Zobacz pełną wersję : Civic 92-95 - głośniki w drzwiach
Witam.
Jakiego rozmiaru glosniki wejda w seryjne miejsca montazowe w Civicu 92-95? Obecnie mam wlozone jakies glosniki okolo 10cm chyba ale sa na plastikowej podkladce wiec bez podkladki na pewno wejda wieksze, tylko jakie - czy 16cm srednicy sie zmieszcza? A jak z glebokoscia glosnika - w sprzedazy sa o glebokosci miedzy 45 a 55 mm. Nie bedzie problemu z montazem czy trzeba bedzie odsuwac glosnik od drzwi?
(niestety nie mam kilku glosnikow o roznych rozmiarach do przymiarki a wolalbym nie kupowac w ciemno i dlatego pytam bo moze ktos juz to przerabial)
jak chcesz wkladac cos do przodu w tym civie to polecam Hertz DSK 165 mieszcza sie na pierscieniach z MDF i ladnie graja :)
[ Dodano: Pią Lip 01, 2005 09:22 ]
wiecej info: SZUKAJ
Ciff boschmann
03-07-05, 21:07
moja rada taka zalezy co chcesz z dzwi uzyskac czy tylko dzwiek czy tez jakis bass ? bo jak niemasz tubki to mozesz smiało wsadzic jakis 3drozne i beda grały spox ale mozna troszke podłubac i dac maty a wtedy jak załozysz takie boschmanny 16.5 bassowe to naprawde ładnie pooka :lol: a jak cie interesuje ... to juz troszke gra
KOLEŻKO CIFF BOSZMAN CZYTAJ REGULAMIN - TO NIE JEST GIEŁDA
dobra wiec zakupilem ten zestaw Hertz'a, dystanse pod glosniki i teraz mam kolejny problem. Byc moze dla niektorych to banalne ale ja nie mialem jeszcze z tym stycznosci a mianowicie - jak zdjac boczek z drzwi nie niszczac przy tym zaczepow? W ksiazce napisane jest zeby odkrecic 2 sruby - jedna pod lusterkiem a druga w kieszonce obok sterowania szyb i podwazac boczek tepym narzedziem. Probowalem to robic ale cos mi slabo to idzie - boje sie cos zepsuc. Jakis sprawdzony sposob?
PS: A za sprzet firmy Boschmann serdecznie dziekuje :)
bylo juz o tym, albo tutaj, albo w archiwum, na starym forum
Masz jeszcze 3 srubke, tam gdzie jest klamka ( i wyjmujesz ten plastik wokól tej klamki). Jak juz odkrecisz wszystkie trzy, zabierasz sie do "wyrywania" boczka z zaczepów. Najlepiej od dolu przy zawiasach i po koleji. Potem calosc podnosisz do góry. Dobrze jest wyjac ten trójkat czarny przy lusterku.
mala rada:
skoro juz zainwestowałes w sprzet dobrej klasy(hertz) to wsadz jeszcze 80zł w maty. Efekt po wyklejeniu matami bedzie taki jakbys dołorzył mały sub w bagazniku. Ja wlasnie jestem po takim wytłumieniu(first time :) ) i nie moge sie nadziwic.
mala rada:
skoro juz zainwestowałes w sprzet dobrej klasy(hertz) to wsadz jeszcze 80zł w maty. Efekt po wyklejeniu matami bedzie taki jakbys dołorzył mały sub w bagazniku. Ja wlasnie jestem po takim wytłumieniu(first time :) ) i nie moge sie nadziwic.
A moglbys dokladniej opisac co wykleic tymi matami (moze jakies fotki)? Czy zrobic tak zeby kosz glosnika byl odizolowany od wewetrznej czesci drzwi czy moze wyklejac to jakos inaczej? Bede wdzieczny za sugestie poniewaz poki jeszcze nie rozebralem drzwi i nie po podlaczalem tego wszystkiego jest czas na dodatkowe zakupy (pozniej nie bedzie mi sie pewnie chcialo).
