Zobacz pełn± wersję : samodiagnostyka kod 45
Swiecilo mi sie check engine, to zrobilem samodiagnostyke. Pokazalo kod 45, przewalilem forum i nic nie znalazlem [mozliwe ze zle szukam]. Ktos wie co to za error? i tak na marginesie, wszyscy maja wpiete to zlacze do samodiagnostyki do jakiejs zielonej kostki a u mnie jej nie ma...
Napisz jeszcze czy masz instalację LPG ? Bł±d nr 45 oznacza "zbyt ubog± mieszankę".
nie, tylko benzyna. Czyli to problemem jest kiepska benzyna w baku?
nie, tylko benzyna. Czyli to problemem jest kiepska benzyna w baku?
Michal, tak, kiepska benzyna moze powodowac ten blad.
W manualu pisza, ze blad 45 (System too lean/System too rich), tak jak Leszek napisal "zbyt uboga mieszanka" lub "zbyt bogata mieszanka", moze byc spowodowany przez:
(Zbyt uboga mieszanka)
- nieodpowiednie cisnienie paliwa (pompa)
- zanieczyszczone przewody paliwowe
- zablokowany regulator cisnienia paliwa (otwarty)
- zapchany filtr paliwa
- zanieczyszczone wtryskiwacze
- kiepskie paliwo
- sonda lambda na wykonczeniu (ta w kolektorze)
- zle luzy zaworowe
- problem z ukl. wydechowym
(Zbyt bogata mieszanka)
- zablokowany regulator cisnienia paliwa (zamkniety)
- problem z wtryskiwaczami
- zle paliwo
- sonda lambda uszkodzona (ta w kolektorze)
- uszkodzony/zablokowany zawor EVAP
- zle ustawione zawory
Pozdrawiam.
mowiac szczerze, jestem troche zaskoczony. Paliwo glownie biore z orlenu, czasami z szela. Nigdy nie bralem od pana mietka z budki. No coz, dziekuje pieknie i bede musial oddac hanie do mechanika zeby zobaczyl co to sie dzieje. Jeszcze tylko tak w gwoli scislosci, da sie na tym przejechac pare km czy silnik sie rozpadnie po 50km w drobny mak?
Moze zresetuj komputer bezpiecznikiem pod maska (7.5A "back up"), przejedz sie troche i sprawdz czy nie wyskakuje ten blad (lub inne). Moze to byl chwilowy problem a blad w pamieci pozostal?
zrobilem restart, jak reka odjal. Czyli to pewnie jakis chwilowy grymas mojej hani. Dziekuje wszystkim za pomoc
dobra restart restartem kolego ale komputer nie lapie blebu od razu po restarcie a widze ze posta zrobiles po 20 minutach od zasugerowaniu przez gruszke rozwiazania :) ale moze powiedzmy po 100km pojezdzij troche i sprawdz ponownie :) oby nic sie nie pojawilo.
obstawiam sondke moze juz na wykonczeniu jest i po 8 latach uzytkowania ma prawo na padaczke zuzywa sie na podobnej zasadzie jak katalizator 100-150 tys i juz ma mocno ograniczone swoje funkcje :)