PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana skrzyni biegów 1.4iS

neon86
13-09-12, 20:05
Jestem tutaj nowy więc wybaczcie ewentualne błędy :)
Na wstępie zaznaczam iż jestem raczej mało zaawansowany jeśli chodzi o mechanikę dlatego też opiszę całą sytuację. Zakupiłem Civic-a w wersji 5D 1.4iS zaraz po zakupie powyżej prędkości 80 km/h zaczynało trząść autem (tylko podczas przyśpieszania) były właściciel stwierdził iż może to być felga o której zapomniał wspomnieć felga ta została dwa dni później wymieniona i wyważona mimo to bez zmian. Samochód poszedł do mechanika diagnoza: półoś prawa, w dniu dzisiejszym półoś ta została również wymieniona ale okazało się że trzeba będzie również wymienić skrzynie biegów i teraz pojawia się pytań parę jak można takową skrzynię sprawdzić ? na co zwracać uwagę ? oraz czy skrzynia z anglika może się jakkolwiek różnić ?
Silnik: D14z4

probestic
13-09-12, 20:08
Śmiało bierz z anglika. P&P.
Jak złapiesz za wałek, to nie powinno być większych luzów i niepokojących dźwięków ... choć kurcze ciężko to wytłumaczyć komuś, kto z tym styczności nie miał.

neon86
14-09-12, 07:02
Śmiało bierz z anglika. P&P.
Jak złapiesz za wałek, to nie powinno być większych luzów i niepokojących dźwięków ... choć kurcze ciężko to wytłumaczyć komuś, kto z tym styczności nie miał.
Dzięki za odpowiedź :)
A nie orientujesz się może na ile się opłaca taką skrzynię regenerować ? mechanik jest generalnie przeciwny takiemu rozwiązaniu.

Karolniki
14-09-12, 07:22
Dzięki za odpowiedź :)
A nie orientujesz się może na ile się opłaca taką skrzynię regenerować ? mechanik jest generalnie przeciwny takiemu rozwiązaniu.
Nie regeneruj tylko znajdź dobrą i wymień .

probestic
14-09-12, 07:54
Nie regeneruj. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz czasami jeszcze 'na samochodzie' do sprawdzenia i za śmieszne pieniądze.

mirasek
14-09-12, 08:26
Z jakiego powodu trzeba wymienić skrzynię? Jaka jest diagnoza mechanika?

neon86
14-09-12, 10:31
Z jakiego powodu trzeba wymienić skrzynię? Jaka jest diagnoza mechanika?

Z tego co mi pokazywał jest dość duży luz na prawym gnieździe (zimmeringu?) gdzie wchodzi półoś oraz rozpędził kółka a podniesionym samochodzie i z tego co widziałem prawe kółko zatrzymywało się o wiele szybciej.
Tyle jeśli chodzi o moją wiedzę na ten temat.

Nie regeneruj. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz czasami jeszcze 'na samochodzie' do sprawdzenia i za śmieszne pieniądze.

Właśnie znalazłem coś takiego tyle że to jest anglik właśnie ;) i teraz pojawia się kolejny problem ponieważ ten samochód jest już częściowo rozebrany i nie da rady tej skrzyni sprawdzić przy większych prędkościach ( do testu pozostaje tylko osiedle) a nie chce kupić skrzyni w podobnym w jakim aktualnie posiadam. Dodam że nie da rady całego przodu podnieść.

K4MiK4dZe
05-10-12, 07:23
Witam. Mam też podobny problem że mi trzesie moja Hondzia tylko ze u mnie powyzej 100km/h i mam prosbe jak wymienisz skrzynie i bd juz normalnie daj znac to ja tez bd musial to zrobic..

mirasek
05-10-12, 09:49
Ciekawe diagnozy. Trzęsie autem od skrzyni? :) Jak skrzynia pada to szumi, wyje, biegi zgrzytają, robi się luz na dyfrze i inne cuda wianki ale nie ma to wpływu na wibracje podczas jazdy. Ogarnijcie sobie półosie, przeguby wew. i zew., łożyska, piasty, hamulce, felgi, opony.

karas
05-10-12, 15:36
jak juz zamontujesz nowa skrzynie zmien odrazu tak na wszelki wypadek uszczelniacze polosi w skrzyni. ja tego nie zrobiłem i niestety uszczelniacz puscil, nie wspomne o koszcie nowego mtf'u nowego uszczelniacza i robocizny.

Mietek997
16-10-12, 15:59
Podepnę się do tematu. Mam takie objawy w aucie że jak przycisnę tak do 140 i następnie zwalniam silnikiem to tak przy prędkości 90-100 oczywiście zwalniając zaczyna coś trzeszczeć z prawej strony z przodu . Potem klekocze tak jak by coś się obstukiwało. Na luzie nic nie klekocze .Jeździłem w kółko w prawą i lewą stronę i przeguby nie stukają. Te klekotanie zawsze pojawia się jak jeżdżę ostro , a następnie zwalniam i pojawia się stukanie i trzeszczenie. Biegi normalnie oprócz wstecznego który nie zawsze wchodzi za pierwszym razem Dodam jeszcze że pojechałem na szarpaki i pan powiedział mi że w zawieszeniu jest all ok. Więc pada skrzynia?

Brylant1
16-10-12, 16:03
Luz na przegubie wewnętrznym może być przyczyną.

Mietek997
16-10-12, 16:11
Jak pojechałem do paru mechaników to nikt się określić nie mógł od razu by całe auto rozkręcali.
Luz na przegubie czyli ? ,cały przegub do wymiany ?