Zobacz pełną wersję : Sworzeń wachacza górnego
Witajcie ludziska, pierwszy raz wymieniam sworzeń wahacza górnego i mam małą zagwozdkę, wszystko cacy wiem co i jak się robi, ale jak wyjąłem sworzeń stary przeczyściłem otwór w wahaczu i włożyłem nowy sworzeń zabezpieczyłem go pierścieniem a tu zonk sworzeń ma luz dość wyraźny i obraza się spokojnie dookoła, również włożyłem go normalnie bez problemu ręka bez wbijania, czy to wina sworznia czy raczej wahacz trzeba już wymienić kupiłem ten sworzeń
http://www.iparts.pl/czesc/sworzen-wahacza,honda,civic-v-sedan-eg-eh-1991-10-1995-12,1-6-vti-eg9-160km,45-1264-4277-100581-0-89-TC1153.html
dodam, że mam cały zawias z eg9
Na pewno wahacz jest oem a nie zamiennik sworzeń powinien być 35,5mm
Na pewno wahacz jest oem a nie zamiennik sworzeń powinien być 35,5mm
Tzn.? chcesz powiedzieć, że żaden zamiennik nie podejdzie tylko oryginał?
Ok spoko już widzę, że są też zamienniki
Chodzi o to czy wahacz w którym wymieniasz sworzeń to oem . bo wiem że w zamienikach wahaczy czasem są inne średnice sworznia chyba 35
W takiej sytuacji raczej oem, kupiłem cały zawias w hamulcami więc nie wiem, ale skoro taka jest sytuacja to na pewno oem dzięki za pomoc
Zielony11499
06-09-12, 22:51
miałem podobnie. wymieniłem sworznie na inną firmę i już podchodziły ładnie
Pomierz i raczej sworznie i końcówki stosuj firmy 555.
Mam takie pytanie czy jak się kończy sworzeń wahacza górnego to są takie same objawy jak w dolnym sworzniu?. Bo nie dawno ( 3 miesiące temu ) wymieniałem dolny sworzeń bo właśnie skrzypiało i po wymianie było już ok. a teraz znowu po tej samej stronie skrzypi:mad:
Sprawdz czy niema luzu na sworzniu. Zwroc uwage na stan oslony gumowej, mozesz psiknac pod oslone jakims wd40 jak przestanie skrzypiec to masz pewnosc ze to to.
ziober111`
23-03-13, 10:00
podłącze się pod temat...
Też będę teraz w poniedziałek wymieniał wszystkie 4 sworznie, i tu moje pytanie: czy ściągacie wahacze czy wymieniacie na aucie? Może macie jakieś przydatne wskazówki bo po raz pierwszy będę same sworznie wymieniał:) A jeżeli chodzi o średnice otworu sworznia w wahaczu, to jeśli ktoś ma wahacze yamato to średnica jest inna niż oem.
no na aucie to ciężko by Ci było żeby nie powiedzieć że się nie da ;]. Ja u siebie dolne wymieniłem sworznie ale górne kupiłem cale wahacze bo nie tylko sworznie się zużywają :). I za kolegami-jak zamiennik to tylko 555
Da sie sie tylko strasznie nie wygodnie bez zdjecia wahacza.
ziober111`
23-03-13, 11:55
ok dzieki, jak trzeba bedzie to zdejmiemy wahacze:) Ja zakupiłem sworznie rouville.. made in germany, zobaczymy jak sie beda sprawowały.
rouville to pakowacz...Średnia póła, można montować w vw lub fiacie :). Zależy oczywiście co masz w środku bo rouville to jak wspomniałem, kinder niespodzianka ;]
555 też nie zawsze pasują...
555 też nie zawsze pasują...
Pasuja, tylko sa dwa rozmiary.
Sworznie najlepiej 555 ale delphi też są dobre i takie ostatnio montowałem kumplowi bo akurat miał
Wszystko pasowało i dodam że tuleje też te same i wszystko gra
Wahacze najlepiej wyjąć bo na spokojnie się grzebie a pod autem to gimnastyka że hej i dłużej to wszystko trwa niż wyjęcie wahacza