Dzieki
:wpale:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3641
jak poszukasz w tekstach to Lukiasz opisywal wygluszanie przodu 5gen
jak poszukasz w tekstach to Lukiasz opisywal wygluszanie przodu 5gen
własnie :)
ale w których tekstach ????
jak byl stary wyglad strony to byly teksty, a te co sa na dole w dziale TEKSTY, to jakos tego nie widac co lukiasz wypocil :-)
witam,
podlacze sie pod topik, wczoraj rozbieralem boczki bo wkladalem centralny, chce wymienic glosniki, jak sie okazalo poprzedni wlasciciel wsadzil phonocary, ale z racji tego, ze ich nie oslonil to woda zjadla prawdopodobnie cewki.. szkoda bo fajne glosniki to byly..
stad pytanie, kupie nowe glosniki, ale nie chce by stalo sie to samo.. jak je oslonic od wewnatrz drzwi?
pzdr
-> szpulek -> tak jak wyzej wygłuszyć, wstawić panel z mdf'u ... niewydaje mi sie aby te "cewki" byly spowodwane wodą ... musiał byś mieć jakieś ubytki w drzwiach aby ci sie woda zbierała
Chernestyk
08-10-05, 08:57
Widze, że Hertzy polecacie więc co o tym myślicie?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65555340
I może mi ktoś powiedzieć co to jest ten boshmann, bo 80% głośników na allegro to boshmann.
Bośman to qpa.
Poco Ci głośniki 100mm :?: Przecież to nie gra :!: :570:
Jesli Hertz'e to minimum ESK 165mm.
buszmen jak sama nazwa wskazuje jest dobry do odtwarzania dźwięków Tarzana :lol:
Panowie wlezą mi te glosniki do cifica 92-95 w drzwi? jakies dystanse beda potrzebne? ktos montowal konkretnie ten model? jak z głębokością...bo potrzebuje szybko zamówić a nie za bardzo skad migulcem wciac informacji:) link poniżej:
http://a.gery.pl/show_item.php?item=65981044
pozdr
Bez pierścieni z MFU bedzie ciężko.
Jak już będziesz miał głośniki, to przymierz ile muszą odstawać by o opuszczoną szybę nie zawadzały i zamów tej grubości pierścienie, a średnice to wew. ok 5mm mniejsza od srednicy kosza, a zewn. ok 15mm większa od głośnika (by w razie czego można było przyciąć)
jak chcesz cokolwiek uzyskac to min. systemik 16,5cm 2-way+tweetery na zwrotkach. Pełna stabilizacja głosnika za pośrednictwem pierscienia z mdf-u no i najważniejsze wytłumienie drzwi !.. Robiłem te wszystkie zabiegi u siebie..:) w razie wątpliowości ==> btk25@wp.pl, g-g 4193125
Kenny etraz to zglupialem doczytalem ze sa i pierscienie i dystansy z tego MDFu:D
dystans:
http://www.powe.com.pl/product_info.php?cPath=36&products_id=105
pierscienie:
http://www.powe.com.pl/index.php?cPath=35
ktore z tego i jakie bedzie mi niezbedne? stykna same dystanse czyjeszcze do tego pierscienie? :oops:
pełna nazwa pierścieni to pierścienie dystansowe, niewiem czym sie jedno od drugiego rozni, ale potrzebujesz tego z linki numer 1, mozesz tez sam sobie cos takiego zrobic - to latwe
Polecam Blaupunkty serii GT 165 mm dwudrożne na dystansach samodzielnie wyciętych z MDF zamontowane w drzwiach uprzednio wygłuszonych za pomocą mat - tweetery odseparowane i umieszczone na podszybiu. Najlepiej obłożyć wokół głośnika przestrzeń pomiędzy blachą a tapicerką pianką, uniknie się wtedy wtórnych wibracji. I nie wierzę w żadne Boschmany i inne gó..... wynalazki :) Co do pierścieni to jak masz wyrzynarkę i trochę zdolnoći manualnych to sam sobie powinieneś dać radę. A i jeszcze jedno nie montuj trójdrożnych w drzwi. Tweetery to głośniki kierunkowe, a montaż na poziomie łydek ... cóż też można :) Pozdrawiam
Wlasnie mialem pisac na nowy temat ale widze ze juz go rozpoczęto , mam honde civic coupe 95 rocznik i teraz pytanie czy we wszystkich hondach civic z tego roku (95) tj. hatchback ,sedan i coupe sa takie same wielkosci otworów w drzwiach na glosniki ?? bo ja zmierzylem otwór na glosnik w drzwiach w swojej i mi wyszedl jakos 13,5 cm srednicy , czyli teraz jakie glosniki tam wejda ?? jaki rozmair ?? bez dodatkowych dystansów itp ??
bez dystansu to wchodza wlasnie jakies 13, ale lepiej zainwestowac te doslownie kilkanascie zlotych i zalozyc dystanse i wsadzic 16,5cm
z wiekszego glosnika uzyskasz lepszy dzwiek (pod warunkiem oczywiscie doboru dobrego jakosciowo).
