Zobacz pełną wersję : Kłopot ze zbieznoscia...
Podczas ustawiania geometrii i zbieznosci diagnosta powiedzial mi ze prawe tyne kolo jest pochylone i nie da sie tego ustawic bo trzeba szukac przyczyny mechanicznej. Widac podobno po podniesieniu auta ze tylne kola maja inny pochyl. Co moze byc przyczyna pochyłu 1 kola w stosunku do drugiego? Zastanawiam sie czy cos z wahaczem, amortyzatorem, zwrotnica lub cos innego?
Witam,
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?150275-minusowe-pochylenie-k%F3%B3-tylnej-osi-ponad-norm%EA&highlight=minusowe
tutaj poruszany był ten sam temat.
dzieki za linka, niestety w tamtym watku rozwiazania nikt nie znalazl.
Jak to nie!? Regulowany górny wahacz tzw. Camber Kit.
Nie wydaje mi się żeby camber kit był rozwiązaniem. W sprawnym samochodzie powinno się dokonywać regulacji bez wymiany części na jakieś samodzielnie dłubane czy inne cuda "tjuningowe". To tak jak by z powodu słabego odpalania w zimę zmieniać układ zapłonowy na jakiś przeznaczony do sportu.
Poczytaj tamten wątek. W Hondzie VII gen nie masz możliwości regulacji pochylenia tylnego koła. Jest tylko regulacja zbieżności.
Pochylenie zmienia się w zależności od ugięcia sprężyny. Możesz wymienić sprężyny na nowe, ale przypadki z forum wykazują, że nie zawsze rozwiązuje to problem. Rozwiązaniem pewnym jest Camber Kit.
Można więc jeździć z pochylonymi kołami i ścinać opony, albo zainwestować w nowe sprężyny na tył lub Camber Kit.
Czyli kolejna niedoróbka VII gen. Ale lipa... Że też dopiero teraz dowiaduję się że jeżdżę taka niedopracowaną konstrukcją.
Bez przesady, przynajmniej elektronikę masz niezawodną ;-) A z pochyleniem tylnych kół nie wszyscy się borykają. Ja ten problem mam tylko w Type-R na jednym kole. W Type-S jest wszystko OK.
JDMShop_pl
20-09-12, 17:35
Elektronika też ważna rzecz,więc tutaj można powiedzieć,że coś jest kosztem czegoś. Tak naprawde regulacja wahacza eliminuje problem,potem ustawisz zbieżność jeszcze raz. Zobaczysz,że da radę.