PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana szyby przód/tył

Wudii
09-09-12, 13:50
Witam, mam pytanko czy jest możliwość wyciągnięcia oraz ponownego założenia Szyby przedniej oraz tylnej w Civic VI 5D HB. Domyślam się że jest ona przyklejana ponieważ uszczelki też są pożal się Boże. Również do wymiany. Potrzebuę ściągnąć celu malowania.

Kolejnym pytaniem i prośbą to czy możecie podać jakieś stronki ze sklepami internetopwymi albo na Śląski z częściami do Hond ? Fabryczne oraz tuningowe na przyszłość :).

Jeżeli takie pytania były to przepraszam, proszę o przekierowanie linkiem w odpowiedzi albo coś. Wyszukiwarka nie znalazła fraz a ponad 100 ston to za dużo do szukania ręcznego :)

Serdecznie pozdrawiam !
Wudii

probestic
09-09-12, 14:07
Wszystko da się :) chociaż nie polecam pracy przy tym w pojedynkę, bo można się normalnie zaje...chać.
Jak to potem porządnie przygotujesz i wkleisz, to powinno wszystko banglać.

Wudii
09-09-12, 14:34
Dziękuję Probestic

Ściaganie odbywa się przez podwarzanie po trochu i zdrapanie kleju jak się domyślam, a jeśli chodzi o powrotne zakładanie, czym się to klei itd, jak wiecie to byłbym wdzięczny za wskazówki :)

Pozdrawiam

reaktor
09-09-12, 15:05
podwarzanie po trochu i

zdrapanie kleju jak się domyślam,

Pozdrawiam

jezusie nazarejski...

kolego lepiej zebys sobie poszukal kogos kto ci to zrobi bo to nie moze sie to skonczyc dobrze

przednia szyba jest kilkuwartswowa i bardzo delikatna
nawet jak znajdziesz opis to to i tak mala pomylka i jest kilkaset zl w plecy szkoda zachodu

Wudii
09-09-12, 15:08
o to się nie martw wszystko robię sam powoli i może źle obrane w słowa ale w głowie wiem jak to zrobić, tylko chodzi mi o powrotne przyklejenie założenie, czym to się łapie

reaktor
09-09-12, 15:30
lapie sie uchwytem prozniowym przykleja klejem do szyb

zabezpiecza tasma od gory

Wudii
09-09-12, 15:33
Dziękuję ślicznie.

Z tym uchwytem to tez myślałem, ale umknęło w poście ;).

Temat do zamknięcia. Dzieki
Pozdrawiam !
Wudii

reaktor
09-09-12, 15:34
albo przepychaczem do kibla :D

Dextero
09-09-12, 22:43
Ściaganie odbywa się przez podwarzanie po trochu i zdrapanie kleju jak się domyślam, a jeśli chodzi o powrotne zakładanie, czym się to klei itd, jak wiecie to byłbym wdzięczny za wskazówki

Pozdrawiam
Chciałbym to zobaczyć :D
W pojedynkę i takimi sposobami zniszczysz szybę. Źle wkleisz (bo zakładam, że nie masz w tych sprawach żadnego doświadczenia) i będzie ci woda lała się do środka. Klej układa się na rancie szyby i dopiero przykłada w swoje miejsce. Nie wyobrażam sobie jak to sam zrobisz? Będziesz skakał po masce z szybą? :) Jedna osoba musi centrować szybę, a druga ją zabezpieczyć jak już będzie na swoim miejscu przed przesunięciem. Krzywo wkleisz, to nie zamontujesz bocznych listew. Tu masz moje foto z opisem z wymiany:
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?94320-p%EAkaj%B1ca-przednia-szyba-Civic-5d&p=1385922#post1385922

Karpiczek
10-09-12, 00:04
Wydaje mnie się, że z szybką warto pojechac do szpeca, który tylko tym sie zajmuje. Samemu ciężko to ogarnąc, zwłaszcza robiąc to 1-wszy raz.

Wudii
11-09-12, 10:35
" Wycinanie szyby cieniutkim, ale mocnym drutem " o właśnie chodziło mi o to " czyszczeniu i usuwaniu starego kleju " poradnik zawiera elementy pracy które przedstawiłem w szybkim poście, nie musisz się za mnie obawiać, ja wszytko zawsze robię sam i będe, nie chce żadnych mechaników bo to oni przez rutynę paprają sprawy. może zejdzie mi więcej czasu, może więcej się napracuję, bez każdego jednego sprzętu, ale zaoszczędzę kasę i nabiorę doświadczenia, nawet jak mam się męczyć i robić coś 2 lub więcej razy :). żadne niepowodzenie mnie nie odstrasza od dalszej pracy. Pozdrawiam. Temat zamknięty