Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wkaznik poziumu gazu na desce 5gen

smoku93
12-09-12, 20:46
witam.
na wstępie powiem że przekopałem forum jak i google i nie bardzo znalazłem interesującą mnie odpowiedz.
posiadam gaz w swoim EG3 i z racji tego ze z przodu mam tylko kontrolke rezerwy myśle nad tym aby zrobic jakiś wskażnik poziomu LPG. w trakcie poszukiwań jakichs patentów natknąłem sie na wątek w którym była mowa o wskazniku lpg na desce. czyli gdy jedzie na benzynie na dersce pokazuje stan PB a gdy przelaczy na gaz wskazówka opada nastepnie zaczyna pokazywac stan LPG. szukałem informacji na temat tego ale nigdzie nie znalazłem dotyczących hondy. wiem tylko tyle ze sprawa nie jest taka prosta i zalezy duzo od wskaznika na butli oraz od charakterystyki wskaznika PB. stąd moje pytanie, czy ktoś natknął sie na takie cos lub ma u siebie? jakies patenty jak to zrobic? dla ułatwienia dodam ze wskaznik na butli mam lecho 20k

vnv_nation
12-09-12, 23:26
Serio chce ci sie w to bawic i bez sensu kase wydawac? Przeciez przy gazie wystarczy tankowac co 300km i licznik zerowac. W polsce na praktycznie kazdej stacji lpg mozna zatankowac wiec raczej nie ma strachu ze braknie..

yautja
13-09-12, 09:49
Raczej ciężka sprawa. Musiałbyś robić indywidualnie dobrany konwerter, bo charakterystyka obu czujników (pływak PB i pływak LPG) jest dość różna. Poszukaj tematu "Elektroniczny wskaźnik paliwa (...)" - tam dość wnikliwie autor zgłębił działanie pływaka PB. Pływak LPG musiałbyś pomierzyć sam.

smoku93
13-09-12, 16:23
wiem o tym ze cieżka sprawa. czytam po internecie że ludzie stosują rozne tranzystory aby zmienic poszczegolne wartosci napięć tylko szkopuł w tym że w butlach gazowych czujniki poziomu mają różne rezystancje. dlatego pytanie kieruje bardziej do kogos kto sie juz w tym bawił lub wie mniej wiecej jak temu podołać

Brylant1
13-09-12, 16:59
Gra nie warta swieczki, zapala sie rezerwa jedziesz tankujesz i po problemie.

yautja
14-09-12, 14:37
Lepiej kup gotowca...
http://moto.allegro.pl/wskaznik-poziomu-lpg-ilosci-paliwa-i2628097541.html

vnv_nation
14-09-12, 16:52
Ja bym wolal za ta kase zatankowac caly bak lpg :D

twizzter
18-09-12, 10:12
Swego czasu męczyłem się z tym tematem przy wiekowej Maździe 323F. Tam fabryczny czujnik poziomu benzyny miał malejącą rezystancję 100 omów - czyli przy pustym baku było 100, malało prawie do zera przy pełnym zbiorniku. Kupiłem czujnik poziomu gazu AC - coś takiego: http://autogaz-market.pl/1688-SENSOR-PELNEGO-WSKAZANIA-LINIOWY-5OK-MALEJ.html rozebrałem go - była tam drabinka dziesięciu rezystorów dających łącznie 50k. Wylutowałem je, wstawiłem 10 rezystorów 10-omowych, co dało w sumie 100 omów - tak jak przy czujniku od benzyny. Przełączaniem czujników zajmował się przekaźnik zasilany z elektrozaworu LPG. Da się, tylko jest trochę grzebania. Czujnik LPG nie może być halla (3-pinowy - nie pogrzebiesz przy nim) no i nie wiem jaką rezystancję ma czujnik benzynowy od Cifa, trzeba by pomierzyć.