Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Chrobotanie

Nozi
02-09-12, 12:44
Witam, mam problem z hanią. Zachodzi zjawisko chrobotania, nie zdarza się to zawsze przy takiej i takiej okoliczności. Raz jest, raz nie ma. Zauważyłem że najczęściej słychać to przy dodawaniu gazu przy 1,7 tys obrotów, nie musi być wbity bieg, może być na luzie, lub przy jeździe ze stałą prędkością wrzucając z 3 na 4 i jadąc 50km /h słychać to najmocniej. Nie ma znaczenia czy silnik jest zimny czy ciepły. Mechaniorzy powiedzieli że skrzynia pada, tylko że czasami tego dźwięku w ogóle nie słychać, a skrzynie chyba słychać non stop. Poza te chrobotanie słychać nawet na luzie. Dochodzą bardziej ze strony pasażera niż kierowcy.

A druga sprawa to szumi sprzęgło. Gdy wciskam do końca przestaje szumić, łożysko oporowe?

Czy to na pewno skrzynia ?

Van_Dal
02-09-12, 12:50
sprawdź czy chrobotanie występuje przy wciśniętyum sprzęgle,
jak nie to skrzynia padaka

probestic
02-09-12, 13:03
Fakt. Może być jedno i drugie, stąd zamieszanie. Łożysko na wałku masz bankowo do wymiany, a skrzynie troszkę da się 'ocenić' jak już ją zrzucisz. Nie jest to znowu jakiś straszny koszt, więc może lepiej zmienić i mieć spokój.

Nozi
02-09-12, 13:55
Nie ma znaczenia czy mam wciśnięte sprzęgło czy nie. Sprzęgło szumi jak nie jest wciśnięte. Jak wciskam to szum ustaje.

A co do chrobotania. Sprzęgło nie ma żadnego wpływu na nie. Chrobocze gdy: sprzęgło jest wciśnięte lub nie, gdy jest bieg lub nie, gdy silnik jest zimny lub nie. Te rzeczy nie mają na to wpływu z tego co słyszałem.
Chrobotanie ustaje lub zanika tylko gdy przyśpieszam, a gdy jadę lub stoję na niskich obrotach wtedy je słychać. Czasem ledwo słyszalne, a czasem nap... aż radiem muszę zagłuszać bo mnie irytuje niemiłosiernie.

Na luzie, bez wbitego biegu, słyszalne jest dopiero mniej więcej 1,7 tys obrotów, przy mniejszych nie slychac.

"Łożysko na wałku masz bankowo do wymiany"
Czemu ?

A i dodam że to raczej nie silnik. Jak usiądziesz jako pasażer to słychać to mniej wiecej w okolicach nóg, z lewej strony. Jak siedzisz jako kierowca to słychać to mniej więcej po środku i wrażenie jakby to było zaraz pod maską pod podszybiem. Ale to tylko takie wrażenia.
Też nie wiem czy dobrze określiłem jako chrobotanie. Czasami to jest taki dźwięk jakbyś wziął metalową linkę i przeciągał ją w jedną i w drugą stronę na metalowym kancie. Nie umiem tego inaczej opisać ;]

karas
02-09-12, 14:03
łożyska w skrzyni biegów. Mozesz albo kupic uzywana skrzynie - ale to wiadomo loteria albo wymienic łożyska- jak dobrze poszukasz na forum to znajdziesz ich numery katalogowe

Poll
02-09-12, 14:38
Buahahah. Wyłącz wentylator i wtedy posłuchaj ; ) Pomogło? U mnie na 1 i 2 chrobotało. Szukałem, szukałem. A to wentylator od nawiewów ; )

Nozi
02-09-12, 16:14
nie no, wczoraj lutowałem bo mi 1,2 biegi nie chodziły więc to odpada ;]

Poll
02-09-12, 16:27
Ale ja mówie o 1 i 2 biegu normalnym od silnika. A chrobocze sam wentylator umieszczony za schowkiem pasażera ; )))

Nozi
02-09-12, 16:37
tu i bez nawiewu chrobocze ;]

Van_Dal
02-09-12, 20:12
mi się coś wydaje że coś może mieć związek z kołem zamachowym ;] ale to tylko wybujana sugestia