PDA

Zobacz pełną wersję : piski z klimatyzacji?

Ven
11-09-12, 07:30
Klima została uszczelniona i nabita i działa. Zauważyłem natomiast że w momencie zalaczania się kompresora, nie zawsze ale regularnie, słychać jekliwy pisk lub popiskiwanie, jak przy otwieraniu starego okna / drzwi hehe. Co to może byc? Łożysko kompresora czy sprzeglo ? Dodam że klima stawia spory opór silnikowi, czuć wyraźnie jak odbiera moc i dereguluje stabilność obrotów, sam kompresor zalacza się często, czasami co chwilę.

19Ryba10
11-09-12, 10:01
obciazanie silnika ze spadkiem mocy jest normalne , a piski moze pochodzą nie z kompresora a np z za luznego paska klimy ? U mnie lekkie naciagniecie rozwiazalo problem ale musisz sie zorientowac skad te piski.

carlosv
11-09-12, 16:10
Lub tak jak piszesz sprzęgło lub łożysko, u mnie było podobnie i padło sprzęgło... jak napiswne powyżej, lepiej sprawdzic :)

Ven
11-09-12, 17:03
Czy możemy wykluczyć pasek na podstawie tego że pisk ustępuje po 1-2 sekundach od startu kompresora? Uszkodzony pasek na logike dawalby ciągły pisk i przy każdym rozruchu klimy.

DemoN
12-09-12, 01:14
Raczej nie wykluczał bym po tym paska. A raczej za nim obstawiał, na logike rusza kompresor pasek sie slizga, rozkreci kompresor i wszystko chula.

malinkie
12-09-12, 11:33
Dokładnie jak kolega wyżej, jak się ślizga pasek od alternatora to też zazwyczaj na początku przez chwile piszczy i później już cisza.

rooter666
12-09-12, 11:53
W przypadku klimy jest łatwiej zlikwidować piski bo jest napinacz, także sprawdzić naciąg na początek.

twizzter
18-09-12, 10:41
Jeśli słyszysz pisk ewidentnie z prawej strony, to nie pasek, tylko zawór rozprężny klimy ;) Siedzi za schowkiem, posłuchaj na miejscu pasażera i się wyjaśni. Wzrastające ciśnienie czynnika otwiera zawór i czasem z tego powodu pojawia się pisk. Ja na początku myślałem, że to jakaś syrena policyjna :D