PDA

Zobacz pełną wersję : problem ze wzmakiem ( prawdopodobnie )

maciejek
09-09-12, 21:52
Witam ,mam problem ze wzmacniaczem 4 kanałowym starszym blaupunkt, w momencie właczania / wyłaczania radia w prawym głośniku słychać głośne pukniecie , ze wzmacniacza poprzez napędzany jest przedni zestaw helixa i tuba z tyłu, przed wzmacniaczem mam kondensator, proszę o porady

JaRek4DON
10-09-12, 20:46
zamien prawy glosnik z lewym na wzmacniaczu . jesli dalej bedzie pukac ten prawy to wina w glosniku a nie w wzmacniaczu. to na poczatek :)

maciejek
10-09-12, 22:33
zamien prawy glosnik z lewym na wzmacniaczu . jesli dalej bedzie pukac ten prawy to wina w glosniku a nie w wzmacniaczu. to na poczatek :)

sprawdzałem to od razu , i wychodzi na to że jest uszkodzony prawy kanał we wzmacniaczu

michalekbmw
15-09-12, 10:34
zaden glosnik nie bedzie uszkodzony, stare wzmacniacze serii GT-a,t oraz EMA mialy taka wade ze topik uzyty na plycie glownej z wiekiem wzmacniacza sie poprostu utlenial, jezeli pykanie tobie nie przeszkadza az tak bardzo zostaw to, ewentualnie zmien kable napiecia grubszy (+) i zmien umiejscowienie masy bo mozesz miec male przebicie z tad ten dzwiek w glosniku. najlepiej sprawdz podlaczajac miernik pod wyjscie glosnika w wzmacniaczu i zobacz jakie daje napiecie... jezeli idzie za duze mozesz pomiedzy kabel glosnikowy wstawic diode ktora bedzie pochlaniac niechciany prad