Jak juz wsadzac to cos co ladnie zagra
wygłuszenie również b wskazane
nie no tak tylko pytam ,ogolnie to ja chcem wlasnie wsadzic 165 mm ,a teraz inne pytanie ,ktoredy ciagnac kable zasilania od akumulatora do srodka autka ?? zeby nic nie wiercic tylko dostac sie przez jakies otworek ewentualnie jakas uszczelke ??
Za aku (trochę poniżej) masz miejsce gdzie ida kable do kompa, więc możesz tamtędy.
ew. po tej stronie gdzie akumulator jest otwór dla aut z kierą po prawej stronie, a w nim gumowa zaślepka. Można tędy pociągnąć.
dla rhd i lhd jest całkiem inna ściana grodziowa...
ale otwór jakis tam jest od czegos zaslepiony okragla guma (wiem bo puszczalem tam kable od alarmu)
jest tam duża gumowa przelotka
Witam,a co sądzicie o takim czymś?
http://www.sony.pl/view/ShowProduct.action?product=XS-F693N&site=odw_pl_PL&pageType=Features&category=ICA+Speakers
...uff troche przydługawy ten adres :roll:
mianowicie chodzi mi o to żeby zamontować te głośniki w civicu VTI sedanie 1993 rok i z przodu i z tyłu?
Nie znam się kompletnie na car audio idlatego prosze Was o pomoc...czy będe mógł zamontować je bez problemu?
Czy będe musiał jeszcze coś dokupić? jakieś dystanse czy cuś?
po pierwsze SONY w car audio nadaje się do podcierania się,
po drugie trójdrożne głośniki to pomyłka,
po trzecie wg. mnie słucha sie uchem, a nie dupą, więc po co Ci głośniki z tyłu,
po czwarte elipsy na przód będzie trudno wpasować,
po piąte "Jakie głośniki?" to temat powtarzający się na tym podforum średnio raz na miesiąc
ok,a pomijając fakt czy to sony czy nie,to jak wygląda sprawa montażu głośników eliptycznych z przodu?Czy ktoś z Was już je kiedyś u siebie montował? i czy rozmiar 6x9 cali będzie ok do civica sedana 93 rok?
po trzecie wg. mnie słucha sie uchem, a nie dupą, więc po co Ci głośniki z tyłu,
mnie zawsze męczy taka wypowiedź
-z tyłu jeżdżą też inni użytkownicy
-dźwięk przestrzenny to to nie jest jak w kinie domowym, gdzie głośniki są dookoła, ale mimo to jak dobiegają mnie dźwięki z każdej strony, to jest to przyjemniejsze od samego przodu
...jak najbardziej zgadzam się z Lio...a jak kwestia mojego drugiego pytania?
mnie zawsze męczy taka wypowiedź
-z tyłu jeżdżą też inni użytkownicy
-dźwięk przestrzenny to to nie jest jak w kinie domowym, gdzie głośniki są dookoła, ale mimo to jak dobiegają mnie dźwięki z każdej strony, to jest to przyjemniejsze od samego przodu
...chyba że wrzucisz skrzynię do bagażnika (jak robi większość użytkowników robiących audio w klubie) i wtedy już napewno wiele nie będziesz słyszał z tylnych głośników, a co do siedzących z tyłu to zauważ że ich głowa jest ok 50 cm od głośnika co raczej nie jest dobre dla słuchu.
ale mimo to jak dobiegają mnie dźwięki z każdej strony, to jest to przyjemniejsze od samego przodu
a jak jestes na koncercie czy w teatrze to też masz dźwięki dobiegające z każdej strony :?: ;) Przód służy odwzorowaniu realizmu odsłuchiwanej muzyki. Słuchałeś kiedyś koncertu zza pleców? ;) Ale jak to mówią - o gustach się nie dyskutuje :)
Elipsy z tyłu to pomyłka, o firmie SONY Kenny już napisał (robią dobre telewizory ;) ) A zamontowanie ich z przodu wiąże się z dwoma problemami, które dotyczą miejsca montażu.
Po pierwsze jeśli zamontujesz w drzwiach, gdzie będą miały wystarczającą komorę rezonansową dla uzyskania basu to będziesz miał sopran dobiegający nienaturalnie z okolicy łydek... ;)
A po drugie zamontowanie w desce rozdzielczej z przyczyn technicznych nie pozwoli na zbudowanie wystarczającej komory rezonansowej...
