PDA

Zobacz pełną wersję : Światło pozycyjne - problem

damian_75
12-09-12, 20:25
Witam
Jestem nowy zarówno na forum jak i wśród posiadaczy Hondy i prosiłbym o pomoc. Od dwóch miesięcy mam Honde Civic VII ES7 sedan 2004. Kilka dni temu byłem na przeglądzie i okazało się, że nie działa mi tylne prawe światło pozycyjne, te które znajduje się w klapie bagażnika. Myślałem, że to żarówka jednak wymiana nie pomogła. Zamieniłem żarówki wraz z obsadkami - prawy z lewym - no i lewe działa a prawe nadal nie. Koledzy podpowiadali mi, ze być może to bezpiecznik ale myślę, że gdyby to była sprawa bezpiecznika wówczas obydwa światła pozycyjne by nie działały bo obydwa (chyba) są na jednym bezpieczniku. Czy konieczna będzie wizyta u elektryka ?
Jeszcze jak mógłby mi ktoś napisać do czego służy złączka pod siedzeniem kierowcy to również byłbym wdzięczny.
Z góry dziękuje za pomoc

Feniks333
12-09-12, 21:13
Nie koniecznie muszą być na jednym bezpieczniku. Ale sprawdzić nie zaszkodzi. Może gdzieś jakiś kabel się przetarł, albo coś nie łączy. Wydaje mi się że z takim przypadkiem wizyta u elektryka będzie nie potrzebnym kosztem. Światło znajduje się w klapie bagażnika, a więc w pierwszej kolejności sprawdziłbym połączenie między klapą, a budą.

LemonR
13-09-12, 14:32
Światła lewa i prawa strona są na osobnych bezpiecznikach aby nie doszło do sytuacji, że przepali się bezpiecznik i zostajesz całkowicie bez świateł. W twoim przypadku miernik do ręki i trzeba sprawdzać najpierw masę potem plus albo do elektryka. Złączka pod siedzeniem kierowcy jest od czujnika zapiętych pasów (lampka na desce rozdzielczej).

damian_75
13-09-12, 18:30
Dzięki za informacje, dziś będę sprawdzał o co chodzi. Gdzieś przeczytałem, że złączka pod siedzeniem jest od sterownika EPS ale to też sprawdzę :)

damian_75
14-09-12, 19:43
TO jednak kable. Chyba gdzieś w miejscu gdzie schodzą się do jednej rurki kable od tablicy i pozycyjne coś się przetarło. Na razie wystarczyło że trochę poruszałem i światło świeci ale będę musiał to solidnie naprawić.

Zielony11499
15-09-12, 01:51
w V genie tylne światło pozycyjne prawe jest na jednym bezpieczniku z przednim światłem pozycyjnym prawym, pewnie w Twoim przypadku będzie tak samo (na wszelki wypadek gdyby podczas naprawy coś CI strzeliło :) )