Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Palący sie check! :/ nie wiem co jest ! samochód zamula

glizda1989
10-09-07, 22:05
Witam !!
Potrzebował bym pomocy:)
cały czas pali mi sie kontrolka silnika i nie wiem co jest grane!!! byłem u mechanika i powiedzial mi ze to sonda!! wymieniłem sonde i po jakimś czasie kontrolka znowu sie zapaliła;/ Może ktoś wie o co chodzi?? jak odłącze ako na noc i komputer sie wyzeruje to samochód dobrze chodzi ale jak sie kontrolka zapali to już gożej (zamulony)

Honda Civic 99r. hatshback! 1.4 IS
z Góry dziex!!
pozdrowionka

Sławek
10-09-07, 22:09
I znowu to samo :bicie:
:szukaj: Zrób samodiagnostykę, i napisz jakie są błędy, a wtedy ktoś ci pomoże. W ciemno nikt nie będzie zgadywał.

inco
08-11-07, 23:08
Nie chce zaczynac nowego posta wiec pisze tutaj. Dzisiaj podczas jazdy zapalila mi sie kontrolka silnika :djablek: . Zgasilem silnik i odpalilem na nowo i juz sie nie palila. Czy to znaczy, ze jakis chwilowy blad? Czy tak wlasnie sie powinno dziac, zasygnalizowac raz blad i potem juz nie pali sie ta zolta kontrolka na desce? Czy powinieniem z tym pojechac do mechanikow? Chodzi o Honde Civic EK4 (B16A2).

raMMzes
09-11-07, 00:00
Czy powinieniem z tym pojechac do mechanikow?

Nie, powinieneś zrobić samodiagnostykę.

inco
09-11-07, 11:23
Czy powinieniem z tym pojechac do mechanikow?

Nie, powinieneś zrobić samodiagnostykę.

no tak bedzie najlepiej ale nie za bardzo umiem znalesc zlaczke. Proste pytanie czy jezeli jest jakis blad to kontrolka na desce pali sie caly czas? Gasnie tylko po zreserowaniu kompa? Czy po wylaczeniu zaplonu?

raMMzes
09-11-07, 12:32
Zapala się w momencie wystąpienia błędu i dalej świeci się cały czas. Po wyłączeniu zapłonu może zgasnąć.

piotrlyszcz
09-11-07, 13:39
Witam.A ja mialem podobny problem:tez jechalem zapalił sie check engine i ikonka aku a nawet stracilem wspomaganie. Zatrzymalem sie, zgasilem silnik, odpalilem na nowo i juz bylo ok. Niewiem co sie stalo, moze jakies zwarcie sie zrobilo poniewaz tego dnia sporo jezdzilem i nie jedna duza kałuże zaliczylem :/ Samodiagnostyki nie robilem ale auto dobrze sie sprawuje. Mial ktos taki problem???
Pozdrawiam

Wally
09-11-07, 15:28
Ludzie, jak zapala sie check i po wylaczeniu gasnie to oznacza tylko tyle, ze na chwile obecna ten blad nie wystepuje. Jesli jestescie ciekawi co to za blad to robcie samodiagnostyke. Jak Was to nie interesuje to proponuje przynajmniej zresetowac kompa zeby zapomnial o tamtym bledzie. Pamietajcie o ze ECU bedzie pamietac o "bledach z przeszlosci" jesli nie zostanie zresetowana pamiec ECU - wystarczy na 10sek wyjac Backup Fuse 7.5A w skrzynce bezpiecznikowej w komorze silnika.

I nie piszcie czy mozna (czy tez nie) tak dalej jezdzic tylko albo sprawdzcie blad albo zresetujcie ecu i sprawdzie czy pojawi sie check...

Radek
16-11-07, 01:19
witam wszystkich

walcze ostatnio z nieustającym problemem zapalania się kontrolki "check" zrobiłem samo diagnostykę i z mrugnięć lampki wynika że jest to błąd nr. 48 czyli Czujnik liniowego przepływu powietrza lub jego obwód (silnik D15Z1). chciałbym się dowiedzieć jak to usunąc dodam że mam założony stożek (poprzedni właściciel założył) nie wiem czy to ma jakiś wpływ. Zauważyłem także że mam coś nie tak z końcowym wydechem najprawdopodobniej się skończył:( oraz to że zapala się ta kontrolka w momencie wejścia na wyższe obroty ale najczęściej przy hamowaniu silnikiem. Jeśli wiecie jak usunąć tą usterkę to proszę pomurzcie.

pozdro