Zobacz pełną wersję : cena i naprawa..? :/
KoszykCivic
30-08-12, 12:47
Witam mam takie pytanko, ile moga kosztowac sinenbloki tylnego wahacza i ile by wyniosla mnie naprawa? Bo juz nie moge sluchac trzasku na kazdym malym doleczku....
Cukierki Febi 100zł 2 szt.
6 tulejek na wahacze poprzeczne ok. 170zł
KoszykCivic
30-08-12, 22:18
Lucas, wiem ze pewnie lepiej by bylo wymienic wszystkie na raz, ale mechanior powiedzial ze to sa te większe a nie te cukierki.. Wiec co mam zrobic?
no wlasnie silentbloki, simmerbloki , duze cukierki to tuleja wahacza pod roznymi nazwami
zamiennik okolo 50 zl - nie warto
oryginal okolo 100 zl
lub poliuretan ??zl
za wymiane zalezy gdzie to roznie policza
wulkanisko
30-08-12, 22:30
Te większe to tez cukierki. OEM kosztuję około 130zł / szt.
Oem albo poliuretan, nie ma innej opcji. Jak poli to też te z nacięciami żeby pracowały jak oem.
Jak będziesz chciał zaoszczędzić i pójdą zamienniki,to długo się nie nacieszysz z jazdy i ponownie trafisz na warsztat.Jest przy tym trochę pracy ,dlatego warto to zrobić, raz i porządnie.
KoszykCivic
31-08-12, 11:46
Dzieki panowie, wiec bede musial kupic OEM w taki razie, czego sie nie robi dla Hani :)
Masz wielka racje...
kolego jak kupisz cukierki OEM to napisz ile cię kosztowały
ostatnio brałem duże cukierki w Aries Motor(przy Moście Grota) po 127 zł za sztukę, wymiana obu(ze zdjęcem wahaczy) kosztowały mnie 200zł w polecanym tu warsztacie w Piastowie:p
makaveliooo
03-09-12, 19:32
a powiedzcie mi tak, na dniach w warsztacie wymieniam amortyzatory i sprezyny, czy przy okazji nie wymienic duzego i malego cukierka na poliuretany? bo pozniej to nie wiem czy bedzie okazja. Powiedzcie mi czy tam sie daje po jednym na strone czy na tyl jeden taki i jeden taki? Sorry za lamerskie pytanie, ale ja po prostu tego nie robie tylko odstawiam do mechanika i on mi robi. A drugie pytanie to czy trzeba zdejmowac amortyzatory i sprezyny do wymiany tych cukierkow czy to po prostu inna robota?
po jednym na strone, wachacz na prase trzeba dac zeby wymienic cukierka
a potem na geometrie trzeba ustawic
po jednym na strone, wachacz na prase trzeba dac zeby wymienic cukierka
a potem na geometrie trzeba ustawic
ale są i tacy na forum,którzy dają opisy wymiany cukierków bez zdejmowania wahacza
ostatnio brałem duże cukierki w Aries Motor(przy Moście Grota) po 127 zł za sztukę, wymiana obu(ze zdjęcem wahaczy) kosztowały mnie 200zł w polecanym tu warsztacie w Piastowie:p
to nie drogo, myślałem ,że w ASO cena będzie kosmiczna za te cukierki
KoszykCivic
04-09-12, 21:21
Wiecie co, jednak nie bede kupowal oryginalnych OEM, kupie jakies Belgijskie i taniej mnie to wyniesie. Narazie mam za duzo wydatkow. ale z drugiej strony mialbym spokoj...
Pamiętaj,jest taka zasada,teraz zaoszczędzisz,to później dwa razy zapłacisz. A w tym przypadku Ci się to sprawdzi.
Cukierki SWAG są naprawdę świetne jakościowo. Drugi raz je włożyłem ( po 80 tysiącach przejechanych ) i czasami można je wyrwać po jakieś 70zł za sztukę. Polecam :)
KoszykCivic
05-09-12, 12:28
Lucas dobrze rozumiem i wiem na czym stoje, ale naprawde nie moge, nie dam rady.. :(
a ja dzis z ciekawosci pojechalem do najblizszego warsztatu sie zapytac ile za wymiane bo tez mnie to czeka a cukierki juz miesiac sie w bagazniku walaja
i mam nadzieje ze wszyscy siedza:
Koles mi krzyknal 500 zl !! no poebalo go
A bo wie Pan, w takiej Hondzie to trzeba wszystko rozebrac... na samochodzie sie nie da tego zrobic...
powiedzialem ze sie da i wyjszlem szybciej niz wejszlem :P
Starstruck
05-09-12, 13:23
Lucas dobrze rozumiem i wiem na czym stoje, ale naprawde nie moge, nie dam rady.. :(
To nie wymieniaj i dozbieraj. Że tak powiem "biednego nie stać na oszczędzanie".
Lenistwo się szerzy wśród mechaników i tyle. Jasne, każdy chce zarobić, ale faktycznie, kogoś tam zdrowo poebao. Niedługo za zdjęcie koła będą 50 wołać, ehhh.
KoszykCivic
07-09-12, 11:10
Hahahahaha ja byłem wczoraj u mechanika i powiedział mi za wymiane od szt. 70zł :D
KoszykCivic
10-09-12, 19:06
Wiecie co, dzisiaj oddałem Hanke do mechaniora i powiedzial oraz sam widzialem na wlasne oczy, zamowil cukiereczki prosto z Japonnii, koszt jednej szt. 65zł plus wymiana od sztuki 60zł :D Jutro ide po odbiór :D :D:D:D:D