PDA

Zobacz pełną wersję : rozwalone przednie drzwi - czas na walke z ubezpieczalnia

coglin
04-09-07, 20:28
dzisiaj na "parkingu" w robocie koles cofajac wpiepszyl sie w lewe drzwi mojej Hani.
ogolnie blacha do wymiany, nie wiem jak w srodku, okno sie otwiera i zamyka do konca.

spisalem protokul o szkodzie, koles podpisal.
gosciu jest ubezpieczony w Samopomocy.

chce to zalatwic bezgotowkowo - oddac do serwisu i odebrac zrobione auto.
wiem ze serwis na tym zarobi ale chrzanic to.

pytanie co teraz? jade do Samopomocy czy odrazu do ASO i oni sie tym martwia?

p.s. wie ktos czy ktorys z ASO w Krakowie ma umowe z Samopomoca?

dR.LasCa
04-09-07, 23:40
z Samopomocą będziesz miał problem, jeśli nie było policji... lepiej najpierw zgłoś do Samopomocy, ze chcesz bezgotówkowo-nie zawsze się godzą, bo ich rzeczoznawcy bardziej "surowo" wyceniają szkodę, tz. na swoją korzyść...

bydle
04-09-07, 23:55
W sumie kazda ubezpieczelnia to jeden walek...ja jakis czas temu rozbilem mercedesa i mialem duuuzo problemow z warta imimo iz policja tez byla...szkoda gadac

a co do tematu najpierw idziesz do samopomocy lub dzownisz zglaszasz szkode i oni przysylaja kogos do oceny szkody, dostajesz wycene do domu droga pocztowa i po jakims czasie przysylaja Ci pieniadze lub przelewaja na konto. Powinno to trwac do 30 dni roboczych...nie zazdroszcze Ci wogole i napewno bedzie mial duzo problemow nastepnym razem moja rada to zawsze wzywaj policje bo notatka z kolizji drogowej to najwazniejszy dokument...

a tak przy okazji jak pojdziesz zglosic ta szkode popros o potwierdzenie przyjecia szkody...lubia czasami nieuswiadomionym go nie wydawac;]

tom1111
05-09-07, 08:46
Z ubezpieczalniami roznie bywa. Sasiad mial kolizje, na miejscu byla policja. Sasiad byl poszkodowany, sprawca ubezpieczony w Warcie. Policja uznala sprwce winnym ukarala go mandatem. I jaki efekt ? Warta odmowila wyplata odszkodowania bo na podstawie szkicu i opisu z notatki policyjnej stwierdzial, ze winny byl sasiad. Niewazne, ze policjanci w tej notatce uznali i ukarali sprwce mandatem. Warta i tak twierdzila , ze winny jest sasiad a policjanci ukarali nie tego co trzeba . No i sasiad w sadzie cywilnym sie musi sadzic z Warta.. To juz sa jaja na calego.

dR.LasCa
05-09-07, 09:20
a ja jestem agentem ubezpieczeniowym w PZU i z tego co wiem u nas nie ma problemów...

bydle
05-09-07, 17:26
PZU to chyba najlepsza ubezpieczalnia ale nie liczy sie gdzie ty jestes ubezpieczony tylko gdzie jest sprawca...a warta to jest g.... warta;]

coglin
05-09-07, 18:17
gladko poszlo. narazie.

dostalem do wypelnienia 3 papiery, babka zabrala wypelnione + notatka z wypadku, pokserowala moj dowod rejestr., ubezpiecz., zalozyla teczke, powiedziala zeby przyjechac do nich podpisac "upowaznienie na serwis", ew. podpisac notarialnie.
potem przyszedl rzeczoznawca, posptrykal na parkingu zdjecia z zewnatrz, wewnatrz, wypelnil protokol i tyle.
zajelo to w sumie ze 30 min.

jutro udezam do ASO po "upowaznienie na serwis", zawoze do HDI i czekam na info z serwisu kiedy dostarczyc auto - jak beda drzwi.

tak informacyjnie ceny z ASO, Civic HB '97
- drzwi przednie (oczywiscie sama blacha) - 1592 PLN
- listwa plastikowa - 180 PLN
- ew. podnosnik do szyby - 287 PLN
- malowanie drzwi + cieniowanie - ok. 600 PLN

taniocha :bicie:

jeszcze pytanie, ktore ASO w Krakowie polecacie: Krezela, WieliCar, czy jakies tam inne?