Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Radio i okablowanie.

e1b3k
08-09-07, 19:33
Mam dwa seryjne głośniki w drzwiach (jakieś pioneer). Radio no-name.

Pare dni temu pojawił się problem - podczas jazdy lewy głośnik raz grał, a czasami milkł na bliżej nieokreślony czas. Wyszarpałem w końcu radio i okazało się, że nie jest ładnie zainstalowane tzn. ktoś zamiast podłązyć kostke, to podłączył się bezpośrednio pod kable za oryginalną kostką. Co za tym idzie - nie było styku na jednej żyle.

Radio grało przez ponad tydzień, a teraz znowu nie gra lewy głośnik.
Głośnik jest dobry. Przy kostce wszystko jest ok (przynajmniej nic nie zmieniałem).
Bezpiecznik 7,5A jest ok. Radio nie gubi pamięci, zegarek też nie.

Gdzie szukać awarii?

Nie chcę rozkręcać całego pulpitu, bo pewnie istnieje możliwość szybszej i skutecznej naprawy :)

Jakieś pomysły?

skolopendra
08-09-07, 20:17
a teraz znowu nie gra lewy głośnik.

przerwa na przewodzie do głośnika

przerwa na wyjściu końcówki mocy radia

dalszy brak styku

e1b3k
08-09-07, 20:34
przerwa na przewodzie do głośnika

przerwa na wyjściu końcówki mocy radia

Właśnie obstawiam pierwszą opcje. Druga odpada, już sprawdziłem.

Zatem, nie pozostaje nic innego, jak rozebrać wszystko i zmienić kabel..hmm?

skolopendra
09-09-07, 13:36
jak rozebrać wszystko i zmienić kabel..hmm?

nie musisz rozbierać.wszystkiego!
przewody powinny dać się wyciągnąć , wystarczy dolutować nowy przewód do starego

schizofrenik
27-06-08, 18:48
Sorry za lamerski elementaryny brak wiedzy techniczno-mechanicznej. Wypinalem radio bo mieszkam w dosc zachlannej dzielnicy. No i tak wypinalem i teraz mi k*&^*^ radio nie dziala. Zegarek dziala i nie resetuje sie - jakby to byl ten bezpiecznik 7.5 to by chyba radio nie dzialalo i zegarek sie zerowal. Kupilem nowy kabel bo myslalem ze w tamtym cos sie po*******ilo ale to nie pomoglo. Mozecie w jakis sposob podpowiedziec co mam sprawdzic i w jaki sposob?

markotny
09-08-08, 13:27
Witam
Ja mam z kolei pytanko z nieco innej beczki. Podpowiedzcie mi czy dużo będę musiał wybebeszyć ze środka żeby sensownie poprowadzić okablowanie od radia do tylnych głośników??? Od razu mówie że zamierzam "ciągnąć druta" :)) od strony pasażera bo przez schowek jest lepsze dojście do radia od tyłu. Moja Pszczoła to Civic Coupe 96r.

Pozdrawiam

i_wiki
25-09-08, 11:02
ja pociagnalem przez konsole srodkowa pod lewarkiem i dalej pod plastikami srodkiem i wyprowadzilem pod siedzeniami i calkiem db sie to sprawuje

m_joker
30-09-08, 08:50
Sorry za lamerski elementaryny brak wiedzy techniczno-mechanicznej. Wypinalem radio bo mieszkam w dosc zachlannej dzielnicy. No i tak wypinalem i teraz mi k*&^*^ radio nie dziala. Zegarek dziala i nie resetuje sie - jakby to byl ten bezpiecznik 7.5 to by chyba radio nie dzialalo i zegarek sie zerowal. Kupilem nowy kabel bo myslalem ze w tamtym cos sie po*******ilo ale to nie pomoglo. Mozecie w jakis sposob podpowiedziec co mam sprawdzic i w jaki sposob?

Jeszcze przy radiu masz bezpiecznik, moze on sie spalil. Sprawdz.
Druga rzecz, to ze przewod mogl sie wysunac z kostki