PDA

Zobacz pełną wersję : Przeskakuje z gazu na benzynę

Uniwersal
03-09-12, 01:16
Miał ktoś taki przypadek, że Honda potrafiła przełączyć się z gazu na benzynę nawet w czasie jazdy?
Pytałem w warsztacie, ale fachowcy tylko się zdziwili. O co tu chodzi?
Mam Hondę VI 1.4i z sekwencją.

probestic
03-09-12, 07:36
Ależ oczywiście, że miał ;)
Styki, wszystkie styki typu zasilanie itp. Trzeba wszystko posprawdzać począwszy od akumulatora, aż do zasilania ewentualnego sterownika LPG.

Ale problem nie musi leżeć tutaj. Możesz mieć też problem z ciśnieniem gazu i sterownik odczytuje je jako zbyt niskie, przerzuca na PB.

Mogą być też zasyfione wtryski - ale to już czasami zależy co kto ma włożone ( tzn. poprzez zasyfione wtryski również może być problem z ciśnieniem LPG i wyrzut na PB )

Uniwersal
05-09-12, 17:55
Aha. Dodam tylko, że kiedy wywala mi na benzynę, przełącznik się tak, jakby wyłącza, a kiedy się włączy przez kilka sekund pokazuje, że jest na rezerwie. Myślałem, że może czujnik w butli jest walnięty.
Dzięki za odpowiedź. Teraz będę przynajmniej wiedział na co patrzeć.

probestic
05-09-12, 18:19
Tym bardziej myślałbym o elektryce - zasilanie/masa.

Łu kasz
06-09-12, 15:58
jedz do dobrego gazownika, moze czas juz na wymiane filtow. Dobra regolacja powinna pomoc. u mnie pomogła :p Za małe cisnienie i przerzuca. :)

Uniwersal
07-09-12, 19:29
Byłem już u gazownika nie dalej niż pół miesiąca temu. Podregulował mi reduktor i poza delikatnie większym kopem, bez zmian.
Ostatnio LPG robi sobie coraz dłuższe przerwy. Przyjże się tej elektryce.

bunkerites
09-09-12, 08:05
Mialem ten sam problem..Okazalo sie ze gazownik u ktorego wymianialem filtry nie czyscil " obudowy filtra przy elektrozaworze" syfu sie nagromadzilo i gaz sie nie chcial przelaczyc.Wiec polecam odrazu zobaczyc na stan syfu w filtrze gazu

Uniwersal
03-10-12, 19:36
Okazało się, że izolacja kabli zgniła. Nie było tego zbytnio widać, ale cholerstwo w ostatnich dniach zupełnie wyłączyło instalację z użytku.