Zobacz pełną wersję : Rezonator a zwykły filtr .
Witam mam takie pytanie czy wywalenie rezonatora (zaznaczone na niebiesko ) i podpięcie rury spiro pod puszkę z filtrem na dole (zaznaczone na czerwono) da jakieś zmiany ? filtr zostanie seryjny .. Będzie dużo głośniej ?
http://img42.imageshack.us/img42/756/imap.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/42/imap.jpg/)
Jak dobrze rozumie to chcesz dolot zimnego powietrza zrobic, a co do głosnosci moze byc głosniej ale nie duzo i bez strojenia komputera duzo nie uzyskasz :) a pytanie skad wziełes taki opis budowy hani?
nie jest prawie wgl glosniej wczoraj to robilem u siebie :) zmiany to na gazie mi gasnie na luzie ;d bo musi to jeszcze gazownik wyregulowac. Zastanawiam sie czy nie zalozyc jeszcze stozka choc wiele ludzi mowi ze stozek + lpg to zło..
Na jałowym głośniej nie jest, problem pojawia się przy większym otwarciu przepustnicy - jest DUŻO głośniej. Jeździłem bez rezonatora ok. 2-3 dni, niby poprawiła się reakcja na gaz i auto było troszkę żwawsze ale hałas był niemiłosierny (przynajmniej dla mnie, ludzie jeżdżą z dziurawymi tłumikami, czy z innymi "głośnymi" wynalazkami i jakoś im nie przeszkadza ;) )
Zastanawiam sie czy nie zalozyc jeszcze stozka choc wiele ludzi mowi ze stozek + lpg to zło..
Ja zas spotkałem sie z twierdzeniami ze stozek jest zalecany przy starszych jedno punktowych instalacjach (ponoc łatwiej sie reguluje)
kolega Gr4b3G tu sie zgodze ze poprawila sie reakacja na gaz ale z tym halasem to nie bardzo bo nawet z ciekawosci probowalem krecic ja wczoraj do wyzszych obrotow (gdzies do 7k) i bylo podobnie jak zawsze. Ale tak jak mowisz kazdemu co innego przeszkadza badz nie :D
leo tego nie slyszalem ale i tak najpierw pasowalo by mi ssaka zmienic bo mam ten pionowy z d15b2.. i nie chce zakladac na seryjna gumowe rure stozek (bo podobno potrafi nawet pogorszyc efekt ) tylko juz jak robic to pozadnie czyli ssak d16z6 lub b7 i wtedy dopiero
ale nie powinno pogorszyć osiągów wywalenie rezonatora ? . Tak chce zrobić dolot zimnego powietrza bezpośrednio do puchy z seryjnym filtrem opłaca się ? odczuje różnice ?
Czy duża poprawa osiągów? Raczej nie. Możliwe, że odczuwalna (jeszcze nie robiłem tego u siebie), ale ogromnego skoku się nie spodziewaj. Na pewno odczujesz jednak różnicę w cieplejsze dni. Silnik nie będzie tak mocno słabł po rozgrzaniu. W dużym uproszczeniu zimniejsze powietrze to większa moc, a wiadomo, że jest różnica w temperaturze powietrza w komorze silnika i tym na zewnątrz.
Co do różnicy w dźwięku, to w moim przypadku taka nastąpiła. Dźwięk jest głębszy i nieco głośniejszy przy maksymalnym otwarciu przepustnicy. Jednak mam u siebie nieco inaczej rozwiązany dolot (seria Y7 bez rezo.).
Czy duża poprawa osiągów? Raczej nie. Możliwe, że odczuwalna (jeszcze nie robiłem tego u siebie), ale ogromnego skoku się nie spodziewaj. Na pewno odczujesz jednak różnicę w cieplejsze dni. Silnik nie będzie tak mocno słabł po rozgrzaniu. W dużym uproszczeniu zimniejsze powietrze to większa moc, a wiadomo, że jest różnica w temperaturze powietrza w komorze silnika i tym na zewnątrz.
Prosto zwięźle i na temat :) Dzięki ! :)
ale na zimę jednak nie opłacalny mod żeby ściągać ? :D
Jednym z zamysłów wstawienia rezonatora było wyciszenie dolotu. Tak więc samo go usunięcie nie będzie miało jakichś negatywnych skutków. Jeśli jednak doprowadzisz dodatkowo zimne powietrze do puchy, zadbaj by nie pakował Ci się śnieg i wilgoć do dolotu by nie moczyć filtra. Krótko mówiąc bezpieczniej po prostu odłączyć doprowadzenie zimnego powietrza ze zderzaka/nadkola na czas zimy.
W D15B2 zrobiło się delikatnie głośniej, przy jeździe w trasie to odczułem 120-130 km/h głośniej, ale w granicach rozsądku. Po założeniu jeszcze wkładki Simota też może ciut głośniej. Odczuwalnej zmiany osiągów mi to nie przyniosło.
ja mysle u siebie na koniec wylotu zeby syf sie nie pchal zalozyc jakas ponczoche albo siateczke czy to dobry pomysl ??
problem pojawia się przy większym otwarciu przepustnicy - jest DUŻO głośniej
Potwierdzam.
Ja u siebie mam puszkę dolotową z D16Z6 bez rezonatora, i jak mocniej depnę po gazie to pojawia się głośne buczenie.
Przy okazji zapytam - przy filtrach stożkowych też takie buczenie jest ?
Potwierdzam.
Ja u siebie mam puszkę dolotową z D16Z6 bez rezonatora, i jak mocniej depnę po gazie to pojawia się głośne buczenie.
Przy okazji zapytam - przy filtrach stożkowych też takie buczenie jest ?
Na stożku jest jeszcze głośniej. ;)
ja mysle u siebie na koniec wylotu zeby syf sie nie pchal zalozyc jakas ponczoche albo siateczke czy to dobry pomysl ??
ja zaloże jakąś pończochę :)
A mocowanie rury spiro opaską zaciskowa metalową robiliście czy jak ?:)
Ja słyszałem jeszcze o jednym patencie - czytałem kiedyś na forum o delikwencie, który doprowadził zimne powietrze do ... rezonatora :) - podobno jest cicho a reakcja na gaz poprawiła się :D czy jest to w ogóle możliwe?
Ja zalozyłem stara puche i rezonator i przy regulacji o wiele lepsze charakterystyki uzyskałem = mniejsze spalanie lpg. Stożki to nie to dla gazu.
Mam usunięty rezonator z układu dolotowego. Mocy nie przybyło, lecz zmienił się dźwięk. Teraz słychac wyraźniej dolot, zwłaszcza przy mocnych, krótkotrwałych otwarciach przepustnicy. Tak jak kolega napisał wyżej, na jesień/zimę warto odłączyc CAI.