Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : samodiagnostyka kod 45

kfadrat
06-09-07, 18:44
Swiecilo mi sie check engine, to zrobilem samodiagnostyke. Pokazalo kod 45, przewalilem forum i nic nie znalazlem [mozliwe ze zle szukam]. Ktos wie co to za error? i tak na marginesie, wszyscy maja wpiete to zlacze do samodiagnostyki do jakiejs zielonej kostki a u mnie jej nie ma...

leszkul
06-09-07, 20:32
Napisz jeszcze czy masz instalację LPG ? Bł±d nr 45 oznacza "zbyt ubog± mieszankę".

kfadrat
06-09-07, 20:35
nie, tylko benzyna. Czyli to problemem jest kiepska benzyna w baku?

Gruszka
06-09-07, 20:58
nie, tylko benzyna. Czyli to problemem jest kiepska benzyna w baku?

Michal, tak, kiepska benzyna moze powodowac ten blad.

W manualu pisza, ze blad 45 (System too lean/System too rich), tak jak Leszek napisal "zbyt uboga mieszanka" lub "zbyt bogata mieszanka", moze byc spowodowany przez:

(Zbyt uboga mieszanka)
- nieodpowiednie cisnienie paliwa (pompa)
- zanieczyszczone przewody paliwowe
- zablokowany regulator cisnienia paliwa (otwarty)
- zapchany filtr paliwa
- zanieczyszczone wtryskiwacze
- kiepskie paliwo
- sonda lambda na wykonczeniu (ta w kolektorze)
- zle luzy zaworowe
- problem z ukl. wydechowym

(Zbyt bogata mieszanka)
- zablokowany regulator cisnienia paliwa (zamkniety)
- problem z wtryskiwaczami
- zle paliwo
- sonda lambda uszkodzona (ta w kolektorze)
- uszkodzony/zablokowany zawor EVAP
- zle ustawione zawory

Pozdrawiam.

kfadrat
06-09-07, 21:07
mowiac szczerze, jestem troche zaskoczony. Paliwo glownie biore z orlenu, czasami z szela. Nigdy nie bralem od pana mietka z budki. No coz, dziekuje pieknie i bede musial oddac hanie do mechanika zeby zobaczyl co to sie dzieje. Jeszcze tylko tak w gwoli scislosci, da sie na tym przejechac pare km czy silnik sie rozpadnie po 50km w drobny mak?

Gruszka
06-09-07, 21:13
Moze zresetuj komputer bezpiecznikiem pod maska (7.5A "back up"), przejedz sie troche i sprawdz czy nie wyskakuje ten blad (lub inne). Moze to byl chwilowy problem a blad w pamieci pozostal?

kfadrat
06-09-07, 21:38
zrobilem restart, jak reka odjal. Czyli to pewnie jakis chwilowy grymas mojej hani. Dziekuje wszystkim za pomoc

KiTT
06-09-07, 23:05
dobra restart restartem kolego ale komputer nie lapie blebu od razu po restarcie a widze ze posta zrobiles po 20 minutach od zasugerowaniu przez gruszke rozwiazania :) ale moze powiedzmy po 100km pojezdzij troche i sprawdz ponownie :) oby nic sie nie pojawilo.
obstawiam sondke moze juz na wykonczeniu jest i po 8 latach uzytkowania ma prawo na padaczke zuzywa sie na podobnej zasadzie jak katalizator 100-150 tys i juz ma mocno ograniczone swoje funkcje :)