Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nadmierne spalanie c.d.

pzyro
12-09-07, 11:13
Witam
Civic 96 D15Z3 1.5Vtec
Temat poruszany jednakze nie znalazlem dokladnie podobnego zachowania silnika jak w moim przypadku takze zakladam nowy watek (urazonych przeprasza :) )

Wiec auto pali jak traktor 10 - 12 l /100km przy jezdzie mieszanej i w miare spokojnej
Czesto czuje jak silnik "szarpie" zwlaszcza przy jezdzie ze stala predkoscia aczkowliek zdarza sie to podczas przyspieszania. Gdy uruchamiam silnik zimny czuje zapach benzyny. Podczas jazdy na zimnym silniku - zmiany biegu na bieg jalowy obroty spadaja ponizej "normy" i po chwili wracaja na miejsce.
Wczesniej miale blad 48 a wiec sonda lambda - wymienilem zrobilem reset jak mi radziliscie urruchomilem silnik zaczekalem do momentu wlaczenia wentylatora, wymienilem olej, pasek i napinacz rozrzadu filtr oleju.
Wszyscy mi mowia wymien sonde to odpada jest nowa :/
Prosze o jakies sugestie

Z gory dzieki pozdrawiam

s3kawek
12-09-07, 11:26
Witam
Civic 96 D15Z3 1.5Vtec
Temat poruszany jednakze nie znalazlem dokladnie podobnego zachowania silnika jak w moim przypadku takze zakladam nowy watek (urazonych przeprasza :) )

Wiec auto pali jak traktor 10 - 12 l /100km przy jezdzie mieszanej i w miare spokojnej
Czesto czuje jak silnik "szarpie" zwlaszcza przy jezdzie ze stala predkoscia aczkowliek zdarza sie to podczas przyspieszania. Gdy uruchamiam silnik zimny czuje zapach benzyny. Podczas jazdy na zimnym silniku - zmiany biegu na bieg jalowy obroty spadaja ponizej "normy" i po chwili wracaja na miejsce.
Wczesniej miale blad 48 a wiec sonda lambda - wymienilem zrobilem reset jak mi radziliscie urruchomilem silnik zaczekalem do momentu wlaczenia wentylatora, wymienilem olej, pasek i napinacz rozrzadu filtr oleju.
Wszyscy mi mowia wymien sonde to odpada jest nowa :/
Prosze o jakies sugestie

Z gory dzieki pozdrawiam

Filtr powietrza sprawdzałes?

pzyro
12-09-07, 11:33
Tak, wydawal sie ok ale dla pewnosci wymienilem na nowy

bilet44007
12-09-07, 12:47
Siemka nie kopci ci przypadkiem na czarno może dostaje za dużo mieszanki paliwowej zalewa go nie przepala i szarpie sprawdz świece i przewody WN

pzyro
12-09-07, 14:54
Nie kopci ale moze to dobry trop zaraz pojade po swiece i wymienie

[ Dodano: Sro 12 Wrz, 2007 ]
wymienilem swiece i jest ,,,,,,,,,,,,jeszcze gorzej :/ szarpie jak wsciekly jak tylko probuje troche przyspieszyc

wymienilem swiece i jest jeszcze gorzej jesli chodzi o szarpanie jak tylko probuje przyspieszyc szarpie strasznie :/

sorki za napisalem dwa razy ale nie pokazalo mi tego postu wczesniej :/

qba1983
12-09-07, 22:19
a co z sonda lambda? moze to tu jest problem, w d15z3 najczestrzym problemem powodujacym wieksze spalanie jest wlasnie sonda lambda.

pzyro
12-09-07, 23:27
sonda lambda wymieniona jak napisalem wyzej - koputer nie pokazuje zadnych bledow

crash
13-09-07, 20:48
identyczne problemy mialem w moim d15z3 jak padla mi sonda ale jak mowisz ze wymieniles na nową to odpada, przyznam ze dziwna sprawa, kupiles sonde pieciozylową za ok 900zł ??

qba1983
13-09-07, 21:26
onda lambda wymieniona jak napisalem wyzej - koputer nie pokazuje zadnych bledow
to ze kom nie pokazuje bledu nie musi oznaczac ze soda jest ok, ale skoro ja wymieniles...
tez mnie korci i zapytam
kupiles sonde pieciozylową za ok 900zł ??

TeeS1975
14-09-07, 12:03
ziom wymień jeszcze przewody wysokiego, i filtry powietrza i przede wszystkim paliwa

pzyro
15-09-07, 13:35
Tak kupilem 5-zylkowa sonde za okolo 150 funtow czyli troszke taniej, na brytyjskim e-bay jakis czas temu widzialem te sondy (nowe) za okolo 100 funtow jednakze zdecydowalem sie na zakup w salonie - sam nie wiem czemu hehe:) Jak widac cena troche nizsza niz w polsce gdyby ktos potrzebowal to sie polecam na przyszlosc.
Wracajac do tematu po wyianie swieczek jak pisalem bylo jeszcze gorzej wiec kupilem kable i....... nie chce chwalic dnia przed zachodem.. ale poki co nic mi nie szarpie a jak ze spalaniem napisze za jakis czas jak troche pojezdze :)
dzieki wszystkim za pomoc

civVI
28-06-08, 00:03
Może wystarczy zmienić przewody paliwowe, może są dziurawe i leje się przez nie paliwo. u mnie tak było. Po wymianie przewodów paliwowych spalanie spadło do normy.

Xus
28-06-08, 11:17
jezeli sonda mowisz ze jest spoko musi byc cos z WN sprawdz kopulke palec moze gdzies ci tam cos ucieka i dlatego tak wariuje. moze byc uszkodzony palec lub peknieta kopulka mialem