Wybór jest Twój i to Ty będziesz słuchał, ale ja bym odpuścił.
a nie masz w radiu regulacji rozłożenia dźwięku przód- tył ?
jakby tak tłumaczyć to powiedziałbym że słuchamy stopami, bo mamy głośniki nisko w drzwiach zamontowane. Gwizdki mam od głowy tyle samo oddalone mniej wiecej co tylne glosniki. Mi ten dzwiek odpowiada, który mam w aucie, a czy zamiast tych glosników wstawie zabudowe w bagazniku, raczej nie ze wzgledów funkcjonalnych, bo bagaznik jest mi potrzebny.
po pierwsze SONY w car audio nadaje się do podcierania się,
no nie do końca, bo model XES jest jednym z najlepszych radioodtwarzaczy na rynku, tyle, że swego czasu kosztował ze 20 tys., a i jest kilka wzmacniaczy też bardzo wysokiej klasy.
ale seria xplod to kibel :D
można fasolki zamontować do przodu, ale to trochę bez sensu. Po co chcesz je z przodu montować? Trzeba robić panele, kombinować, a i tak jeżeli głośnik jest współosiowy to wysokich tonów nie bedzie.
a jak jestes na koncercie czy w teatrze to też masz dźwięki dobiegające z każdej strony
to ja sobie zamontuje drugi odtwarzacz z glosnikami z tyłu i bede puszczal sobie okrzyki i pogaduchy osób zza pleców na koncercie :D
Jak bede chcial pójśc na koncert to na niego pójde, a próbowanie zrobić na siłe w aucie o małej przestrzeni filharmonie narodową, to jest pomyłka.
Dział Car-Audio nie jest tylko dla osób, które robią muzyke na zawody, tylko do codziennego zwykłego słuchania, a bagażnik ma być do przewożenia bagaży. Samym przodem tanio nie nagłośnisz auta, a wzmacniając dodatkowymi głośnikami z tyłu o większej średnicy dasz już rade, aby to troszke głośniej grało i w miare zadowalająco, dla zwykłego użytkownika, nie audiofila.
no nie do końca, bo model XES jest jednym z najlepszych radioodtwarzaczy na rynku, tyle, że swego czasu kosztował ze 20 tys., a i jest kilka wzmacniaczy też bardzo wysokiej klasy.
ale seria xplod to kibel
nie znam się na audio i sony w CA to dla mnie tylko iksplod czyli :587:
LIO, widzisz. Też kiedyś wydawało mi się podobnie jak Tobie... Jednak zweryfikowałem poglądy :) Dlatego napisałem - niech każdy robi jak uważa. To forum powstało po to, żeby promować sposób montażu przynoszący maksimum radości z słuchania muzyki w aucie.
Jednakże sposób nagłaśniania aut na zawody SoundOff jest w jakiś sposób warty naśladownictwa, skoro zawody wygrywają i audiofile są ukontentowani :) Jestem przekonany, że przy dobrym nagłośnieniu przodu auta w przygotowanych drzwiach za pieniądze przeznaczone na tylne głośniki nie będzie odczuwało się braku tyłu. Powiem więcej - efekt będzie o niebo lepszy niż cztery zestawy zainstalowane na zasadze wrzutki w miejsca fabryczne...
Ale jak już było mówione w temacie o Expo: "Są gusta i guściki". Opisując nagłośnienie staramy się pokazać najwłaściwszą drogę, ale przecież nic nikomu nie narzucamy, więc wybór nadal pozostaje :)
ok,czyli załóżmy że głośniki sony definitywnie odpadają...w takim razie jakie głośniki polecacie do zamontowania z przodu i (bo jednak bym chciał) z tyłu?
Jeżeli możecie to dajcie nazwę,firmę cokolwiek...oraz jakiej powinny być średnicy żeby bez problemu można je było zamontować w miejsce gdzie fabryka przewidziała :)
Mi nie chodzi broń Boże o żeby startować tym samochodem w zawodach car audio ani żeby robić z niego demo car jakiejkolwiek firmy audio,zależy mi jedynie na tym żeby miło i przyjemnie (oraz niedużym kosztem)posłuchać muzyki w czasie jazdy....
