Zobacz pełną wersję : Łożysko z piasta w tylnych kolach.
Mam do wymiany oba lozyska bo slychac wycie z tylnych kol.
Nie chce kupowac nowych, bo to dla mnie zbyt duzy wydatek, a poza tym dlugo nie bede jezdzil autem. Chcialbym to zrobic jak najtanszym kosztem i zastanawiam sie nad 2 opcjami:
1. Mam niedaleko szrot na ktorym jest mnostwo Civicow 5 gen. Myslalem aby zalozyc do siebie lozysko z piasta od Civa 5 gen , ale nie mam pewnosci ze podejdzie ono do mojej Coupe 6 gen. Czy piasta w aucie z ABSem rozni sie od piasty w aucie bez ABSu? Czy ktos wie jaka jest srednica tych lozysk i czy mozna je zamiennie stosowac miedzy 5 i 6 gen?
2. Czy na pewno nie da sie przelozyc samego lozyska? Gdybym mial dostep do palnika acetylenowego, rozgrzalbym piaste aby wybic stare lozysko, a nastepnie przy pomocy prasy wcisnalbym nowe lozysko w loze starej piasty. Ta operacja wydaje mi sie dziecinnie prosta. Czy sie myle?
piasty sa zamienne wiec chyba lozyska tez(o ile masz te duuuuze bebny - bo sa male i duze)
ja bym polecial w wymiane-koszrt nieduzy za lozyko (nie kupuj pod model tylko w spec sklepie z łozyskami a cena moze byc nawet 30%) i mial 100% ze zrobisz raz a dobrze (a z uzywka róznie moze byc....)
jak juz uzywka to po taniosci cala piasta/wahacz moze byc łatwie nawet....
z tego co sie orietuje to w niektorych autach gdzie sa wymienne cale piasty to bieznia zew lozyska to jest wlasnie piasta tak wiec samego lozyska sie wtedy nie da wymienic.
nie pamietam natomiast jak jest w hance :/ wymienialem ale nie pamietam, a nie mam na m-scu zeby sprawdzic.
zamowie se na jutro to dam znaka :afro:
powiedz mi czy masz abs czy nie to zamowie takie jakie ma byc i sie zobaczy
z tego co sie orietuje to w niektorych autach gdzie sa wymienne cale piasty to bieznia zew lozyska to jest wlasnie piasta tak wiec samego lozyska sie wtedy nie da wymienic.
nie pamietam natomiast jak jest w hance :/ wymienialem ale nie pamietam, a nie mam na m-scu zeby sprawdzic.
zamowie se na jutro to dam znaka :afro:
powiedz mi czy masz abs czy nie to zamowie takie jakie ma byc i sie zobaczy
Hmmm jesli jest tak jak mowisz, to rzeczywiscie samego lozyska nie da sie wymienic :/
Obejrzalem fotki piasty na tej aukcji http://moto.allegro.pl/item243682472_piasta_tylna_honda_civic_cena_brutto _.html i chyba masz racje.
Moje auto ma bebny z tylu i jest wyposazone w ABS.
ok bed mal jutro na 14-ta takze obejze i cos powiem.
tak na marginesie z zamiennikow : kager(i to bedzie org. prawdopodobnie) -- 430 pln, cx -- 330 pln
pzdr
Mam mozliwosc kupic uzywki od rozbitej Coupe 6 gen , ale z silnikiem 125 KM VTEC.
Czy ktos sie orientuje czy w VTECu byly z tylu tarcze czy bebny? Czy te piasty od niego beda pasowac do mojego ?
piasty maja takie same nr katalogowe takze pasuja do y7 i y8 i nawet b16a2 bebny z abs'em powinny miec to samo
i piasta od 6 gen pasuje do 5gen (no i odwrotnie)
Zmieniałem piastę. Nie ma sensu z całym wahaczem bo nawet używkę demontujesz w ten sposób, że zdejmujesz kapsel na środku i odkrecasz dużą nakrętkę, i piasta pięknie schodzi (to oczywiście po zdjęciu bębna).
Tylko ściągając trzeba ostrożnie i najlepiej od spodu palcami podtrzymać, bo bieżnia jest pasowna do ośki i jak szarpniesz to wyrwiesz bieżnię z łożyska i zostanie na ośce. A wtedy to już możesz wyrzucić całość bo nawet jak wciśniesz spowrotem, będzie wyło.
no jest tak jak myslalem bieznia zew lozyska to jest wlasnie piasta
Jestem zalamany :(
Caly czas cos wyje mi z tylu auta.
Poprzednie opony mialem wyzabkowane i troche powodowaly wycie. Wymienilem amorki i opony i wycie troszke sie uciszylo. Jednak nawet po tej wymianie, kazdy kto ze mna jechal mowil zawsze: "Lozyska z tylu Ci wyją".
Dzis wymienilem oba lozyska w tylnych kolach i prawie nie slychac zadnej poprawy :/
Dochodze do wniosku, ze tylna czesc nadwozia jest bardzo malo wygluszona i slychac szum opon.
Macie jakies inne pomysly?
Jestem zalamany :(
Caly czas cos wyje mi z tylu auta.
Poprzednie opony mialem wyzabkowane i troche powodowaly wycie. Wymienilem amorki i opony i wycie troszke sie uciszylo. Jednak nawet po tej wymianie, kazdy kto ze mna jechal mowil zawsze: "Lozyska z tylu Ci wyją".
Dzis wymienilem oba lozyska w tylnych kolach i prawie nie slychac zadnej poprawy :/
Dochodze do wniosku, ze tylna czesc nadwozia jest bardzo malo wygluszona i slychac szum opon.
Macie jakies inne pomysly?
ja mam po wczorajszo/dzisiejszej zabawie ze swapem hamulców...
przełozyłem sobie hamulce do tylu (tarcze zalozylem zamiat bebnów)
i pojawilo sie buczenie takie wlasnie jak przy łozyskach
sprawca jest 1 tarcza, ktora ma "nalot" w 1 miejscu (autoz tymi hamulcami stalo wczesniej) i on pulsacyjnie chuczy..
przy jeżdzie nie slychac pulsacji tylko wlasnie mairowe buczenie jak z łozysk.
generalni moze wlasnie takie buczenie powstawac prz delikatnie krzywej tarczy z tyłu badz osłonie tarczy dotykajacej delikatnie tarczy podczas jazdy...
wszystko do sprawdzenia-jesli masz tarcze z tyłu :)
No nie mam tarcz.
Ale podsunales mi pomysl, aby sprawdzic hamulec reczny . Zawsze lubilem miec mocno podciagniety.