Zobacz pełną wersję : Wymiana podstawowych płynów i elementów po zakupie samochodu.
Witam kupiłem ostatnio HONDA Civic Hatchback VI 1.5 i 114 KM. W aucie zamontowana jest instalacja gazowa BRC na gazie przejeachane jest ok. 35tyś. km a ogólny przebieg to 236tyś. km. Chciałbym sie dowiedzieć jakie polecacie świece, kable WN, olej silnikowy oraz filtr paliwa i oleju. Co jeszcze oprócz tych wymienionych elementów powinienem wymienić?
Ja poprzestałbym na oleju i filtrach. Olej, zależy jaki był wcześniej, filtr najlepiej oem. No i rozrząd, chyba, że wierzysz sprzedającemu.
Świece niby co 60k km warto zmienić.
Rozrząd to oczywista sprawa będę wymieniał na wiosnę. Olej wcześniej był Lotos 10w40. I wlaśnie sie zastanawiam jaki najlepiej wlać do tego auta z gazem.
Wlej sobie Valvo 10w40 Maxlife. Moja Hanka ze 170 tysiącami tylko na gazie może Ci go śmiało polecić :P
Reszty na siłę nie wymieniaj - lepiej niech ktoś posprawdza konkretnie stan kabli, świec itp. Szkoda tak walić kasę i wymieniać żeby tylko wymienić. To czasami nie daje żadnego efektu prócz ubytku w portfelu.
Czyli kwestia oleju silnikowego była by wyjaśniona a jaki tam jest filtr oleju w tym samochodzie ? A co do tych wymian to może i faktycznie bez sensu ładować pieniądze skoro może być dobre.
Rozrząd, jeśli nie jesteś pewien co i jak - na tak.
Olej tak czy inaczej żeby mieć świadomość ewentualnego 'brania' - na tak.
Reszta rzeczy o których wspomniałeś - jeśli nie jesteś w stanie sam ocenić, zleć to komuś zaufanemu. O i tyle :)
Idzie zima - dobrze by było wiedzieć jak tam z temperaturą zamarzania płynu :]
Tak wiem płyn chłodniczy wymienie przed pierwszymi mrozami :) Z tymi kablami i świecami to kompletnie nie mam pojecia kiedy były wymieniane. A czy spalanie gazu rzędu 12.5l w tym samochodzie to normalne ?
skorzystam i sam sie pod łącze do tematu. Mam hanke 1.4 is d14z4 przejechane 210tyś gdy go kupiłem miał gdzieś około 200 i jeździła na oleju 5w 50 mobile wiec przy wymianie oleju zalałem taki sam lecz nie jestem z niego zadowolony gdyż moim zdaniem szybko sie ,,przepalił". zamierzam zalać go teraz valvo... 5w 50 gdyż mimo przebiegu hania nie bieże ani gram wiec nie bede sie przeżucał na inna kat np. 10w 40 myśłałem tez nad motulem ale jest tylko 5w 40, co byście wogóle doradzili???
to jest nie normalnie żeby ci tyle paliła zmien swiece na paltyne troche zapłacisz wiecej ale efekt super... Świece powinno sie zmieniać gdy zauważysz znacznie wzrastające spalanie lub gdy przerywa i ma np. słabszego kopa
Dobra, skoro już napisałeś o tym spalaniu, to faktycznie, jest za wysokie ... ale nadal nie jestem zdania, by coś 'zmieniać' i że niby wymiana świec pomoże. Nie przy takim spalaniu.
Możesz mieć zwyczajnie za bogato i też będzie wysokie spalanie i spadek mocy. Nie musi być tutaj na rzeczy nic z elementów typu świece/kable/filtry.
Regulacja LPG. Jak nie pomoże, to wtedy szukać dalej.
Jakie powinno być max spalanie gazu przy instalacji tego typu ? No własnie zauważyłem że auto nie chce sie zbierać tak jak na benzynie tzn szarpie nim przy rozpędzaniu więc jeszcze odkręciłem taki "dozownik gazu" o pół obrotu i troche sie poprawiło juz tak nie szarpie.
Instalacja będąca hybrydą I i II generacji w tym silniku? Dziwię się, że ktoś to jeszcze zakłada. Pojedź do gazownika i niech to wyreguluję na analizatorze, a po wszystkim sprawdź jak to się zachowuję w normalnej jeździe i jak osiągi są dużo gorsze niż na benzynie to odkręć o 1/4 obrotu śrubę i ponownie sprawdź. Nie jeździj na zubożonej mieszance bo może to przyspieszyć zużycie zaworów i gniazd zaworowych.