę robił. Kumpel już kilka razy wymieniał, więc myślę, że i z moim da sobie radę