Zobacz pełną wersję : Wymiana skrzyni biegów 1.4iS
Jestem tutaj nowy więc wybaczcie ewentualne błędy :)
Na wstępie zaznaczam iż jestem raczej mało zaawansowany jeśli chodzi o mechanikę dlatego też opiszę całą sytuację. Zakupiłem Civic-a w wersji 5D 1.4iS zaraz po zakupie powyżej prędkości 80 km/h zaczynało trząść autem (tylko podczas przyśpieszania) były właściciel stwierdził iż może to być felga o której zapomniał wspomnieć felga ta została dwa dni później wymieniona i wyważona mimo to bez zmian. Samochód poszedł do mechanika diagnoza: półoś prawa, w dniu dzisiejszym półoś ta została również wymieniona ale okazało się że trzeba będzie również wymienić skrzynie biegów i teraz pojawia się pytań parę jak można takową skrzynię sprawdzić ? na co zwracać uwagę ? oraz czy skrzynia z anglika może się jakkolwiek różnić ?
Silnik: D14z4
Śmiało bierz z anglika. P&P.
Jak złapiesz za wałek, to nie powinno być większych luzów i niepokojących dźwięków ... choć kurcze ciężko to wytłumaczyć komuś, kto z tym styczności nie miał.
Śmiało bierz z anglika. P&P.
Jak złapiesz za wałek, to nie powinno być większych luzów i niepokojących dźwięków ... choć kurcze ciężko to wytłumaczyć komuś, kto z tym styczności nie miał.
Dzięki za odpowiedź :)
A nie orientujesz się może na ile się opłaca taką skrzynię regenerować ? mechanik jest generalnie przeciwny takiemu rozwiązaniu.
Dzięki za odpowiedź :)
A nie orientujesz się może na ile się opłaca taką skrzynię regenerować ? mechanik jest generalnie przeciwny takiemu rozwiązaniu.
Nie regeneruj tylko znajdź dobrą i wymień .
Nie regeneruj. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz czasami jeszcze 'na samochodzie' do sprawdzenia i za śmieszne pieniądze.
Z jakiego powodu trzeba wymienić skrzynię? Jaka jest diagnoza mechanika?
Z jakiego powodu trzeba wymienić skrzynię? Jaka jest diagnoza mechanika?
Z tego co mi pokazywał jest dość duży luz na prawym gnieździe (zimmeringu?) gdzie wchodzi półoś oraz rozpędził kółka a podniesionym samochodzie i z tego co widziałem prawe kółko zatrzymywało się o wiele szybciej.
Tyle jeśli chodzi o moją wiedzę na ten temat.
Nie regeneruj. Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz czasami jeszcze 'na samochodzie' do sprawdzenia i za śmieszne pieniądze.
Właśnie znalazłem coś takiego tyle że to jest anglik właśnie ;) i teraz pojawia się kolejny problem ponieważ ten samochód jest już częściowo rozebrany i nie da rady tej skrzyni sprawdzić przy większych prędkościach ( do testu pozostaje tylko osiedle) a nie chce kupić skrzyni w podobnym w jakim aktualnie posiadam. Dodam że nie da rady całego przodu podnieść.
Witam. Mam też podobny problem że mi trzesie moja Hondzia tylko ze u mnie powyzej 100km/h i mam prosbe jak wymienisz skrzynie i bd juz normalnie daj znac to ja tez bd musial to zrobic..
Ciekawe diagnozy. Trzęsie autem od skrzyni? :) Jak skrzynia pada to szumi, wyje, biegi zgrzytają, robi się luz na dyfrze i inne cuda wianki ale nie ma to wpływu na wibracje podczas jazdy. Ogarnijcie sobie półosie, przeguby wew. i zew., łożyska, piasty, hamulce, felgi, opony.
jak juz zamontujesz nowa skrzynie zmien odrazu tak na wszelki wypadek uszczelniacze polosi w skrzyni. ja tego nie zrobiłem i niestety uszczelniacz puscil, nie wspomne o koszcie nowego mtf'u nowego uszczelniacza i robocizny.
Podepnę się do tematu. Mam takie objawy w aucie że jak przycisnę tak do 140 i następnie zwalniam silnikiem to tak przy prędkości 90-100 oczywiście zwalniając zaczyna coś trzeszczeć z prawej strony z przodu . Potem klekocze tak jak by coś się obstukiwało. Na luzie nic nie klekocze .Jeździłem w kółko w prawą i lewą stronę i przeguby nie stukają. Te klekotanie zawsze pojawia się jak jeżdżę ostro , a następnie zwalniam i pojawia się stukanie i trzeszczenie. Biegi normalnie oprócz wstecznego który nie zawsze wchodzi za pierwszym razem Dodam jeszcze że pojechałem na szarpaki i pan powiedział mi że w zawieszeniu jest all ok. Więc pada skrzynia?
Luz na przegubie wewnętrznym może być przyczyną.
Jak pojechałem do paru mechaników to nikt się określić nie mógł od razu by całe auto rozkręcali.
Luz na przegubie czyli ? ,cały przegub do wymiany ?