Może znacie jakąs firmę w wawie która zajęła by się (ale tak pożądnie żeby nic nie poniszyli w trakcie montażu) właśnie montażem głośników w samochodzie?
firmy nie znacie, która zrobi to tanio i porzadnie, ale jak załatwisz garaż... ;)
A co do marki głosników to podaj próg cenowy, bo najprostrze głośniki, które coś fajnego pokażą zaczynają się powiedzmy od 200PLN, a kończą... :lol: Także jak dasz granicę swoich możliwości to będzie łatwiej. Napisz ile poprostu chcesz zainwestować, bo trzeba będzie odjąć od tej kwoty jakieś 120-140PLN na materiały do wygłuszenia drzwi :)
generalnie niestety nie moge przeznaczyć niestety więcej niż ok.350zł na wszystko czyli głośniki i wygłuszenie oraz koszty robocizny....wiem to pewnie nie możliwe.....a garaż jest do załatwienia i bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy jeżeli takową oferujesz :grin:
...tylko napisz jak długo byśmy korzystali z tego garażu bo to nie mój....a jak kwestia głośników z tyłu?
jeśli same głosniki na przód z wygłuszeniem, to czas około 12h (nie ruszając okablowania :!: )
czyli zostaje około 200PLN na same głośniki... popatrz na zestawy z odseparowanym tweeterem na allegro - wielkiego wyboru niestety nie będzie... :(
Głośniki z tyłu proponuję Ci przemyśleć jeśli po wymianie przodu będzie Ci ich brakowało - dołożyć zawsze zdążysz, a raz wydanych pieniędzy już nie odzyskasz...
Z pomocą nie ma problemu, ale niestety w tygodniu pracuję, a weekendy mam do końca roku pozajmowane... Chyba, że chcesz sam podłubać to wtedy byśmy sie umówili - pokazałbym Ci co jak i gdzie i dalej walczyłbyś sam... :)
a próbowanie zrobić na siłe w aucie o małej przestrzeni filharmonie narodową, to jest pomyłka
nic na siłę, ale zrobić można :D
Poza tym moim skromnym zdaniem to jak są głośniki z przodu i z tyłu, to dźwięk rozchodzi się na boki - co łatwo sprawdzić bawiąc się faderem, a naturalną reakcją jest jak chcemy czegoś posłuchać to odwracamy się w tym kierunku przodem, a nie bokiem.
Ale zależy co kto lubi i nic
na siłe
:D
Maty APP sa na allegro za niecale 6 pln sztuka wiec w 100pln za wygluszenie powinines sie zamknac. Ja mam z przodu glosniki z odseparowanym tweeterem Magnat Bull Power 216, kosztuja cos w granicach 250 pln. Graja naprawde przyzwoicie. Jesli chcesz do nich dystanse do zamontowania w drzwiach to wal na PW. W jeden dzien mozna wszystko z powodzeniem ogarnac i to samemu.
Elipsy z tyłu to pomyłka, o firmie SONY Kenny już napisał (robią dobre telewizory ;) ) A zamontowanie ich z przodu wiąże się z dwoma problemami, które dotyczą miejsca montażu.
Po pierwsze jeśli zamontujesz w drzwiach, gdzie będą miały wystarczającą komorę rezonansową dla uzyskania basu to będziesz miał sopran dobiegający nienaturalnie z okolicy łydek... ;)
a czym dokładnie różni się montaż w drzwiach głośników eliptycznych od zwykłych i czemu przy zamontowaniu zwykłych głośników w drzwiach nie będzie tego negatywnego efektu co napisałeś że wystąpi przy eliptycznych?
Pytam bo po prostu się nie znam i będe bardzo wdzięczny za odpowiedx.
czym dokładnie różni się montaż w drzwiach głośników eliptycznych od zwykłych
no jak masz otwor w ksztalcie wycietego kola to raczej jest tam latwiej wsadzic okragly glosnik niz eliptyczny
fasolki mają zazwyczaj większe magnesy od 16
Jak tylko zrobi sie cieplej, zabieram sie do monażu głosników na przód.
Najwazniejsza jest moim zdaniem własnie przednia scena dzwiękowa, więc zakupiłem zestaw AXTON CAC 218. Zaznaczam że nie jestem audiofilem, ale miałem okazje słyszeć te głosniki w akcji w aucie kolegi i byłem wręcz zachwycony.
http://www.esco.uptime.pl/civic/compoimage.jpg
Napędzać to bedzie Alpina DE-9827R + wzmak Axton CAA50 + skrzynka w bagazniku (nie wiem jeszcze jaka, ale sądze ze Earthquake, lub Hertz ES250)
Oczywiscie przy okazji tych zabiegów, mam zamiar wygłuszyć drzwi, pomocny przy tym okazuje sie artyków/opis kolegi "REM36" za ktory serdeznie dziekuje :)
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=3641[/scroll]
Sorry czy grubość głośnika 47mm wejdzie do Ej1 i da się go przykryć fabryczną kratką? 16,5 cm mają średnicy :)
Wejdzie spokojnie. mam głośniki o głębokości montażowej 70mm i mieszczą się na styk :)