Zobacz pełną wersję : Centralny zamek w EK4
Witam.
Nie wiem czy to reguła w Civicach, ale w poprzednim V gen. miałem podobnie.
Mam teraz EK4 i sytuacja wygląda tak - jak zamykam i otwieram auto od strony kierowcy, to drzwi pasażera zamykają sie i otwierają też bez problemu, niestety kiedy chce zamknac lub otworzyc auto od strony pasażera, zero reakcji w drugich drzwiach.
Jakies pomysly ??
Bartek_Civic
07-09-07, 01:40
tez tak mam i w poprzedniej hondzie tez tak mialem, wiec wnioskuje ze tak po porstu jest fabrycznie :aloha:
A ja muszę każde drzwi otwierać osobno bo nie mam centralki :aloha: a co do problemu to jest jeden siłownik master główny w drzwiach kierowcy i jeden slave w drzwiach pasażera. Masterem otwierasz i zamykasz cale auto a slave`em tylko dane drzwi, ot cała filozofia. Zamontuj master w drzwiach pasażera i będziesz mógł otwierać i zamykać wszystko. Jeśli źle napisałem to mnie poprawić.
slyszalem, ze np w mojej hondzie w drzwiach kierowcy nie ma silownika, drzwi sa otwierane mechanicznie, silownik jedynie jest w drzwiach pasazera.
slyszalem, ze np w mojej hondzie w drzwiach kierowcy nie ma silownika, drzwi sa otwierane mechanicznie, silownik jedynie jest w drzwiach pasazera.
Dokładnie tak. Na pewno tak było w mojej EG4 siłownik był tylko w drzwiach pasażera, a w drzwiach kierowcy tylko czujnik otwierania i zamykania drzwi z kluczyka. Tak, wieć otwierając drzwi od strony pasażera kluczykiem, nie otwierały się drzwi kierowcy. U mnie jak był zakładany alarm i centralny z pilota to trzeba było zamontować dodatkowy siłownik w drzwiach kierowcy.
Ok, czyli rozumiem ze musze kupic silownik do drzwi kierowcy, podpiac go i powinno smigac ?
Na wszelki wypadek jeszcze rozkrece drzwi kierowcy i sprawdze czy rzeczywiscie go nie ma.
Acha - przewody powinny byc juz w drzwiach do tego silownika z serii czy rzezbic cos z dopinaniem go do modulu ?
Ja miałem podobnie, ale u mnie problem polegał na tym że połamał się plastik z napisem "Lock" u góry był ok, ale na dole się połamało i linka od centralnego nie miała się czego złapać. Mam 5 gen, a ten plastik kosztował mnie 10 złotych :P
sprawdz czy masz silownik jesli nie,u mnie padl bezpiecznik i prawa strona nie dzialala!
Ok, czyli rozumiem ze musze kupic silownik do drzwi kierowcy, podpiac go i powinno smigac ?
Nie wiem czy to będzie takie proste. Samo założenie siłownika chyba nie wystarczy, bo w drzwiach pasażera pewnie nie ma czujnika, który wysyła sygnał do centralki jak przekręcisz w nich kluczyk. Ja mam u siebie założony uniwersalny siłownik w drzwiach kierowcy i podłączony on jest do przewodów idących do siłownika drzwi pasażera. Kiedy otwieram z kluczyka od strony kierowcy to otwierają sie też drzwi pasażera, ale jeżeli kluczykiem przekręce od strony pasażera, to drzwi kierowcy nadal pozostają zamknięte, więc z tego wnioskuje, że drzwi pasażera nie mają czujnika otwierania z kluczyka. Ja tego w sumie nie używam, bo zamek mam sterowany z pilota. Tobie też proponuje takie rozwiązanie, bo to dużo wygodniejsze niż kluczyki :d
dogg69, norma, jeśli centralny nie jest fabrycznie na pilota, civiki 6gen nie mają siłownika w drzwiach kierowcy... tylko czujnik otwarte/zamknięte i "za pomocą jego" otwierają drzwi pasażera/ów.