Zobacz pełną wersję : Problem z silnikiem
Wiatm wyminiłem nie dawno w mojej Hondzie civic coupe z 2001 rozrzad i olej. Auto nie dymi nie ma wyciekow olej nie przedostaje sie do zadnego zbiorniczka. NIe wiem co sie dzieje bo olej ucieka Pomozcie prosze
bunkerites
03-09-12, 20:23
ile oleju ucieka? moze czesto krecisz auto do 7 tys obr
Od wymiany mineło dwa i poł tygodnia i dolałem 2,5 litra staram sie jezdzic wolno ale zauwazyłem ze zmiana biegu przy 3tys obrotow i jazda 100-120km/h to wtedy mniej oleju bierze
bunkerites
03-09-12, 20:49
Odrazu po jezdzie kiedy silnik jest nagrzany postaw kawalek kartonu pod nim.Zobaczysz czy ci kapie z pod miski.Pewnie olej ci ucieka..innej opcji nie widze skoro nie kopci.A te 2.5 L to jest konkretny ubytek!
No własnie dlatego pisze i szukam przyczyny... Zrobie tak jak radzisz i zobaczymy
a mi np ubyło w d17a9 tyle że po wymianie (mialem 5l) zostało mi chyba litr - nie pamietam, od tamtej pory zrobiłem 6tyś km i już nie mam nic żeby dolewać, dolewałem chyba 2 razy ale cisnę dosyć często. to chyba normalne??
A na jakim jezdzisz oleju?? Ja mam mineral moze olej jest poprostu zły
ale skrzywdziłeś silnik tym mineralem
Wiatm wyminiłem nie dawno w mojej Hondzie civic coupe z 2001 rozrzad i olej. Auto nie dymi nie ma wyciekow olej nie przedostaje sie do zadnego zbiorniczka. NIe wiem co sie dzieje bo olej ucieka Pomozcie prosze
Mam tak samo. Mi bierze coś koło 0,6-0,7l/1000km. Nie dymi, nie wycieka, płyn w chłodnicy czysty. Nie mam pojęcia gdzie ten olej ginie. Trochę już na ten temat szukałem i najsensowniejsza wydaje się opcja wymiany pierścieni tłokowych.
Od wymiany mineło dwa i poł tygodnia i dolałem 2,5 litra staram sie jezdzic wolno ale zauwazyłem ze zmiana biegu przy 3tys obrotow i jazda 100-120km/h to wtedy mniej oleju bierze
Ile przejechałeś przez te 2,5 tygodnia?
w sprawdzaliście uszczelkę pod głowicą ? nie śmierdzi wam z wydechu takim słodkim dymem ?
Nie wiem, nie wachalem. Jak sprawdzić uszczelkę?
Mam tak samo. Mi bierze coś koło 0,6-0,7l/1000km. Nie dymi, nie wycieka, płyn w chłodnicy czysty. Nie mam pojęcia gdzie ten olej ginie. Trochę już na ten temat szukałem i najsensowniejsza wydaje się opcja wymiany pierścieni tłokowych.
w takim wypadku to też mi pierwsze przychodzi na myśl. mi tyle zjada ale na 4 tyś km i często nie jeżdżę tylko do 3000rpm
bunkerites
04-09-12, 18:18
Ja mam mineral
o ku.....
Przez te 2,5tyg zrobiłem moze 1000-1500km. Zakochałem sie w tym aucie i chce zeby było si tym barzdiej ze to moj pierwszy samochod
Jaki olej polecacie do tego auta??
Polecamy olej syntetyczny ale w twoim przypadku chyba dopiero po remoncie silnika.
"Od wymiany mineło dwa i poł tygodnia i dolałem 2,5 litra" :confused: No chyb, że już przy wymianie wlano go za mało.
Uszczelki nie sprawdzałem a przez te 2,5 tyg zrobiłem 1500km
bunkerites
05-09-12, 15:58
jaki masz przebieg? moze masz nastukane z 380 tys i wlany mineral :).Patrzyles czy olej nie kapie z pod miski? A co do oleju to jedyny sluszny MOTUL :P
przez te 2,5 tyg zrobiłem moze z 1500km. czy smierdzi słodkim dymem nie sprawdzałem
bunkerites
07-09-12, 18:18
Osa napisz ile masz nastukane przebiegu ?