PDA

Zobacz pełną wersję : Nie można otworzyć drzwi od środka.

wojmen
05-09-07, 22:58
witam
wsiadłem dzisiaj do samochodu jak zawsze ale wysiąść się już nie dało nie mogłem otworzyć drzwi od środka (drzwi kierowcy) z zewnątrz się da bez problemu, przed rozkręceniem boczka drzwi może ktoś mi powie co może być nie tak?????

ps2039
06-09-07, 07:47
przed rozkręceniem boczka drzwi może ktoś mi powie co może być nie tak?????
wydaje mi się, że wypadło cięgno z mocowania klamki. jest ono zabezpieczone plastikową spinką, jeżeli ona spadła to prawdopodobnie po zatrzaśnięciu drzwi drut wypadł.
tu znajdziesz info o co biega: http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?p=311690

KiTT
06-09-07, 07:54
tez mialem z tym problem (plastikowa spinka) tylko ze u mnie ona sie wykruszyla, prosty zabieg pomogl:
wykrecona spinka z tylnych drzwi na przod, i te i te drzwi otwieraja sie teraz bez problemu :) bo z tylu jest albo inne ciegno (mniej wyrobione) ktore nie spada albo spinka troszke inna. ale polecam ten patent!

wojmen
06-09-07, 20:41
dzięki Panowie za rozjaśnienie sprawy, w sobote się pewnie za to zabiorę może nic nie popsuje :hinczyk:

KiTT
06-09-07, 22:51
nie da sie nic popsuc przy odkrecaniu jednej srubki i wyejciu klamki powodzonka!

P.S delikatnie wyjmuj klamke ze spinki

mirasek
07-09-07, 10:17
Klamka jest na zaczepach i po odkręceniu śrubki trzeba ją przesunąć troche do przodu żeby dała się wyjąć. Ja miałem wyłamane te zaczepy i klamka na samej śrubce giba sie jak chce :/

Bassmaster
07-09-07, 16:10
Ja miałem wyłamane te zaczepy i klamka na samej śrubce giba sie jak chce
Ja też wyłamałem te zaczepy, ale klej firmy BISON (2-składnikowy) oraz blaszki grubości 1mm. o kształcie litery L załatwiły sprawę. Do tej pory się trzyma.
Lepsze to niż kupienie używanej klamki za ok. 50zł :d

peterx82
09-09-07, 09:32
No te blaszki to jest dobry pomysl:) Tez bede musial cos zrobic z tymi klamkami bo srobka dlugo ich nie utrzyma. Co do tego ciagna to wystarczy bardziej go zagiac kombinerkami zeby nie wypadalo ;)

wojmen
10-09-07, 14:22
naszczeście nie musiałem zdejmować boczka wyleciał ten drut (cięgno- chyba tak to sie zwie :) ) ale był połamany taki biały plastik narazie załozyłem ten drut i lekko zagiąłem może nie wyleci :) pozdrawiam

KiTT
10-09-07, 15:56
wojmen, wyleci :D tez tak kombinowalem, odkrec tylna klamke i wyjmij plastik ten z tylnej klamy i wloz na przod, a tyl sie bedzie trzymal bez plastiku (sprawdzone)

wojmen
12-09-07, 19:27
jeszcze się trzyma :d jak bedzie chwila to postaram się tak zrobić

farell
18-09-07, 08:46
Gdy u mnie wyłamała się spinka kupiłem poprostu nową za 1,50gr. Nie była to oryginalna spinka Hondowska, ale jeśli dobrze pamiętam ze Skody. Zamienniki z innych marek często pasują, warto pójść do sklepu ze swoją oryginalną i coś dopasować.

marko1983
20-09-07, 15:25
Witajcie

Ja też tą spinkę połamałem gdy pierwszy raz zdejmowałem tapicerkę (człowiek uczy się na błędach albo czyta forum), załatwiłem to tak ze wziąłem śrubę uciąłem ją na ok 1,5 cm, przewierciłem małym wiertłem tak zeby końcówka cięgna weszła bez problemu. włożyłem srubę przykręciłem nakrętką i mam własną spinkę może nie wygiętą tak jak orginalna plastikowa, ale powierzchnia ktora trzyma cięgno jest na tyle długa ze nic nie wyskakuje.

Muszę spróbować z tymi haczykami aby mi klamka nie latała

Pozdrawiam
Marko

KiTT
20-09-07, 15:55
dobra a jaki macie patent na wyrwana klamke zewnetrzna z drzwi tylnych? Moj madry kolega ambitnie pociagnal za klamke przy zamknietym zamku. wyskoczylo lewa stron klamy prawym drzwi na docisk nic nie widac, ale jak chcesz otworzyc to sie wysowa, czy wystarczy zwykle zdjecie boczku i dokrecenie sruby mocujacej?

marko1983
20-09-07, 16:01
No niestety nie wystarczy, pewnie urwało się plastikowe mocowanie. Ja z tyłu wymieniłem klamkę na nową (używaną - 40 zł). Z przodu od kierowcy zalałem klejem i trzyma tylko obchodze się z nią delikatnie. Klamiki to chyba jedna z wad Hani

Marko

bolas
20-09-07, 16:07
u siebie mam to samo z klamka z produ ale dobry klej i po sprawie :d

KiTT
20-09-07, 16:07
:/ w sobote to rozbiore i zobacze czy wyskoczylo mocowanie czy sie wyrwalo, wtedy poprosze o jakas porade jak sobie nie poradze

[ Dodano: Czw 20 Wrz, 2007 ]
profilaktcznie, jakim klejem kleic? :D