Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zakup Civica VIII

jamajson
29-08-12, 15:43
Witam wszystkich

Na wstepie dodam, ze przegladalem/szukalem odpowiedzi na moje pytania ale nie udalo mi sie ich odszukac na nie odpowiedz - stad moj post ;-)

Nosze sie z zamiarem zakupu VIII gena i po obejrzeniu kilku pozycji stwierdzam, ze nie jest dobrze Wiekszosc sprzetow to obite gruchy, sprowadzone 'okazje' lub totalne golasy

Nastawilem sie na 5D w wersji Executive i mam na celowniku dwie sztuki. Obie maja drobne mankamenty - jak nie zaniedbany lakier to inne 'dziwne' rzeczy. Jedna z nich zwrocila moja szczegolna uwage ale jest ALE...

Jedna przednia lampa jest jakby delikatnie matowa, jakby czyms wymazana lub zwyczajnie zniszczona. Po tej samej stronie auta wlasciciel lub jego mechanik czynil jakies naprawy 'domowym sposobem' - lepienie silikonem listwy nadwozia do blotnika/zderzaka. Pierwsze wrazenie/odpowiedz bylo takie, ze wlasciciel nie wiedzial kto i po co robil cos takiego... - bez komentarza...

Bardziej ciekawi mnie lampa czy nie byla wymieniana na starsza i w tym miejscu pytanie - jak szybko rozpoznac date produkcji reflektora w Hani ? Wlasciciel twierdzi, ze nic nie wymienial, cale auto oblecialem czujnikiem i nie widze sladow ponownego malowania - grubosc powloki lakierniczej w zaleznosci od elementu od 80 do 100 mikronow - blotnik z tej strony ma wlasnie 80 um
Zglupialem totalnie bo auto poza drobiazgami wyglada znosnie tylko ta lampa i klejenie silikonem mnie wytracily z rownowagi checi zakupowej...

Bede wdzieczny za szybka pomoc.

Pozdrawiam,
4est

butler.gdansk
29-08-12, 16:00
Reflektor mógł być zmieniany np. od uderzenia kamieniem. Miałem kiedyś taką przygodę, ale w innym aucie.
Sprawdź jak wygląda auto pod maską i od spodu. Grubość lakieru to tylko jeden ze sposobów na oblukanie auta. Znam takiego artystę/lakiernika co maluje tak auta że czujnikiem grubości lakieru nie wykryjesz że coś było robione.

jamajson
30-08-12, 23:43
Pod spod nie zagladalem - jeszcze :) Ogolnie wyglada dobrze, tylko nie wiem czy juz nie poszlo do zyda :( Cholernie ciezko wylookac takiego sprzeta...

PS: ja pomalujesz element w taki sposob ze czujnik grubosci lakieru nie pokaze roznicy ? Skoro fabryka ma 80um to po lakierowaniu musi byc grubiej, no chyba ze warstwa bedzie miala ponizej 5um to faktycznie na granicy bledu pomiaru - tylko co po takiej warstwie ?

adiwawa01
31-08-12, 00:08
To sprzedam Ci swoją :D. Tak na poważnie to zależy jak to zmatowiało. Mi w świetle zmatowiał, ale okazało się, że źle spłukałem wosk na myjni. Drugim powodem może być polerowanie lampy np. po odpryskach. Miałem rysy i sprawca tych rys oferował mi polerkę. W ASO popukali się w głowę. Z innych źródeł wiem, że polerka może zmatowić reflektor. A najłatwiej sprawdź tak: zapytaj gdzie serwisował i jedź do konkurencji na oględziny :D

butler.gdansk
31-08-12, 06:06
Pod spod nie zagladalem - jeszcze :) Ogolnie wyglada dobrze, tylko nie wiem czy juz nie poszlo do zyda :( Cholernie ciezko wylookac takiego sprzeta...

PS: ja pomalujesz element w taki sposob ze czujnik grubosci lakieru nie pokaze roznicy ? Skoro fabryka ma 80um to po lakierowaniu musi byc grubiej, no chyba ze warstwa bedzie miala ponizej 5um to faktycznie na granicy bledu pomiaru - tylko co po takiej warstwie ?

Ogólnie to trzeba auto sprawdzić wszedzie przed zakupem :)
Nie mam pojęcia jak ten lakiernik to robi ale mój znajomy dał mu Q7 (po "paru" przygodach) do przemalowania całości. Przed wystawieniam auta na sprzedaż pytał się mnie o miernik lakieru który mu użyczyłem. Lakier wszędzie trzymał równo od 110 do 130 um.

jamajson
04-09-12, 23:47
Przed wystawieniam auta na sprzedaż pytał się mnie o miernik lakieru który mu użyczyłem. Lakier wszędzie trzymał równo od 110 do 130 um.
pytanie ile fabryka kladzie lakieru na tym wlasnie aucie ;-) Jakos nie umiem sobie wyobrazic, ze po malowaniu nie widac roznicy w grubosci powloki... chyba, ze sprzet ktorego uzywales ma taki rozrzut pomiarowy :P

To sprzedam Ci swoją .
jesli tylko spelnia moje oczekiwania biore nawet jutro ;-)

TeeS1975
05-09-12, 13:05
Jest odpowiedni temat do tego typu zapytań