PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana tuleji stabilizatora - EK4

dogg69
09-09-07, 22:21
Witam, mam do wymiany tuleje stabilizatora na przodzie ( tą gume w ksztalcie U z dziurka w srodku ).
W sumie wymiana tego nie wyglada na wielka filozofie i mysle ze sam dalbym rade, jednak chce sie upewnic zeby w polowie rozkrecania nie stwierdzic ze przestawilem sobie cala zbierznosc, geometrie, i inne jeszcze cuda, albo ze nie moge tego zlozyc spowrotem :)

Wiec wg mnie to powinno byc tak - auto w gore, odkrecam koloe, odkrecam jedna koncowke stabilizatora, naciagam na niego tuleje,przesuwam w odpowiednie miejsce, dokrecam koniec stabilizatora i dociskam tuleje metalowa obrecza do nadwozia, oczywiscie gume lekko smaruje zeby sie latwiej przesuwala - czy to wszytsko, czy sa jakies rzeczy na ktore musze zwrocic uwage ?

Czy ta guma i odkrecanie, przykrecanie koncowki stbilizatora jest jakos mocno krytyczne, ze lepiej dac zarobic mechanikowi ?

makoś
23-03-09, 05:27
własnie?

rafalpbz
02-04-09, 13:13
Zbieżności nie ruszysz, nie ma sie co martwic. Naprawa bardzo prosta jak posiadasz pare podstawowych narzedzi i umiejetnosci manualne dasz sobie bez problemu . Gumy raczej nie nalozysz na stabilizator od poczatku, sam poczatek jest sklepany i szerszy niz reszta stabilizatora. Ja kupilem ori gumy i byly naciete, wystarczylo wyjac stare i nalozyc nowe 2 śrubki 15 min roboty.

spychu
02-04-09, 13:20
Gumy staba sa naciete wiec nie musisz rozpinac lacznikow. Wystarczy odkrecic mocowania staba od budy i podmienic stare gumy z nowymi.

wierzba
04-04-09, 12:45
Panowie potrzebuje numery oem gum do mocowania stabilizatorów z ek4 przód 26mm tył 15mm jeżeli ktoś zna prosiłbym o pomoc...

Dokładnie chodzi o numer katalogowy gumy 2 i 29 pod dany wymiar stabilizatora

http://www.jdmuniverse.com/forums/howto/ekswaybars/6.gif

http://www.jdmuniverse.com/forums/howto/ekswaybars/9.gif

Ven
06-08-11, 08:32
NR OEM przednich to 51306-S04-N01 - sam szukam takich. Ale na kilku stronach widziałem średnice 25mm. 26mm nigdzie nie widziałem.