PDA

Zobacz pełną wersję : Przyspiezenie auta

Marcelinho
13-09-12, 20:18
Siemano wszystkim. Słuchajcie nie wiem co ma to do siebie ale generalnie wydaje mi się że samochód ma zdecydowanie lepsze przyspieszenie podczas deszczu jak jest mokro, wilgotno pada niż jak jest ładna pogoda czy może to mieć jakiś wpływ i znaczenie w przyspieszeniu? Jak jest ładna pogoda to tak jakby coś ją przyduszało a jak jest mokro to idzie jak zła. O co może chodzić?:>

Gr4b3Q
13-09-12, 20:32
ładna pogoda - gorąco
Pada - chłodno

Chłodno - powietrze zawiera więcej tlenu (jest gęstsze) - lepsze spalanie - większa moc
Gorąco - rzadkie powietrze - mniejsza moc.

Poczytaj o CAI (Cold air intake)

KAMIL21
13-09-12, 20:35
taka sama różnica jest w gorące i chłodne dni? bo może chodzić o temperaturę powietrza które dochodzi do filtra ale nie sądzę żeby robiło to taką kolosalną różnicę ;)

Ooo Gr4b3Q wyprzedził mnie z odpowiedzią tylko jego jest bardziej dokładna :P

skolopendra
14-09-12, 11:37
Chłodno - powietrze zawiera więcej tlenu (jest gęstsze) - lepsze spalanie - większa moc
Gorąco - rzadkie powietrze - mniejsza moc.

Poczytaj o CAI (Cold air intake)

dokładnie tak jest

muzg
15-09-12, 12:20
Ja sobie wywierciłem otwór w blasze pod maską (tam gdzie jest dolot), żeby mieć dojście powierzchni między nadkolem, a zderzakiem. Wywierciłem dziurę w zderzaku i doprowadziłem powietrze takim przewodem --> http://www.j-parts.pl/uploads/_CGSmartImage/Przewod-powietrza-SUPERPOWER-PLUS-BLACK-1-7a0c87d945eb6a5a96f364a998c29ccc.jpg.
Tak ta końcówka wygląda w zderzaku --> http://srvimg17.tablica.pl/images_tablicapl/11990135_6_644x461_220-konna-honda-civic-_rev001.jpg

Mam seryjny dolot, a różnica jest wyczuwalna, w bardzo ciepłe dni auto przestało mi słabnąć i ma lepszą reakcję na gaz.

Lopez
29-05-13, 02:53
Podłącze się do tematu ;)
U mnie natomiast jest całkowicie odwrotnie, suche i chłodne dni = autko śmiga aż miło, gorące - zamuła, duża wilgotnośc powietrza, długotrwały deszcz = zamuła jak w upały ... Ostatnio jest pogoda jaka jest, leje cały czas i czuc to strasznie niestety. Tak samo jest w suche ale gorące dni - dzień i straszny zaduch i samochód nie jedzie jak potrzeba, a wieczór/noc tego samego dnia już dużo lepiej się zbiera..
Co do tego gorące/zimne powietrze to rozumiem ale ta wilgotnośc jest conajmniej dziwna..? Bo również zdarzają się dni gorące, upały itp ale powietrze jest jakby dośc rześkie i wtedy autko nie ma takiej zamuły :)
pozdro

Jacek1983
29-05-13, 06:34
Jak Ci zamula podczas wilgotnych dni to sprawdź przewody WN lub kopułkę czy nie jest wilgotna ew. wymień uszczelkę pod nią.

W ciepłe dni mi też zamula, norma w Civic, trzeba poprawić dolot powietrza.

Muzg --> drugi link nie działa.

RRa
29-05-13, 08:23
jacek1983-> spójrz kiedy mózg to pisał

sry za ot

Jacek1983
29-05-13, 23:36
jacek1983-> spójrz kiedy mózg to pisał

sry za ot

No fakt, tak chciałem ten dolocik zobaczyć, że nie zwróciłem uwagi.