Zobacz pełną wersję : Falujące obroty
Na sam początek filmik : http://www.youtube.com/watch?v=Ye-ROltleQ0&lc=2JFiswG2R10brYJZ_zj5ZMvLW6Po_7WwM_pwaHC-Oyk&lch
Jak widać, na gazie pięknie i równo. Na benzynie natomiast faluje. Ale co ciekawe, gdy z rana odpalam to gdy jeszcze chodzi na ssaniu to nie faluje, a gdy ssanie się wyłączy to zaczyna. Czyściłem już krokowca, nie pomogło. Ale co lepsze, gdy resetuję kompa to pierwsze uruchomienie po resecie chodzi idealnie, a potem każde następne to znowu kicha. Może to być wina kompa ? A może przepustnicę czyścić ? Dodam, że czasami w czasie jazdy zapala się jakiś błąd kompa, ale tylko czasami.
Pomóżcie, bo zima idzie i grzanie silnika na waszce to męczarnia, muszę ciągle gazem operować zanim nie przełączę na gaz.
Dodam, że czasami w czasie jazdy zapala się jakiś błąd kompa, ale tylko czasami
Jaki błąd?
No kontrolka silnika ta pomarańczowa, nie wiem jaki to błąd. Widziałem manual jak sprawdzić jaki to błąd, kontrolka będzie odpowiednio migała, mówisz sprawdzić ?
mówisz sprawdzić ?
Koniecznie!! to może od ręki rozwiązać Twój problem :)
Jest to błąd nr 16, czyli wtryskiwacz paliwa lub jego obwód. Wtrysk do wymiany ? A z tym obwodem ocb ? Co mam robić teraz ?
Jest to błąd nr 16, czyli wtryskiwacz paliwa lub jego obwód. Wtrysk do wymiany ? A z tym obwodem ocb ? Co mam robić teraz ?
Kolego, wszystko co każe manual :) Strona 11-338 - procedura testowa :) sam sobie dojdziesz do tego co jest uszkodzone.
11-338 ? Cały manual ? :P Chciałbym dojść do tego jakoś na skróty i na początek np. wziąć pod uwagę pompkę paliwa. Jak sprawdzić czy jest sprawna ?
na 3 stronach, poczynając od 11-338 masz rozpisaną całą procedurę dochodzenia do przyczynu błędu nr 16. Kolego, wysilić się trochę :) Sciągnij sobie manuala i wszystkiego się dowiesz.
PS. 11-338 to oznaczenie rozdziału i strony, a nie przedział, w którym masz szukać!
Ale tego jest... masakra. A jest taka możliwość, żeby kupić kabel, podłączyć hankę pod laptopa i w odpowiednim programie sprawdzić dokładnie co to jest ? Czy w hance nie ma takiej możliwości ? Albo w skrócie niech ktoś napisze, co idzie po kolei w tym obwodzie..
Ale tego jest... masakra. A jest taka możliwość, żeby kupić kabel, podłączyć hankę pod laptopa i w odpowiednim programie sprawdzić dokładnie co to jest ? Czy w hance nie ma takiej możliwości ? Albo w skrócie niech ktoś napisze, co idzie po kolei w tym obwodzie..
Tak i zaraz przyjedzie delegat z CKPL i naprawi za Ciebie ;) masz już wszystko tak podane na tacy, że już bardziej się nie da.
Ale po co szukać czegoś w manualu, bez sensu, przecież nie tędy droga. :|
Błąd wyskakuje, bo tak może mieć emulator, chociaż to nie jest normalne.
Przyczyną falujących obrotów jest źle wyregulowana instalacja LPG.
No ok, dzięki.
Edit: ale trochę pomożesz :D
jest napisane żeby zrobić reset kompa, no ok. A następnie: "check for loose wires or connectors at fuel injectors". O co z tym chodzi ? :P
Słabo u mnie z angielskim, tzn. bez przesady ale w takim manualu ciężko się połapać.
Dzida, ale obroty falują na benzynie, na gazie chodzi dobrze, więc to musi być coś z benzyną.
"check for loose wires or connectors at fuel injectors". O co z tym chodzi ? :P
Chodzi o sprawdzenie połączeń, czy kostki są dobrze podłączone itp...
Istnieje strona translate.google.pl. Można wkleić zdanie do tłumaczenia.
