Zobacz pełną wersję : Civic IV pytanie o olej
Witam posiadam Civica 1.3 16v i przymierzam się do wymiany oleju. Mam wlany Castrol Magnatec 10w40. Wiem że nie zaleca się wymiany oleju na mineralny i moje pytanie jest następujące. Czy zostać przy tym samym oleju czy można wlać jakiś inny półsyntetyk jakiś zamiennik. A i jeszcze jedno. Czy od spodu jest lepsze dojście do filtra oleju czy obejdzie się bez kanału? Z góry dzięki za odpowiedź
olej wlej obojętnej firmy, byle parametry były podobne, w ostateczności wlej ten mineralny (nic się oczywiście nie stanie złego). Filtr lajtowo odkręcisz bez kanału tylko musisz sobie podnieść samochód trochę, żebyś dał rade pod niego wejść. ;)
Dzięki za info. Olej mam załatwiony Castrola 10w40 po 18zł za litr. Wyczytałem że tutaj wchodzi 3,5 litra. I jeszcze jedno pytanie. Jaki jest numer klucza do śruby spustowej??
Dzięki wielkie olej wymieniony, wszystko cacy:o
Hondziana91
14-10-15, 23:24
Castrol to shit..
Castrol to shit..
Dokładnie. Jeśli nie ma większych wycieków i nadmiernego poboru oleju - przy następnej wymianie rób płukankę i zalej pełen syntetyk.
Polecam Valvoline maxlife/Motul. "Przerabiałem" mnóstwo olejów różnych producentów i te dwie marki są wg. mnie najlepsze.
A ja uważam że nie ma sensu lać oleju za 150zł, Nic nie zastąpi regularnej wymiany i o tym powinno się pamiętać. Ale to tylko moje zdanie. Sam lałem Motula X-cess a teraz zalałem shell'a ultra i nie widzę żadnych różnic, hamownia też. Pomijając że na polskim rynku nie ma czegoś takiego jak pełen syntetyk ;)
Ja leję Gulfa 59 zł za bańkę. i daje radę.