I tak: check for loose wires or connectors at fuel injectors w tłumaczu widnieje jako "sprawdzić luźnych przewodów lub złączy na wtryskiwacze paliwa". W sumie zrozumiałe przetłumaczenie.
Odkopuję temat, bo niestety wciąż aktualny. Przypomnę może w skrócie. Mam gaz w sekwencji. Na gazie silnik chodzi ok, natomiast na benzynie falują obroty, czasami spadną tak nisko, że gaśnie. A przy dodawaniu gazu dławi się. Jak zresetuję kompa i go nauczę wszystko jest pięknie i ładnie, zarówno na gazie jak i waszce. Niestety po kilku uruchomieniach sytuacja wraca do stanu jak opisuję. Wymieniłem sondę lambda, silniczek krokowy, a nawet całą przepustnicę, czyli również wtryski. Dodam, że czasem wyskoczy check engine podczas jazdy, ale tylko czasem i ma to miejsce przy odpuszczeniu pedału gazu jak jadę na lpg. Błąd ten ma nr 16. Procedury nie przeprowadzałem, ale co tu przeprowadzać, skoro przepustnicę drugą wsadziłem i jest to samo. Chcę jeszcze zrobić taki test, żeby zalać sporo waszki, zresetować i nauczyć kompa i jeździć tylko i wyłącznie na benzynie i zobaczyć, czy obroty również zaczną falować, czy też nie. Jeśli nie, tzn. że na benzynie rozregulowuje się przez jazdę na gazie, no ale czemu? Tak przecież nie powinno być. Jaka może być przyczyna ? Może komputer gazu do dupy ? Nie wiem no, ratujcie bo nie wiem co robić a tu już zimno jest i trzeba te kilka min na benzynie przed przełączeniem na gaz jeździć a się nie da :/ No i pytanie jeszcze jak wyeliminować błąd nr 16, skoro przepustnicę wymieniłem a błąd dalej jest ? Może to coś z elektryką ? Ech, wymiękam..
Filtr paliwa + płyn do czyszczenia wtryskow.
Jak na gazie jest ok to znaczy ze prąd i powietrze sa ok czyli wina w benzynie.
Jak po wymianie filtra i przepyceniu auta na tym płynie do wtryskow bedzie to samo pewnie umiera pompa albo masz nieszczelnosc w układzie paliwowym.
EDIT - przepustnice zmieniles, a jakis czujnik położenia jej tez?
Moze komp zdycha - cieżko cos wymyślić nowego.
Przepustnicę czyściłem z wtryskami, nic to nie dało i potem kupiłem całą nową przepustnicę i również nie pomogło. No właśnie wiem, że wina w benzynie, tylko pytanie gdzie. Pompa.., nie wydaje mi się, ponieważ po resecie komputera chodzi jak nóweczka i dopiero stopniowo się jakby rozstraja. Ale po resecie i nauczeniu jak polatałem na mieście na waszce to szła idealnie. Nieszczelność.. też raczej nie. Czujnik położenia przepustnicy ? A gdzie on jest ? Wymieniłem tylko przepustnicę nic więcej, ale tutaj nie ma co się doszukiwać błędów, bo przed wymianą było tak samo przecież. Jedyne sensowne to może właśnie ten komp. Zdarza się, że się w ogóle to to psuje ? A co powiesz o check engine nr 16 ?
I tak btw, gdzie ten komputer w aucie siedzi ?
dla OBD1 - Code 16 = Fuel Injector - Wtrysk paliwa (szeroko rozumiane pojecie)
Komputer jest po prawej stronie auta pod schowkiem na prawej sciance.
Kolega ma Solke d16z6 i padl mu komp teraz. 2tyg auto stoi bo komputer to nie najtansza zabawa
EDIT: Czujnik Polozenia Przepustnicy = TPS - Trotthle Position Sensor - to blad nr 7 wiec chyba nie :/ sam juz nie wiem
Komputer do mojego D15B2 na allegro za 30zł z przesyłką więc nie taka droga wcale.
Komputer do mojego D15B2 na allegro za 30zł z przesyłką więc nie taka droga wcale.
A wiesz czy masz OBD0 czy OBD1 ?
A o co z tym chodzi ? :)
Kod na moim kompie to APR a w kodzie na końcu jest G01, czy to o to chodzi ? Komp, który chciałem kupić też ma APR ale G00. To ma jakieś znaczenie ?